fbpx

Защо да изберем почивка на остров Менорка в Испания

Идват нови ваканционни месеци през следващата година и е добре да планираме отсега своето лятно пътешествие. През следващите няколко дни ще ви дадем идеи за нови дестинации.

Защо Менорка?

През 2022 г. ще видим истинско възраждането на най-тихата дестинация на Балеарския архипелаг. Менорка бързо се превръща в гореща точка за пътуване и новите туристи могат да се насладят на редица иновативни пространства свързани с изкуството, културата, природата и нейното опазване. Откриването на най-новата културна атракция на острова, художествената галерия Hauser & Wirth, през есента на 2021 г. (разположена в бивша военноморска болница от 18-ти век в пристанището Махон), постави острова отново в светлината на прожекторите и той вече не е сънливият съсед на Майорка и Ибиса, а вълнуваща културна дестинация, с шикозни и съвременни ресторанти като Arlette, плюс барове за наблюдение на залезите и на перфектните пейзажи наоколо.

Зелените данни за острова го определят като биосферен резерват на ЮНЕСКО, съставен от 514 хектара буйни влажни зони, мистериозни пещери, зашеметяващи пясъчни дюни и кристално чисти островчета (също дом на 220 вида птици и 1000 растителни вида). Менорка е идеалният „зелен“ ваканционен остров за целогодишно пътуване с кемпер, разглеждане на девствени плажове, пресечени брегове и спиращи дъха пейзажи пеша или чрез колоездене, гмуркане с шнорхел и водолазен костюм.

Примерно пътуване:

Можете да изберете Yescapa (www.yescapa.com), водещата в Европа платформа за кемпер и камиони под наем с peer-to-peer, предлага стилно обзаведен Volkswagen T5 Campervan, с места за нощуване на  четирима и включващ слънчеви панели, хладилник и заден външен душ.

Колко?  
Цената е около 900 лв. за пет дни, включително двама застраховани шофьори, покритие за повреда и неограничен пробег. Трябва, разбира се, да предвидите и бюджет за полетите до острова.

Очаквайте:
Защо да  изберем крайбрежието на Йоркшир?

пътешествия истории от кухнята любопитно

10 от най-добрите ресторанти в Мумбай, Индия

1 част Мумбай – градът на мечтите. Известен с това, че е средище на звездите на Боливуд, градът е и рай за любителите на храната. От старинни ирански кафенета до някои от най-добрите ресторанти в света, Мумбай има всичко. Можете да намерите всичко от традиционна персийска кухня до по-континентална и международна. Ето 20 от най-добрите […]

Read More
пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More
пътешествия изкуство любопитно

Снимай на Витоша и спечели – фотоконкурс за ученици

Дирекцията на Природен парк „Витоша” обявява игра с награди. Ако обичате природата, Природен парк „Витоша“ и фотографията и сте дете или ученик до 12-ти клас, или в семейството ви има такъв, взимайте фотоапарата и раницата и участвайте в играта с награди „Открий и снимай!”. Условия на играта. Снимайте се с най-малко 8 от обектите, описани по-долу. Изпратете снимките си до 31 юли […]

Read More