fbpx

Защо и кучето ви да няма хавайска риза?

Лятото е време за море, плаж и дълги, приятни разходки. За всекидневието и за партита предпочитана и до днес е хавайската риза.

Тя е част от всеки мъжки гардероб и през последните няколко десетилетия не губи своята актуалност. Класическата хавайска риза има къси ръкави, добре очертана яка, джоб от лявата страна разбира се, трябва да бъде в ярки цветове – с  щампи на флорални, тропически, морски и други цветни мотиви.

Но защо само вие да имате такава? Любимото ви куче също може да си сложи хавайка. Дори можете да имате еднакви и да бъдете в тон. Китайски сайтове за онлайн търговия предлагат такива на цени между 2 и 5 лв, разбира се, без таксата за доставка. В родни магазини за модни кучешки аксесоари сигурно също можете да намерите такива.

Историята на хавайските ризи

Познатите по целия свят цветни мъжки ризи, както подсказва името им – идват от Хавай. Историята разказва, че първите образци на такива облекла са създадени в началото на XX век, когато местното население започнало да приемат американския стил на обличане, но затворените костюмите, както и ризите с дълъг ръкав се оказали неподходящи за горещия местен климат.

Търговско производство е създадена през 1930 г., а пионер в тази област е магазинът “Musashi-I” в Хонолулу, който е основан от семейството на японски имигранти. Хавайските ризи бързо станали популярни сред местното население, както и сред американските туристи и сърфисти, които открили Хавай като ново място за почивка. За превръщането им в моден хит важна роля имат и известни личности от онова време, които избират хавайските ризи за участията си в концерти и фестивали, като Елвис Пресли и Франк Синатра. Нищо против тропическите щампи нямал и президентът на САЩ Хари Труман.

Няма спор, модерно е да сте и вие, и вашето куче в хавайки, нали?

пътешествия истории от кухнята любопитно

10 от най-добрите ресторанти в Мумбай, Индия

1 част Мумбай – градът на мечтите. Известен с това, че е средище на звездите на Боливуд, градът е и рай за любителите на храната. От старинни ирански кафенета до някои от най-добрите ресторанти в света, Мумбай има всичко. Можете да намерите всичко от традиционна персийска кухня до по-континентална и международна. Ето 20 от най-добрите […]

Read More
изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник „Александър Невски“ започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. През 2025 година в тях ще се включат събития в Ню Йорк, Париж и – разбира се – Виена, родното място на големия композитор. „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ ще […]

Read More