fbpx

Идват нови жеги, но кои са най-горещите места на земята

Според прогнозите следващата седмица в България ще бъде изключително гореща, с температури до над 40 градуса. Вече пуснахме статия как да се пазим от жегите, можете да я намерите ето тук:

Но ако 40 градуса ни се струват много, знаете ли, че има места на Земята, където температурите са доста по-високи?

Донината на смъртта, Калифорния, САЩ

Долината на смъртта поставя един от температурните си рекорди с палещата температура на въздуха от 54 градуса по Целзий на 16 август 2020 г.  Това е най-високата температура, регистрирана там от 1913 г. – и вероятно най-горещата температура, записана навсякъде по света.

Температурният връх се държи от Furnace Creek с най-гореща температура на въздуха, регистрирана някога. През лятото на 1913 г. пустинната долина достигна 56,7 градуса. Има дискусии относно валидността на тази температура, но дори и да се окаже фалшива, Furnace Creek все още е на върха: през 2020 г. е регистрирана температура от 54.4 °C. Средните температури там достигат 47 градуса през лятото и това е най-сухото място в щатите.

Ето още няколко горещи места:

Кебили, Тунис

Този пустинен град е известен със своите средните температури от над 40 градуса през лятото. Най-високата регистрирана на това място температура са колосалните 55 градуса, които са достигнати през юли 1931 г.

Митриба, Кувейт

В Митриба, отдалечен район в северозападен Кувейт, са измерени 53,9 °C през 2016 г. Това не само че е третата най-висока температура, регистрирана някога, тя е и най-високата температура, регистрирана някога за континенталния регион на Азия.

Турбат, Пакистан

Турбат е град, разположен в южен Белуджистан, Пакистан, там е регистрирана четвъртата най-висока температура досега – на 28 май 2017 г. – 53,7 градуса.

Далол, Етиопия

Това хидротермално поле със солни образувания, кисели горещи извори и газови гейзери има среднодневна максимална температура от 41 градуса, регистрирана в периода 1960 -1966 г.

Ал Азизия, Либия

Бившата столица на община Ал Джафра, на 25 мили южно от Триполи, е сред  претендентите за титлата Най-горещото място на земята – през 1922 г. са били отчетени 58 градуса. През 2012 г. обаче метеоролозите обявиха този рекорд за невалиден поради редица обстоятелства, включително факта, че човекът, който го е записал, не е имал опит. Въпреки това градът все още редовно изпитва температури от над 48 градуса през лятото.

Уади Халфа, Судан

През годината на практика няма валежи в Вади Халфа, задушаващ се град, разположен на брега на езерото Нубия в Судан. Юни е най-горещият месец, със средна температура от 41 градуса, а най-горещата температура, която някога е била регистрирана, е била 53 градуса през април 1967 г.

Дащ е Лут, Иран

Това пустинно плато има най-горещите температури на земята – сателитните измервания, направени между 2003 и 2009 г., установиха, че максималната температура е зашеметяващите 70,7 градуса. Излишно е да казваме, че регионът е необитаем.

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който беше отличен в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече