fbpx

Идете в Лондон за честванията на кралица Елизабет II

Ако и вие, като нас, си търсите повод да отидете в британската столица, ето един, и то голям.

През тази година Обединеното кралство отбелязва исторически юбилей – кралица Елизабет II ще стане първият британски монарх, отпразнувал 70 години на трона. По този повод дните от 2 до 5 юни ще са почивни, а в Лондон са предвидени много паради, тържества и официални церемонии. Не пропускайте да видите и хилядите цветя, които ще бъдат посадени около крепостта Тауър в чест на събитието и ще я преобразят в цвят от юни чак до септември.

Елизабет II е родена на 21 април 1926 г. Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. През 1947 г. се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън.

През 1951 г. здравето на крал Джордж VI се влошава и Елизабет често го замества на публични мероприятия. Когато посещава Канада и президента Труман във Вашингтон през октомври 1951 г., нейният личен секретар, Мартин Чартърис, изготвя чернова на декларация за наследяване в случай, че кралят умре по време на обиколката ѝ.

В началото на 1952 г. Елизабет и Филип тръгват на визита в Австралия и Нова Зеландия през Кения. На 6 февруари 1952 г. те тъкмо са се прибрали в кенийската си резиденция, когато пристига вестта за смъртта на краля и възкачването на Елизабет на трона. Филип съобщава новините на новата кралица. Мартин Чартърис я моли да си избере тронно име, но тя избира да си остане „Елизабет“. Обявена е за кралица във владенията ѝ и кралската свита бързо се прибира във Великобритания.

С възкачването й на престола се поставя въпроса дали кралската династия ще започне да използва името на мъжа ѝ, ставайки Маунтбатън, в съответствие с обичая жената да приема фамилията на мъже си след брак. Британският министър-председател, Уинстън Чърчил, и бабата на Елизабет, кралица Мери, поддържат запазването на династията Уиндзор. Затова на 9 април 1952 г. Елизабет издава указ, гласящ, че Уиндзор ще продължи да бъде името на кралската династия.

Въпреки смъртта на кралица Мери на 24 март, коронацията на 2 юни 1953 г. върви по план, каквото е и желанието на Мери преди да умре. Церемонията в Уестминстърското абатство, с изключение на помазването и евхаристията, се излъчва по телевизията за първи път.[70] Булчинската рокля на Елизабет е бродирана с по нейни инструкции с цветните емблеми на страните от Британската общност.

През 2002 г. Елизабет отбелязва златен юбилей (50 години) от възкачването си на трона. Сестра ѝ и майка ѝ умират през февруари и март съответно и медиите спекулират дали юбилеят ще има отбелязване на годишнината. По един милион хора присъстват всеки ден на тридневните юбилейни празненства в Лондон, а ентусиазмът на публиката за кралицата се оказва по-голям, отколкото очакват журналистите тогава.

Ще видим тази година какво ще се случи през юни в Лондон и колко мащабни ще бъдат честванията.

пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Вила Флоренция – лидер в целогодишния СПА туризъм

Най-добрите примери за развитието на туризма на Балканите показаха устойчивост дори в период на Ковид и военна криза, сочат организаторите на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри* в туризма. Церемонията ще се състои на […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече