fbpx

Защо в Нидерландия ходят с дървени обувки

Чудили ли сте се защо някой би искал да се разхожда с обувки, които не изглеждат много удобни и могат да наранят краката му? В днешно време дървеното сабо се продават до голяма степен в Нидерландия (екс-Холандия) само като туристически сувенири. Едва няколко фермери се разхождат с тях редовно – по работа. Сабото е вид обувки, направени частично или изцяло от дърво. Сабото се използва по целия свят и въпреки че формата може да варира според културата, в рамките на едни културни традиции формата често остава непроменена в продължение на векове. Както тези – вече повече от 7 века.

Ранна история

Холандците носят дървени обувки, сабо, или „кломпен“ от средновековието. Първоначално те са били направени с дървена подметка и кожена горна част или каишка, прикрепена към дървото. Впоследствие обувките започват да се правят изцяло от дърво, за да предпазват целия крак. Първоначално са използвани елша, върба и топола. Първата гилдия на производителите на сабо датира от около 1570 г. в Холандия. Носещите дървени обувки твърдят, че те са топли през зимата, хладни през лятото и осигуряват опора за добра стойка. Дървото също абсорбира потта, за да може кракът да диша.

Работни обувки

В Холандия дървени обувки се носят от фермери, рибари, фабрични работници, занаятчии и други, за да предпазят краката си. Гвоздеи, риболовни куки и остри инструменти, които биха могли да пробият обикновен ботуш, няма да преминат през дървена обувка. На лодки и докове и в кални полета дървените обувки също пазят краката сухи.

За всяка професия дървената обувка е оформена по различен начин. Рибарските имат остър връх на носа, така че сабото можеше да помогне за сортирането на риболовните мрежи. Ако работата ви свързана с изкопаването на торф, подметката е във формата на голям квадрат. По този начин теглото ви е по-добре разпределено върху мократа почва. Квадратът също така е идеалният размер за изкопаване на торфените блокове.

Дизайн

За носене около къщата, църквата, сватби и т.н. сабото са боядисани или издълбани. Обичайната декорация е жълто с малко червено и черно отгоре. Дървените сабо са били обувки на бедните хора. За да изглеждат като луксозните кожени обувки с връзки, дизайнът по-късно започва да включва връзките и дупките за дантела. Всеки производител на сабо имал собствен дизайн, това било неговият подпис.
Дървените обувки, като част от холандската култура, се появяват в обичайната практика, когато младите мъже подаряват на своите годеници чифт резбовани дървени обувки.

Изработка на сабо

Всеки град или предградие има свой собствен производител на сабо в Нидерландия. Ръчната изработка на един чифт дървени обувки отнема около 3-4 часа. Първо с трион трябва да се отреже ствола на дървото. След това резенът трябваше да се разцепи и да му се придаде груба форма със специална малка брадва. С остър нож производителят на сабо изглажда формата на сабото отвън, преди да изгребе дървото отвътре. Производителите на сабо винаги работят с мокро дърво, тъй като трябва да се направят много извивки (сухото дърво ще се разцепи). Съхненето на издълбаните сабо отнема около 3 седмици и се извършва от вятъра.
Днес в цяла Нидерландия са останали само 12 производители на сабо. Машините се използват за ускоряване на процеса. Сабо все още се носят от много малко хора, когато работят в градините или във фермите.

Посетете традиционен производител на сабо

Майсторът производител на сабо Франс ван Куийк обича да ви демонстрира своята страст към правенето на тези дървени обувки, което е семейна традиция от 300 години. Той ще ви демонстрира своя занаят на ръка и машина. Можете да видите повече тук:

Тъй като майсторът говори само нидерландски, можете да резервирате обиколка с частен водач, който може да превежда. 😉
Сега вече знаете защо са практични и полезни дървените обувки. И можете да опитате да ходите в тях. Ако ви се налага.

пътешествия любопитно

Бегликташ, българският Стоунхендж – тайни и мистерии

Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски. Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Какви “Видения от древността” се крият из непознатата българска природа?

Журналистът и пътешественик Николай Н. Нинов, познат с изданията „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” и „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България”, се завръща в книжарниците с  „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ –  четвъртата книга от своята поредица с пътеписи, разкриваща някои от най-мистичните кътчета […]

прочетете повече