Идват нови жеги, но кои са най-горещите места на земята

Според прогнозите следващата седмица в България ще бъде изключително гореща, с температури до над 40 градуса. Вече пуснахме статия как да се пазим от жегите, можете да я намерите ето тук:

Но ако 40 градуса ни се струват много, знаете ли, че има места на Земята, където температурите са доста по-високи?

Донината на смъртта, Калифорния, САЩ

Долината на смъртта поставя един от температурните си рекорди с палещата температура на въздуха от 54 градуса по Целзий на 16 август 2020 г.  Това е най-високата температура, регистрирана там от 1913 г. – и вероятно най-горещата температура, записана навсякъде по света.

Температурният връх се държи от Furnace Creek с най-гореща температура на въздуха, регистрирана някога. През лятото на 1913 г. пустинната долина достигна 56,7 градуса. Има дискусии относно валидността на тази температура, но дори и да се окаже фалшива, Furnace Creek все още е на върха: през 2020 г. е регистрирана температура от 54.4 °C. Средните температури там достигат 47 градуса през лятото и това е най-сухото място в щатите.

Ето още няколко горещи места:

Кебили, Тунис

Този пустинен град е известен със своите средните температури от над 40 градуса през лятото. Най-високата регистрирана на това място температура са колосалните 55 градуса, които са достигнати през юли 1931 г.

Митриба, Кувейт

В Митриба, отдалечен район в северозападен Кувейт, са измерени 53,9 °C през 2016 г. Това не само че е третата най-висока температура, регистрирана някога, тя е и най-високата температура, регистрирана някога за континенталния регион на Азия.

Турбат, Пакистан

Турбат е град, разположен в южен Белуджистан, Пакистан, там е регистрирана четвъртата най-висока температура досега – на 28 май 2017 г. – 53,7 градуса.

Далол, Етиопия

Това хидротермално поле със солни образувания, кисели горещи извори и газови гейзери има среднодневна максимална температура от 41 градуса, регистрирана в периода 1960 -1966 г.

Ал Азизия, Либия

Бившата столица на община Ал Джафра, на 25 мили южно от Триполи, е сред  претендентите за титлата Най-горещото място на земята – през 1922 г. са били отчетени 58 градуса. През 2012 г. обаче метеоролозите обявиха този рекорд за невалиден поради редица обстоятелства, включително факта, че човекът, който го е записал, не е имал опит. Въпреки това градът все още редовно изпитва температури от над 48 градуса през лятото.

Уади Халфа, Судан

През годината на практика няма валежи в Вади Халфа, задушаващ се град, разположен на брега на езерото Нубия в Судан. Юни е най-горещият месец, със средна температура от 41 градуса, а най-горещата температура, която някога е била регистрирана, е била 53 градуса през април 1967 г.

Дащ е Лут, Иран

Това пустинно плато има най-горещите температури на земята – сателитните измервания, направени между 2003 и 2009 г., установиха, че максималната температура е зашеметяващите 70,7 градуса. Излишно е да казваме, че регионът е необитаем.

изкуство любопитно

„Петя на моята Петя“ тръгва по кината

Дългоочакваният филм „Петя на моята Петя“ ще излезе във всички кина в страната на 21 януари 2022 г. и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си? В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а […]

Read More
пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More