fbpx

Идва Пролетния кинофестивал „Master of Art”

Пролетното издание на 7-ия филмов фестивал „Master of Art“ ще бъде открито на 7 април в 7:00 часа вечерта в София и Варна с американския документален филм КЪРТ ВОНЕГЪТ – НЕПОДВЛАСТЕН НА ВРЕМЕТО на режисьора Робърт Уайди. Домакини на събитието са съответно кино „Люмиер“ на НДК и Фестивален и конгресен център – Варна. В същия ден от 18.00 ч. филмът ще бъде представен в Стара Загора. На 8 април от 18.30 ч. вълнуващият документален разказ, сниман в продължение на 39 години, ще открие и изданието на кинофестивала в Пловдив.

КЪРТ ВОНЕГЪТ – НЕПОДВЛАСТЕН НА ВРЕМЕТО

На 17 април в Дома на киното ще се състои световната премиера на документалния филм ЕРИК РАВИЛИУС – ВЪВЛЕЧЕН ВЪВ ВОЙНАТА – продукция на Великобрирания, под режисурата на Марги Кинмонт. Филмът разказва истинската история на един от най-великите английски художници на 20-ти век – Ерик Равилиус. Резултат от кръстосания огън на военните битки отпреди 80 години, неговото наследство сякаш потъва без следа. Досега. Това е първият документален филм за този художник, в който разказът е предаден с неговите думи, чрез непозната досега лична кореспонденция, и включва интервюта със съвременни именити артисти като Ай Вейвей, Алън Бенет, Грейсън Пери и Робърт Макфарлейн.

Акцент в програмата е актуалният ФОКУС УКРАЙНА, в рамките на който ще бъдат представени 4 документални филма, свързани с украинската култура и изкуство. МЕЧТАНИЕ ПО МИНАЛОТО: СТАРИННА МУЗИКА В УКРАЙНА (САЩ, 2011, реж. Олег Тимофеев и Сабинe Гьолц) е филм за националните музикални традиции и грижите на хората към тези традиции. Изпълнителят на лютня Олег Тимофеев пристига в Украйна, за да преподава старинна музика и скоро разбира, че там почти не се свирят подобни произведения. Но пък открива музиката на Украйна, нейните народни песни и вокалните литургии. РОЗИ: ФИЛМ-КАБАРЕ (Украйна, 2021, реж. Ирена Стеценко) е украински трагикомичен документален мюзикъл. Проследени са съдбите на седем актриси от интелектуалното фрийк-кабаре „Дах Дотърс Бенд”. По време на историческата Майдан Революция от 2014 г., те използват своето изкуство като начин да реагират на събитията и да разберат суровата реалност на днешна Украйна с мъдрост и надежда. Политическо кабаре, което постига своята магическа сила, съчетавайки радостта от живота и ужасите на една разрушителна война.

ПРИКАЗКИ ЗА КОНЧЕ-ИГРАЧКА

ПРИКАЗКИ ЗА КОНЧЕ-ИГРАЧКА (Украйна-Естония, 2021, реж. Уляна Осовска и Денис Страшни) разказва за Анатолий, бивш антисъветски активист, сега монах и художник, живеещ в древна каменна кула в сърцето на Талин. Избухването на войната в Източна Украйна го кара да напусне мирната естонска столица и да отиде на фронтовата линия като доброволец. БЕЗКРАЙНОСТТА СПОРЕД ФЛОРИАН (Украйна, 2022, реж. Олексий Радински)представя ренесансовите качества на един изключителен украински архитект, музикант, кинорежисьор и художник Флориан Юриев – портрет на вечно творящия гений в търсене на съвършенството. Юриев кани камерата в своя дом и живот, разказвайки с лекота за теориите си и създадената от него азбука, чрез която се изразява по-добре.

За първи път във филмотечно кино „Одеон“ ще бъде представена тематичната програма „Италиански ренесанс“. В пет последователни дни от 11 до 15 април публиката може да проследи историята на италианския ренесанс през филмите за МИКЕЛАНДЖЕЛО,  РАФАЕЛО, ТИНТОРЕТО, ЛЕОНАРДО и братя КАРАЧИ. Неслучайно е локацията на тази програма, защото в непосредствена близост до киното е Художествената гимназия. Така фестивалът иска да даде шанс на нейните възпитаници и бъдещи артисти да научат повече за тези гениални италиански творци.

Фестивалът стартира и поредицата MASTER OF MEMORY, като тази година ще бъдат отбелязани 15 години от смъртта на големия български актьор Константин Коцев. На 28 и 29 април при вход свободен в кино „Одеон“ ще бъдат излъчени филмите ПЕНЛЕВЕ нареж. Георги Стоянови ГОЛА СЪВЕСТ на реж. Милен Николов.

Сред останалите акценти на фестивала в категорията „Изящни изкуства“ са холандският филм МОЯТ РЕМБРАНД инемската продукция УФИЦИ ОТВЪТРЕ, както и българските филми ХРИСТО БЕРБЕРОВ – ПОРТРЕТ НА ЕДИН ХУДОЖНИК (реж. Ясен Харалампиев и Елисавета Станчева) и ВИБРАЦИИ ОТ ДУШЕВНОСТТА (реж. Валентина Фиданова-Коларова, сц. Христо Баларев) за живота и творчеството на художничката Васка Попова-Баларева (1902 – 1979 г.) и създаден по повод 120-годишнината от рождението ѝ.

Бени Гудман в СССР

В музикалната селекция на фестивала е любопитният ТРОЯНСКИ ДЖАЗ, разказващ за гостуването на Бени Гудман и неговия оркестър в Съветския съюз в началото на 60-те години на 20-ти век. Сред музикалните заглавия откриваме и МАЛЪК САЧМО – филм за единствената дъщеря на Луис Армстронг, обречена на живот в потайност. За целия свят Луис Армстронг е иконична личност – символ на музикален гений. За Шарън той е бил просто „татко“. Човекът зад неотразимата усмивка има своите желания, копнежи и любими неща. Може би най-близо до сърцето му е било детето, което той е скрил от света: защо? Филмът МАЛЪК САЧМО разкрива за първи път тази история.

МАЛЪК САЧМО

Сред българските заглавия на фестивала откриваме още предизвикалия фурор ВОЕВ (реж. Биляна Кирилова), ЗАВЕТЪТ НА БОРИС ХРИСТОВ (реж. Борис Славчев), както и танцовите УЯЗВИМ (реж. Коста Каракашян) и INNER BLOOM на Стефани Ханджийска. В селекцията „Съвременно изкуство“ срещаме още ДАНТЕ И ВЪЗДУШНОТО ПЕРО (реж. Димитър Липовански), АРКАТА. МЕЧТИ ЗА НАПРЕДНАЛИ (реж. Владимир Цветанов, автор Евгения Атанасова), ОТКЪДЕ-НАКЪДЕ БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО (реж. Рада Якова), НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ (реж. Бетина Димитрова). С прожекции в София и Пловдив на фестивала ще бъде представен и филмът ДЕБЕЛЯНОВ И АНГЕЛИТЕ (реж. Десислава Шишманова).

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече