fbpx

Историята на Колизеума

Разположен на изток от Римския форум, масивният каменен амфитеатър, известен като Колизеума, е поръчан около 70-72 г. сл. н е. от император Веспасиан от династията Флавии като подарък за римския народ. През 80 г. сл. н. н. синът на Веспасиан – Тит открива Колизеума, официално известен като Флавиевия амфитеатър – със 100 дни игри, включително гладиаторски битки и битки с диви животни. След четири века активно използване, великолепната арена е занемарена и до 18 век се използва като източник на строителни материали. Въпреки че две трети от оригиналния Колизеум е разрушен с течение на времето, амфитеатърът остава популярна туристическа дестинация, както и емблематичен символ на Рим и неговата дълга, бурна история.

Произход на Колизеума

След като декадентският римски император Нерон отнема живота си през 68 г. сл. н. н., неговото лошо управление и ексцесии подхранват поредица от граждански войни.Четирима императори заемат трона през бурната година след смъртта на Нерон, четвъртият – Веспасиан, в крайна сметка  управлява в продължение на 10 години (69-79 г. сл. Хр.) Флавийските императори, както са известни Веспасиан и синовете му Тит (79-81) и Домициан (81-96), се опитват да ограничат ексцесиите на римския двор, да възстановят авторитета на Сената и да насърчат общественото благоденствие. Около 70-72 г. Веспасиан връща на римския народ буйната земя близо до центъра на града, където Нерон е построил за себе си огромен дворец след големия пожар, избухнал през Рим през 64 ​​г. сл. Хр. На мястото на този Златен дворец той поръчва  да бъде построен нов амфитеатър, където обществеността да се наслаждава на гладиаторски битки и други форми на забавление.

След почти десетилетие на строителство – сравнително бърз период по това време за проект с такъв мащаб – Тит официално открива Колизеума през 80 г. сл. Хр. с фестивал, включващ 100 дни игри. Обичан владетел, Тит е спечелил предаността на своя народ с работата си по възстановяване на държавата след мощното изригване на Везувий през 79 г. сл. н. е., което унищожава градовете Херкулаум и Помпей. Последните етапи от изграждането на Колизеума са завършени при управлението на неговия брат и наследник – Домициан.

Колизеума: Голям амфитеатър

С размери около 190 на 155 метра, Колизеума е най -големият амфитеатър в римския свят. За разлика от много по-ранни амфитеатри, които са вкопани в склонове на хълмовете, за да осигурят подходяща опора, Колизеумът е самостоятелна конструкция от камък и бетон. Отличителният екстериор е на три етажа със сводести входове – общо около 80, оддържани от полукръгли колони.  Близо до главния вход на Колизеума е била Арката на Константин, построена през 315 г. сл. Хр. в чест на победата на Константин I над Максенций при Понс Милвий.

Вътре в Колизеума е имало места за повече от 50 000 зрители, които може би са били подредени според социалния им статус,  но най-вероятно са били натъпкани в това пространството като сардини в кутия (съдейки по доказателства от местата за сядане в други римски амфитеатри). Сенниците са били  разгърнати от най -горния сюжет, за да предпазят публиката от горещото римско слънце, докато гледа гладиаторски битки, лов, битки с диви животни и по-големи битки, като например макетни военноморски маневри, за които арената е била пълнена с вода. По -голямата част от бойците, които се биели пред публиката на Колизеума в древен Рим, били мъже (въпреки че имало и някои жени гладиатори). Гладиаторите обикновено били роби, осъждани престъпници или военнопленници.

Колизеума през вековете

Колизеумът е използван активно в продължение на около четири века,  докато борбите на Западната Римска империя и постепенната промяна в обществените вкусове не слагат край на гладиаторските битки и другите големи обществени забавления до 6 век сл. Хр. До този момент арената вече е била доста повредена заради природни явления като мълнии и земетресения. През следващите векове Колизеума е напълно изоставен и използван като кариера за множество строителни проекти, включително за катедралите Св. Петър и Свети Йоан Латеран, Палацо Венеция и отбранителни укрепления по река Тибър. В началото на 18 век обаче различни папи се стремят да запазят арената като свещено християнско място, въпреки че всъщност не е сигурно дали ранните християнски мъченици са срещнали съдбата си в Колизеума, както се предполага.

До 20 век комбинация от метеорологични условия, природни бедствия, пренебрежение и вандализъм са унищожили почти две трети от оригиналния Колизей, включително всички мраморни седалки на арената и декоративните й елементи. Усилията за възстановяване започнаха през 90-те години и продължиха доста време, тъй като Колизеума продължава да бъде водеща атракция в Рим за туристи от цял ​​свят.

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който беше отличен в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече