fbpx

Изложба на приказни герои в София

След успеха на първата изложбата  на Велиана Симеонова, скоро ще бъде факт и „Приказни герои от близо и далеч… продължението“. В проекта на талантливата дама отново ще оживеят едни от най-интересните, многолики и будещи детските фантазии образи от български и световни творби.

На един общ декор, подредени в своя собствена среда ще изгреят Ян Бибиян и дяволчето Фют, Палечка, Питър Пан, Василиса Прекрасна, Малкият принц, Малката кибритопродавачка, Снежната кралица и, разбира се, няколко принцеси. Това са само част от нежните миниатюри, които ще бъдат показани на 1 юни от 18:00 в галерия „Лампион“ на ул. „Кракра“ 2А в София.  Първоначално изложбата е планирана за 2020 година, но заради пандемията е отложена, за да намери своето най-подходящо време на реализация.

Всички фигури в експозицията отново са изработени от папие маше. Авторката предпочита да работи с хартия, защото материалът е същинско предизвикателство и не се поддава лесно на моделиране, своенравен е и се променя с времето, но пък резултатите са вдъхновяващи.

„Светът на приказките не оставя никого безразличен. И малки, и големи се вълнуват еднакво, когато се докоснат до любими герои. По време на първата ми изложба най-много ме впечатлиха погледите на родителите. Наблюдавах как в очите им се появяваше една замечтаност, сякаш се пренасяха отново в детството си и се докосваха до вълшебството на приказките, които са ги развълнували като малки,“разказва Велиана. Имено това вълшебство я вдъхновява да започне да изработва нежните фигури от папие маше. Създаването на един приказен герой не е лека работа, но й носи огромно удоволствие докато се потапя в света му. Понякога й отнема седмица, а друг път цял месец – зависи от сложността на образа.  

Творбите на Велиана не остават незабелязани и често още преди да са напълно готови – те вече са намерили своя нов собственик. Затова и в изложбата ще участват фигури на частни колекционери от различни точки на България, Франция и Мароко. 

Разбира се, не липсват и още изненади за деца и родители по време на изложбата „Приказни герои от близо и далеч… продължението“ в галерия „Лампоин“. За всички, които искат да преобразят себе си в приказен герой – ще има на разположение различни маски и аксесоари. 

Официалното откриване на „Приказни герои от близо и далеч… продължението“ ще бъде в Деня на детето – 1 юни от 18:00 часа на ул. Кракра 2А в „Лампион“. Изложбата ще продължи до 15 юни. Входът е свободен. Повече информация ще намерите във Facebook страницата на проекта.

За Велиана Симеонова:

Велиана Симеонова е лицето и сърцето на блога за креативни деца и родители „Двама с мама“. Привлечена от изкуството от ранна детска възраст, Вили е участвала е в редица колективни изложби, в които показва разнообразните си артистични творби. Тя може не само да създава, но и умее да разкрива света на изкуството пред децата като организира и води разнообразни творчески работилници за малчугани.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече