fbpx

Защо да изберем почивка на остров Менорка в Испания

Идват нови ваканционни месеци през следващата година и е добре да планираме отсега своето лятно пътешествие. През следващите няколко дни ще ви дадем идеи за нови дестинации.

Защо Менорка?

През 2022 г. ще видим истинско възраждането на най-тихата дестинация на Балеарския архипелаг. Менорка бързо се превръща в гореща точка за пътуване и новите туристи могат да се насладят на редица иновативни пространства свързани с изкуството, културата, природата и нейното опазване. Откриването на най-новата културна атракция на острова, художествената галерия Hauser & Wirth, през есента на 2021 г. (разположена в бивша военноморска болница от 18-ти век в пристанището Махон), постави острова отново в светлината на прожекторите и той вече не е сънливият съсед на Майорка и Ибиса, а вълнуваща културна дестинация, с шикозни и съвременни ресторанти като Arlette, плюс барове за наблюдение на залезите и на перфектните пейзажи наоколо.

Зелените данни за острова го определят като биосферен резерват на ЮНЕСКО, съставен от 514 хектара буйни влажни зони, мистериозни пещери, зашеметяващи пясъчни дюни и кристално чисти островчета (също дом на 220 вида птици и 1000 растителни вида). Менорка е идеалният „зелен“ ваканционен остров за целогодишно пътуване с кемпер, разглеждане на девствени плажове, пресечени брегове и спиращи дъха пейзажи пеша или чрез колоездене, гмуркане с шнорхел и водолазен костюм.

Примерно пътуване:

Можете да изберете Yescapa (www.yescapa.com), водещата в Европа платформа за кемпер и камиони под наем с peer-to-peer, предлага стилно обзаведен Volkswagen T5 Campervan, с места за нощуване на  четирима и включващ слънчеви панели, хладилник и заден външен душ.

Колко?  
Цената е около 900 лв. за пет дни, включително двама застраховани шофьори, покритие за повреда и неограничен пробег. Трябва, разбира се, да предвидите и бюджет за полетите до острова.

Очаквайте:
Защо да  изберем крайбрежието на Йоркшир?

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Един ден в музея Рагнарок в Роскилде

Ragnarock Museet for pop, rock & ungdomskultur е датски музей, посветен на „поп, рок и младежка култура“, разположен в Роскилде, град на около 20 мили западно от Копенхаген, известен също като мястото на известния годишен музикален фестивал в Роскилде. Разположен на мястото на бивш циментов завод, музеят се помещава в емблематична “златна” сграда, проектирана съвместно […]

прочетете повече