fbpx

Защо в Нидерландия ходят с дървени обувки

Чудили ли сте се защо някой би искал да се разхожда с обувки, които не изглеждат много удобни и могат да наранят краката му? В днешно време дървеното сабо се продават до голяма степен в Нидерландия (екс-Холандия) само като туристически сувенири. Едва няколко фермери се разхождат с тях редовно – по работа. Сабото е вид обувки, направени частично или изцяло от дърво. Сабото се използва по целия свят и въпреки че формата може да варира според културата, в рамките на едни културни традиции формата често остава непроменена в продължение на векове. Както тези – вече повече от 7 века.

Ранна история

Холандците носят дървени обувки, сабо, или „кломпен“ от средновековието. Първоначално те са били направени с дървена подметка и кожена горна част или каишка, прикрепена към дървото. Впоследствие обувките започват да се правят изцяло от дърво, за да предпазват целия крак. Първоначално са използвани елша, върба и топола. Първата гилдия на производителите на сабо датира от около 1570 г. в Холандия. Носещите дървени обувки твърдят, че те са топли през зимата, хладни през лятото и осигуряват опора за добра стойка. Дървото също абсорбира потта, за да може кракът да диша.

Работни обувки

В Холандия дървени обувки се носят от фермери, рибари, фабрични работници, занаятчии и други, за да предпазят краката си. Гвоздеи, риболовни куки и остри инструменти, които биха могли да пробият обикновен ботуш, няма да преминат през дървена обувка. На лодки и докове и в кални полета дървените обувки също пазят краката сухи.

За всяка професия дървената обувка е оформена по различен начин. Рибарските имат остър връх на носа, така че сабото можеше да помогне за сортирането на риболовните мрежи. Ако работата ви свързана с изкопаването на торф, подметката е във формата на голям квадрат. По този начин теглото ви е по-добре разпределено върху мократа почва. Квадратът също така е идеалният размер за изкопаване на торфените блокове.

Дизайн

За носене около къщата, църквата, сватби и т.н. сабото са боядисани или издълбани. Обичайната декорация е жълто с малко червено и черно отгоре. Дървените сабо са били обувки на бедните хора. За да изглеждат като луксозните кожени обувки с връзки, дизайнът по-късно започва да включва връзките и дупките за дантела. Всеки производител на сабо имал собствен дизайн, това било неговият подпис.
Дървените обувки, като част от холандската култура, се появяват в обичайната практика, когато младите мъже подаряват на своите годеници чифт резбовани дървени обувки.

Изработка на сабо

Всеки град или предградие има свой собствен производител на сабо в Нидерландия. Ръчната изработка на един чифт дървени обувки отнема около 3-4 часа. Първо с трион трябва да се отреже ствола на дървото. След това резенът трябваше да се разцепи и да му се придаде груба форма със специална малка брадва. С остър нож производителят на сабо изглажда формата на сабото отвън, преди да изгребе дървото отвътре. Производителите на сабо винаги работят с мокро дърво, тъй като трябва да се направят много извивки (сухото дърво ще се разцепи). Съхненето на издълбаните сабо отнема около 3 седмици и се извършва от вятъра.
Днес в цяла Нидерландия са останали само 12 производители на сабо. Машините се използват за ускоряване на процеса. Сабо все още се носят от много малко хора, когато работят в градините или във фермите.

Посетете традиционен производител на сабо

Майсторът производител на сабо Франс ван Куийк обича да ви демонстрира своята страст към правенето на тези дървени обувки, което е семейна традиция от 300 години. Той ще ви демонстрира своя занаят на ръка и машина. Можете да видите повече тук:

Тъй като майсторът говори само нидерландски, можете да резервирате обиколка с частен водач, който може да превежда. 😉
Сега вече знаете защо са практични и полезни дървените обувки. И можете да опитате да ходите в тях. Ако ви се налага.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече