fbpx

Защо си заслужава да видим Диамантения плаж в Исландия?

Диамантеният плаж е ивица от черен пясък, принадлежаща към по-голямата ледникова равнина Breiðamerkursandur, разположена от ледниковата лагуна Jökulsárlón на южния бряг на Исландия.

До него може да се стигне от Околовръстен път, например, ако вземете кола под наем.

На Диамантения плаж айсбергите, които изпълват лагуната на ледника Jökulsárlón, се мият о брега, създавайки ярък контраст с вулканичния черен пясък. Този красив дисплей прави района предпочитано място за фотографите. Любителите на дивата природа също често посещават мястото, тъй като много тюлени избират ​​плажа за свой дом, а и това е едно от най-добрите места в страната, за да видите косатки от брега.

Брейдамеркурсандур

Breiðamerkursandur е ледникова равнина, разположена в община Hornafjörður. Пясъкът се простира на около 18 километра по южното крайбрежие на Исландия, по-точно от подножието на ледника Kvíárjökull до известната ледникова лагуна Jökulsárlón. Тя се намира в подножието на ледника Breiðamerkurjökull.

И двата ледника са сред 30-те изхода на Vatnajökull, най-голямата ледена шапка в Европа и основна характеристика на националния парк Vatnajökull. Много от тях се виждат по пътя към Диамантения плаж, докато пътувате по Южното крайбрежие.

Отводнената равнина се е образувала, когато три от изходните ледници на Ватнайокул – Breiðamerkurjökull, Hrútárjökull и Fjallsjökull са потекли напред поради вулканична дейност. Това смила скалите, изтласквайки напред ледниковите седименти.

Такива пясъчни равнини са обичайна част от исландския пейзаж, тъй като островът е вулканично активен, както и многобройни ледени шапки.

Ледниковата лагуна и Диамантеният плаж са фантастични места. Скоростта на тяхното разширяване обаче е, за съжаление, е забележима, вследствие от изменението на климата, тъй като ледниците се оттеглят. Със скоростта, с която шапките се топят, до десетилетия може да не остане лед нито на едно от двете места.

Айсбергите Йокулсарлон

Ледниковата лагуна Jökulsárlón е една от най-известните и посещавани атракции в Исландия. В лагуната се носят безброй айсберги, които са се отчупили от местния ледник, създавайки непрекъснато променящ се пейзаж с невероятна красота.

Река Jökulsá свързва лагуната с Атлантическия океан, което означава, че тези айсберги в крайна сметка се носят към морето, където се полират от вълните, преди да изплуват обратно към черните пясъци на Breiðamerkursandur. По този начин името „Диамантен плаж“ идва от белия лед върху черния пясък, изглеждащ като скъпоценни камъни или диаманти, тъй като често блестят на слънце.

Съвети за безопасност на Диамантения плаж

Диамантеният плаж е безопасно място за всеки отговорен пътник. За разлика от Reynisfjara, друг плаж с черен пясък на южното крайбрежие, тук вълните и теченията не са известни с това, че отвеждат неволно туристи в морето. Въпреки това все пак има опасности, които трябва да се вземат предвид.

Основната са самите айсберги. При никакви обстоятелства не трябва да се катерите по айсберг, поради хлъзгавите им повърхности и остри ръбове.

Това е особено важно, тъй като айсбергът е във водата и може да се преобърне и да ви заклещи отдолу или да бъдете изтеглен в морето от течението.

Рискът от нараняване и измръзване под формата на хипотермия е толкова голям, че съществуват солидни глоби, които се опитват да възпрат любителите на тръпката. Те са наложени след сериозни инциденти, за да се защитят не само туристите в лагуната, но и водачите и персонала, които може да се почувстват длъжни да се впуснат в опасно спасяване, ако видят някой в ​​риск.

Бъдете разумни и се насладете на отблясъците на Диамантения плаж!

любопитно пътешествия

Хайде на баня в Банкя!

От днес банята в Банкя отваря врати за посетители. Реставрирахме Царската баня в автентичния вид на всеки детайл. Тя беше в изключително тежко състояние, оставена да се руши. От днес всеки, които желае може да използва термалната зона на минералната баня, СПА центъра, който се намира в сутерена, както и автентичните термални басейни. Банята засега […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Нов хит на Fabrizio Parisi & The Editor с певицата DIA

Духът на Пирин планина, преведен през вековете и облечен в модерно звучене и клубен бийт, оживява в новия сингъл на Fabrizio Parisi & The Editor и с гласа на певицата DIA – „Tearful“. Песента е част от първия български етно-хаус албум WIND OF EAST, а видеото към сингъла излиза днес. В “Tearful” е втъкана една […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Кога е най-доброто време да посетим Пулия?

Пулия, разположена на юг, в петата на Италия, притисната между Йонийско и Адриатическо море, се превърна в една от най-популярните ваканционни дестинации в Италия. Този район предлага древни градове с дълга история, величествени църкви, причудливи къщи трули с конични покриви, страхотни хотели масерия (тип “селски сгради”), които са преустроени от традиционни укрепени имения и много […]

прочетете повече