Защо и кучето ви да няма хавайска риза?

Лятото е време за море, плаж и дълги, приятни разходки. За всекидневието и за партита предпочитана и до днес е хавайската риза.

Тя е част от всеки мъжки гардероб и през последните няколко десетилетия не губи своята актуалност. Класическата хавайска риза има къси ръкави, добре очертана яка, джоб от лявата страна разбира се, трябва да бъде в ярки цветове – с  щампи на флорални, тропически, морски и други цветни мотиви.

Но защо само вие да имате такава? Любимото ви куче също може да си сложи хавайка. Дори можете да имате еднакви и да бъдете в тон. Китайски сайтове за онлайн търговия предлагат такива на цени между 2 и 5 лв, разбира се, без таксата за доставка. В родни магазини за модни кучешки аксесоари сигурно също можете да намерите такива.

Историята на хавайските ризи

Познатите по целия свят цветни мъжки ризи, както подсказва името им – идват от Хавай. Историята разказва, че първите образци на такива облекла са създадени в началото на XX век, когато местното население започнало да приемат американския стил на обличане, но затворените костюмите, както и ризите с дълъг ръкав се оказали неподходящи за горещия местен климат.

Търговско производство е създадена през 1930 г., а пионер в тази област е магазинът “Musashi-I” в Хонолулу, който е основан от семейството на японски имигранти. Хавайските ризи бързо станали популярни сред местното население, както и сред американските туристи и сърфисти, които открили Хавай като ново място за почивка. За превръщането им в моден хит важна роля имат и известни личности от онова време, които избират хавайските ризи за участията си в концерти и фестивали, като Елвис Пресли и Франк Синатра. Нищо против тропическите щампи нямал и президентът на САЩ Хари Труман.

Няма спор, модерно е да сте и вие, и вашето куче в хавайки, нали?

изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More
истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
любопитно

18 януари – Световен ден на Снежния човек

Тази зима у нас не е особено снежна, поне в градовете. Но какво е зимата без снежния човек? Идеята за днешния празник – рожденият ден на снежния човек е на германския колекционер Корнелиус Граетц. И датата е избрана случайно – диницата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек. Кога е бил направен първият […]

Read More