fbpx

Интернет радио за българска литература и музика

Днес, в 7.00 часа сутринта беше RE:стартът на Broken Heart Radio.

Broken Heart Radio, или Радиото на разбитите сърца е интернет проект на журналиста и писател Иво Тодоров. Той започва да стрийма през платена платформа за създаване на плейлисти още през 2015 г., когато издава първата у нас видео книга. Тя е със заглавие “How 2 Break A Heart in 7 Days” и така авторът избира и името на онлайн радиостанцията си. 

Видео книгата съдържа клипове  на 10 негови стихотворения. Иво Тодоров решава тогава да направи визуализация на тестовете си, след като се замисля над въпроса: „Защо само песните имат клипове? Стиховете също могат да се „облекат” в картина”. Проектът му “How 2 Break A Heart in 7 Days” е двуезичен – на български и на английски. Текстовете на български чете самият автор, а на английски актьорът Красимир Дамянов, който от дълги години живее в английската столица. Клиповете са снимани в София, Брюксел, Брюж, Лондон и Париж.

Broken Heart Radio си поставя за цел да покаже съвременната българска литература по един различен начин – като стрийм с гласовете на авторите, които четат своите стихове. Поезията се редува с българска музика. „В 21 век всеки може да си направи радио, и то без да има разходи на апаратура и предаватели. Достатъчно е да платиш определена месечна такса към платформата, която си избрал. И вече си “On Air”, коментира Иво Тодоров. Според него интернет радиото е модерна и адекватна форма за създаване на аудиосъдържание днес, защото всеки може на телефона или на компютъра си просто да пусне един плейър.

Проектът стартира с малък кръг от приятелите на Иво Тодоров, но той възнамерява само за месец да привлече още много автори. В момента освен самия него, своята поезия по BHR четат  Добромир Банев, Йорданка Белева и Асен Дипчев (внук на Райна Княгиня). Безвъзмездно песни за стрийма са предоставили Йоанна Драгнева, Преслава Пейчева и група „ТЕ”, Деян Неделчев и Константин Джамбазов, DIA. Интернет радиото е отворено към всички родни автори и изпълнители и не преследва комерсиални цели.

За създателя на BHR:

Иво Тодоров е дългогодишен журналист, поет писател и общественик. Работил е  в много частни радиостанции и в популярни телевизионни формати. Бил е репортер, водещ и продуцент. Автор е на 11 книги – поезия и проза.  

А това е плейърът на Broken Heart Radio:

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More