fbpx

Известни артисти и певци – в спектакъла за Стефан Данаилов

Нина Николина с магическите гласове на България, Александър Кадиев, Радина Боршош и Владо Въргала са част от имената в празничната гала. Александър Кадиев, Владо Въргала и Радина Боршош са потвърдили участието си в грандиозният спектакъл „Стефан Данаилов на 80: Години любов“ , с който на 9 декември от 19,00 ч. в Народен театър „Иван Вазов“, ще се отбележи 80 години от рождението на един от най- обичаните и снимани български артисти Стефан Данаилов.

Сценарият и участниците в празничният спектакъл се пазят все още в тайна от режисьора Росица Обрешкова , племенница на Стефан Данаилов. Заедно със сценографа Елена Иванова и сценариста Георги Тошев те подготвят специална програма, с която ще си спомним за любимият актьор. Студенти и приятели на Мастера ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени специално подготвени кадри и интервюта от филма на Георги Тошев, откъси от записи с гласа на легендарния актьор, предоставени от „Златен фонд“ на БНР.

Същата вечер ще бъде връчена от вицепрезидент Илияна Йотова поредната „Стипендия на Ламбо“ със спомоществователството на фестивала „Сцена на кръстопът“, чийто създател е самият Стефан Данаилов.

Билетите са със символичната цена от 15 лв. с благотворителна кауза. Още приживе като министър на културата Стефан Данаилов имаше мисия да подпомага Дома на ветераните на културата и изкуствата в София. Неговата воля ще бъде спазена и за този спектакъл, като всички средства от продадените билети ще бъдат дарени на дома в квартал Захарна фабрика, казаха организаторите.

На 9 декември от 12:00 ч. ще бъде открита и фотоизложбата „Стефан Данаилов: личен архив. Непоказвани фотографии от личния му албум“ в Градската градина пред Народен театър „Иван Вазов“. В откриването ще участват Мирослав Боршош, заместник- кмет на Столична община, Георги Тошев- куратор на изложбата и режисьора Росица Обрешкова, племенница на Стефан Данаилов.

Спектакълът и фотоизложбата по повод отбелязването на 80-годишнината от рождението на емблематичния артист е под патронажа на вицепрезидент Илияна Йотова и със съдействието на Министерството на културата и Столична община.

СТЕФАН ДАНАИЛОВ:
Има истории, които не са за разправяне. Има и други, които показват що за хора сме били – аз и моето поколение. В нашите истории има идеали, има любов, има приятелство… Важни неща, трябва да се говори за тях. Един ден, когато събереш достатъчно мотиви, напиши нова книга – в нея да не говоря само аз, а и хората, белязали живота ми… И не забравяй, има
една дума, на която много държа – ЖИВОТ! Доскоро беше „любов“, но днес със сигурност знам, че най-важната дума е „живот“!

На 6.12. (вторник) 2022 г. от 18:00 ч. в кино „Одеон“ като част от националната програма „Стефан Данаилов на 80: години любов“ ще се представи книгата „Стефан Данаилов. Игра на живот“ от Георги Тошев и филма „Ламбо от София“ (продуцент и сценарист Георги Тошев, режисьор Ема Константинова, консултант Росица Обрешкова, оператор Борис Пинтев). Входът е свободен. Филмът „Ламбо от София“ се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“, направление „Кино“. Подготовката на „Стефан Данаилов. Игра на живот“ е със съдействието на Българска национална филмотека и Държавна агенци „Архиви“.

„Спомените на всеки човек са лични. Стефан Данаилов умееше да дава смисъл на другите. Често повтаряше, че животът е като игра на карти: дори и да не държиш козове, важното е да изиграеш правилно твоите.Тази книга е далеч от стандартната биография. Тя не проследява хронологически фактите от живота на един забележителен актьор и човек, когото имах щастието да познавам. Прослушвайки записите от нашите разговори, открих три думи, които Ламбо повтаряше често – любов, живот, игра.

„Игра на живот“ е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра.

„Игра на живот“ се вглежда в детайлите от едно човешко пътуване във времето. Автобиографичен повей, който минава през несигурното присъствие на собственика на истории, разказани от другите. Лична история, която се превръща в история на едно пъстро общество от чудаци, вече на изчезване*.“

Георги Тошев

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече