fbpx

Интернет радио за българска литература и музика

Днес, в 7.00 часа сутринта беше RE:стартът на Broken Heart Radio.

Broken Heart Radio, или Радиото на разбитите сърца е интернет проект на журналиста и писател Иво Тодоров. Той започва да стрийма през платена платформа за създаване на плейлисти още през 2015 г., когато издава първата у нас видео книга. Тя е със заглавие “How 2 Break A Heart in 7 Days” и така авторът избира и името на онлайн радиостанцията си. 

Видео книгата съдържа клипове  на 10 негови стихотворения. Иво Тодоров решава тогава да направи визуализация на тестовете си, след като се замисля над въпроса: „Защо само песните имат клипове? Стиховете също могат да се „облекат” в картина”. Проектът му “How 2 Break A Heart in 7 Days” е двуезичен – на български и на английски. Текстовете на български чете самият автор, а на английски актьорът Красимир Дамянов, който от дълги години живее в английската столица. Клиповете са снимани в София, Брюксел, Брюж, Лондон и Париж.

Broken Heart Radio си поставя за цел да покаже съвременната българска литература по един различен начин – като стрийм с гласовете на авторите, които четат своите стихове. Поезията се редува с българска музика. „В 21 век всеки може да си направи радио, и то без да има разходи на апаратура и предаватели. Достатъчно е да платиш определена месечна такса към платформата, която си избрал. И вече си “On Air”, коментира Иво Тодоров. Според него интернет радиото е модерна и адекватна форма за създаване на аудиосъдържание днес, защото всеки може на телефона или на компютъра си просто да пусне един плейър.

Проектът стартира с малък кръг от приятелите на Иво Тодоров, но той възнамерява само за месец да привлече още много автори. В момента освен самия него, своята поезия по BHR четат  Добромир Банев, Йорданка Белева и Асен Дипчев (внук на Райна Княгиня). Безвъзмездно песни за стрийма са предоставили Йоанна Драгнева, Преслава Пейчева и група „ТЕ”, Деян Неделчев и Константин Джамбазов, DIA. Интернет радиото е отворено към всички родни автори и изпълнители и не преследва комерсиални цели.

За създателя на BHR:

Иво Тодоров е дългогодишен журналист, поет писател и общественик. Работил е  в много частни радиостанции и в популярни телевизионни формати. Бил е репортер, водещ и продуцент. Автор е на 11 книги – поезия и проза.  

А това е плейърът на Broken Heart Radio:

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече