fbpx

Исторически разходки – някои известни пътеки

Древни пътища, легендарни пейзажи и пътеки на поклонници… От спокойни разходки до предизвикателни походи – ще ви разкажем и покажем някои от тези маршрути:

Bright Angel & North Kaibab Trails: Аризона, САЩ

Период от историята: преди 1,75 милиарда години (най-старата скала на каньона)
Дължина на прехода: 34 км; 2-3 дни

Големият каньон пресича пътя през платото Колорадо, дълъг е 446 км, широк до 29 км, дълбок е повече от 1,6 км и е само… на два милиарда години. Това е възрастта на величествения шист Вишну, който е в основата на тази “торта” от геоложки слоеве. Тя се вижда най-добре, като се разхождате отгоре надолу на каньона. Следвайте стъпките на първите хора, минали оттук преди векове, като използвате пътеката на Светлия ангел, за да се спуснете от южния край до река Колорадо чрез древни пиктограми и пейзаж от непрекъснато променящи се скали. Прекарайте една нощ в недрата на каньона, преди да се изкачите по пътеката North Kaibab, за да проучите по-добре скалните слоеве.

Пътеката Науклуфт: Национален парк Намиб-Науклуфт, Намибия

Период от историята: преди 45–80 милиона години
Пешеходна дължина: 120 км; 8 дни

Преходът по Naukluft Trail не е лесна работа. Горещо е и ви мъчи жажда. Намиб се счита за най-старата пустиня в света и сухите условия са преобладавали тук от поне 45 (може би 80) милиона години. Самата пътека минава през изрязаните от дерета планини Науклуфт, които очертават източния край на Намиб. Те датират отпреди два милиарда години. Следвайте сухи реки и пътеки по върховете на платото. Единствените признаци на живот ще бъдат други туристи в добре разположените колиби, няколко по-издръжливи диви животни, колчанови дървета и скални храсти.

Laugavegur: Южна Исландия

Период от историята: преди 20 милиона години
Пешеходна дължина: 55 км; 4 дни

Исландия е интересна страна. На този 20-милионен млад остров, геологията все още е много в действие, а пейзажът е разнообразен. Laugavegur показва част от тази оживена геология, минаваща от Landmannalaugar до Thórsmörk чрез бурен взрив от термални извори, димящи потоци, полета от лава и риолитни върхове с цвят на дъга.

Пътеката Калалау: Кауаи, Хавай

Период от историята: преди 5,1 милиона години
Дължина на прехода: 18 км; 1-2 дни

Хаваи са като поредица от намаляващи димни пръстени. Тектоничната плоча, върху която се намират, бавно се издига над вулканична гореща точка, която от време на време изригва маси от магма, създавайки още острови. Кауаи е най-старото изригване, така че времето и приливите са имали повече време, за да изваят неговите пейзажи. Особено драматични са скалите На Пали на острова, извисяващ се скален вал, покрит с гора и водопади, почти недостъпни за доста туристи. Използвайки пътеки, създадени от полинезийски заселници от 13 век, е възможно да се придвижите покрай брега на Тихия океан, който се разбива в скалите от есната страна на пътя.

Разходки по Великата стена: Китай

Период на историята: 400–200 г. пр. н. е. (първата построена стена)

Пешеходна дължина: Около 4989 км; 15-20 месеца

Великата китайска стена не била една стена. А множество отбранителни съоръжения, изградени в продължение на 2000 години последователно от различни династии, за да се защитят от „варварите“ на север. Освен това се смята, че всъщност днес е останала само една трета от стената. Тези фактори правят невъзможно преминаването на цялото съоръжение, което се простира от западен Цзяюгуан до Шанхайгуан, на изток. Добре запазени части има на север от Пекин. За разходка по стената опитайте стръмния участък Jiankou с гръб на планината или невъзстановените крепостни стени в Gubeikou.

Пътеката на инките: Куско, Перу

Период от историята: 1200–1550 г. сл. Хр. (възход и падение на цивилизацията на инките)

Пешеходна дължина: 45 км; 4 дни

Южноамериканската цивилизация на инките се появява около 1200 г. сл. Хр., като завладява по-голямата част от континента, но след това е на практика унищожена от испанците до средата на 16 век. Те обаче са оставили значимо наследство, не на последно място маршрута им през Андите до „изгубения“ град Мачу Пикчу. Четиридневната пътека на инките, която започва близо до Куско, е осеяна с различни артефакти – от церемониалните бани в Huinay Huayna до фрагментите от паваж под краката ви. Стигнете до Слънчевата порта, за да погледнете отвисоко към самия Мачу Пикчу. Това е най-голямата награда за туристите, изминали целия маршрут.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече