fbpx

Идва време за красивите коледни базари

Кои са най-добрите коледни базари в Европа? Както всяка година, десетки хиляди местни жители и туристи посещават тези места. Прага, Лондон, Берлин,Страсбург, Загреб, Талин и Будапеща… Къде са най-красиви коледни базари в Европа, най-красивите коледни светлини, най-добрите коледни ваканции, най-безопасните коледни базари (от Covid-19), най-слънчевите коледни изложения? Ако нямате летяща шейна, можете да резервирате полет и да изберете своето място. Днес ще ви дадем някои идеи.

Базел, Швейцария

Според официално проучване за тази година, Базел е не само най-добрият коледен базар в Швейцария, но и най-предпочитаният коледен базар в Европа!

Базел има дълбоко вкоренени традиции като най-красивият и най-голям коледен град в Швейцария и си заслужава да се посещава всяка година. Не само добре запазеният Стар град сияе в топлата коледна светлина, но и магазините и фасадите на много сгради блестят със златист блясък.

Около сто високи борови дървета се подреждат по улиците и стоят като ярко осветени стражи, напътстващи посетителя. Особено препоръчителен е коледният базар, който се провежда не само на Barfüsserplatz, но и на Münsterplatz – един от най-красивите площади в Базел.

Будапеща, Унгария

И тази година Будапеща предлага един от най-добрите коледни базари в Европа.

Advent Feast пред базиликата в Будапеща е любим коледен базар в Унгария. Организаторите на това събитие работят усилено всяка година, за да предложат това, което със сигурност е един от най-красивите коледни базари в света. Знаете ли, че самият Дядо Коледа прави част от пазаруването си по време на Адвентния празник в базиликата?

Коледният дух блести пред най-голямата катедрала в Будапеща по време на празника на Адвент в базиликата. Този празничен пазар на открито посреща всички с възхитителни подаръци, вкусни унгарски и международни ястия като любимата “flódni” тортата с комин Hungaricum, апетитни бургери и редица рибни ястия.

Познан, Полша

Това е любимият коледен базар в Полша, както и най-добрата ви коледна почивка в Европа. Коледният базар в Познан ще ви отведе до една вълшебна зимна земя от лед, снежинки и коледни атракции, и всичко това благодарение на оригинални аранжировки, които ще бъдат разположени на Стария пазарен площад и Plac Wolności (Площад на свободата) през това вълшебно време.

Изгубете се сред дървените щандове, опитайте зимни деликатеси или потърсете вдъхновение за коледни подаръци. Скочете на виенско колело на площада на свободата и се насладете на невероятна гледка към историческите части на Познан.

Не пропускайте Международния фестивал на ледените скулптури, който ще се проведе на Стария пазарен площад в Познан. Състезатели от цял ​​свят ще превърнат масивни ледени блокове в произведения на изкуството пред очите ви.

В следващите дни ще ви разкажем за още красиви коледни пазари в Европа. Ако имате желание да пътувате, планирайте своята коледна ваканция още отсега.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More