fbpx

Идват нови жеги, но кои са най-горещите места на земята

Според прогнозите следващата седмица в България ще бъде изключително гореща, с температури до над 40 градуса. Вече пуснахме статия как да се пазим от жегите, можете да я намерите ето тук:

Но ако 40 градуса ни се струват много, знаете ли, че има места на Земята, където температурите са доста по-високи?

Донината на смъртта, Калифорния, САЩ

Долината на смъртта поставя един от температурните си рекорди с палещата температура на въздуха от 54 градуса по Целзий на 16 август 2020 г.  Това е най-високата температура, регистрирана там от 1913 г. – и вероятно най-горещата температура, записана навсякъде по света.

Температурният връх се държи от Furnace Creek с най-гореща температура на въздуха, регистрирана някога. През лятото на 1913 г. пустинната долина достигна 56,7 градуса. Има дискусии относно валидността на тази температура, но дори и да се окаже фалшива, Furnace Creek все още е на върха: през 2020 г. е регистрирана температура от 54.4 °C. Средните температури там достигат 47 градуса през лятото и това е най-сухото място в щатите.

Ето още няколко горещи места:

Кебили, Тунис

Този пустинен град е известен със своите средните температури от над 40 градуса през лятото. Най-високата регистрирана на това място температура са колосалните 55 градуса, които са достигнати през юли 1931 г.

Митриба, Кувейт

В Митриба, отдалечен район в северозападен Кувейт, са измерени 53,9 °C през 2016 г. Това не само че е третата най-висока температура, регистрирана някога, тя е и най-високата температура, регистрирана някога за континенталния регион на Азия.

Турбат, Пакистан

Турбат е град, разположен в южен Белуджистан, Пакистан, там е регистрирана четвъртата най-висока температура досега – на 28 май 2017 г. – 53,7 градуса.

Далол, Етиопия

Това хидротермално поле със солни образувания, кисели горещи извори и газови гейзери има среднодневна максимална температура от 41 градуса, регистрирана в периода 1960 -1966 г.

Ал Азизия, Либия

Бившата столица на община Ал Джафра, на 25 мили южно от Триполи, е сред  претендентите за титлата Най-горещото място на земята – през 1922 г. са били отчетени 58 градуса. През 2012 г. обаче метеоролозите обявиха този рекорд за невалиден поради редица обстоятелства, включително факта, че човекът, който го е записал, не е имал опит. Въпреки това градът все още редовно изпитва температури от над 48 градуса през лятото.

Уади Халфа, Судан

През годината на практика няма валежи в Вади Халфа, задушаващ се град, разположен на брега на езерото Нубия в Судан. Юни е най-горещият месец, със средна температура от 41 градуса, а най-горещата температура, която някога е била регистрирана, е била 53 градуса през април 1967 г.

Дащ е Лут, Иран

Това пустинно плато има най-горещите температури на земята – сателитните измервания, направени между 2003 и 2009 г., установиха, че максималната температура е зашеметяващите 70,7 градуса. Излишно е да казваме, че регионът е необитаем.

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече