fbpx

Идват нови жеги, но кои са най-горещите места на земята

Според прогнозите следващата седмица в България ще бъде изключително гореща, с температури до над 40 градуса. Вече пуснахме статия как да се пазим от жегите, можете да я намерите ето тук:

Но ако 40 градуса ни се струват много, знаете ли, че има места на Земята, където температурите са доста по-високи?

Донината на смъртта, Калифорния, САЩ

Долината на смъртта поставя един от температурните си рекорди с палещата температура на въздуха от 54 градуса по Целзий на 16 август 2020 г.  Това е най-високата температура, регистрирана там от 1913 г. – и вероятно най-горещата температура, записана навсякъде по света.

Температурният връх се държи от Furnace Creek с най-гореща температура на въздуха, регистрирана някога. През лятото на 1913 г. пустинната долина достигна 56,7 градуса. Има дискусии относно валидността на тази температура, но дори и да се окаже фалшива, Furnace Creek все още е на върха: през 2020 г. е регистрирана температура от 54.4 °C. Средните температури там достигат 47 градуса през лятото и това е най-сухото място в щатите.

Ето още няколко горещи места:

Кебили, Тунис

Този пустинен град е известен със своите средните температури от над 40 градуса през лятото. Най-високата регистрирана на това място температура са колосалните 55 градуса, които са достигнати през юли 1931 г.

Митриба, Кувейт

В Митриба, отдалечен район в северозападен Кувейт, са измерени 53,9 °C през 2016 г. Това не само че е третата най-висока температура, регистрирана някога, тя е и най-високата температура, регистрирана някога за континенталния регион на Азия.

Турбат, Пакистан

Турбат е град, разположен в южен Белуджистан, Пакистан, там е регистрирана четвъртата най-висока температура досега – на 28 май 2017 г. – 53,7 градуса.

Далол, Етиопия

Това хидротермално поле със солни образувания, кисели горещи извори и газови гейзери има среднодневна максимална температура от 41 градуса, регистрирана в периода 1960 -1966 г.

Ал Азизия, Либия

Бившата столица на община Ал Джафра, на 25 мили южно от Триполи, е сред  претендентите за титлата Най-горещото място на земята – през 1922 г. са били отчетени 58 градуса. През 2012 г. обаче метеоролозите обявиха този рекорд за невалиден поради редица обстоятелства, включително факта, че човекът, който го е записал, не е имал опит. Въпреки това градът все още редовно изпитва температури от над 48 градуса през лятото.

Уади Халфа, Судан

През годината на практика няма валежи в Вади Халфа, задушаващ се град, разположен на брега на езерото Нубия в Судан. Юни е най-горещият месец, със средна температура от 41 градуса, а най-горещата температура, която някога е била регистрирана, е била 53 градуса през април 1967 г.

Дащ е Лут, Иран

Това пустинно плато има най-горещите температури на земята – сателитните измервания, направени между 2003 и 2009 г., установиха, че максималната температура е зашеметяващите 70,7 градуса. Излишно е да казваме, че регионът е необитаем.

изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More
пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More