fbpx

Зимна приказка: Ниагарският водопад замръзна частично

Ниагарският водопад се превърна в частично замръзнала зимна страна на чудесата благодарение на неотдавнашната вълна от минусови температури, обхванала региона.

Магическата сцена беше уловена в поредица от спиращи дъха снимки, които показват замръзнала мъгла и ледени покривки, покриващи части от емблематичната туристическа дестинация на границата на щата Ню Йорк и Онтарио, Канада.

Леденият спектакъл се образува, когато студеното зимно време удари североизтока през уикенда, носейки много ниски температури и смъртоносна виелица в Бъфало, Ню Йорк – приблизително 25 мили южно от Ниагарския водопад.

Докато части от водопада бяха замръзнали – те почти никога не замръзваха напълно поради големия обем на водата, която блика отгоре – гледката се съчетава с постоянното движение на падащите води.

Огромните 3160 тона вода текат над Ниагарския водопад всяка секунда, според държавния парк на Ниагарския водопад в Ню Йорк. Водата пада със скорост от близо 10 метра в секунда.

Всъщност пълното замразяване е почти невъзможно, според туристическия уебсайт на Ниагарския водопад в САЩ.

Американската страна на водопада е достигала точката на замръзване пет пъти в историята, когато ледът е блокирал водния поток по-нагоре по реката – ефективно създавайки язовир и намалявайки обема на водата, според сайта.

През 1964 г. са монтирани стоманени ледени стрели, за да се предотврати натрупването на големи ледове.

Вълшебният замръзнал вид на водопада вместо това се дължи на повърхностните води и мъглата, които се превръщат в лед, покриват палубите за наблюдение и създават колекции от лед, които се събират в основата на водопада.

В особено студени зими лед и сняг обикновено се образуват над частта от река Ниагара в основата на водопада, създавайки „леден мост“.

До 1912 г. туристи и местни жители преминават през реката през ледения мост, за да видят уникалната гледка на водопада отдолу, точно в основата на падащата вода.

Хората щяха да отварят малки изскачащи бараки на ледения мост, където щяха да продават всичко – от сувенири от Ниагарския водопад до контрабандно уиски, се казва в туристическия сайт на Ниагарския водопад в Канада.

Властите забраниха ходенето по ледения мост, след като трима души загинаха, когато ледът се разпадна на 4 февруари 1912 г., и ги хвърлиха в река Ниагара.

Леденият мост се връща през повечето зими поради по-студения климат на север.

*снимки: pixabay

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече