Историята на Piccadilly Circus – сърцето на Лондон

Piccadilly Circus e ключово кръгово кръстовище в центъра на Лондон. Построен е през 1819 г. Днес свързва Пикадили, Риджънт Стрийт, Шафтсбъри Авеню, Хеймаркет, Ковънтри Стрийт (напред до Лестър Скуеър) и Гласхаус Стрийт. Намира се в близост до големите търговски и развлекателни зони в Уест Енд. Статутът му на главен пътен възел направи Piccadilly Circus  оживено място за срещи и туристическа атракция сама по себе си. Кръгът е известен със своята видеостена и неонови табели, монтирани на ъгловата сграда от северната страна, както и с мемориалния фонтан на Шафтсбъри и статуята на Антерос (за която популярно, макар и погрешно, се смята, че е на Ерос).

Под площада се намира метростанция Piccadilly Circus, част от системата на лондонското метро. Площадът е подобен на Таймс Скуеър в Ню Йорк.

Като пътна артерия, за пръв път се появява през 1626 г. като Пикадили Хол, кръстена на къща, принадлежаща на Робърт Бейкър, шивач, известен с продажбата на пикадили – термин, използван за различни видове яки. Улицата е известна като Португалска улица през 1692 г. в чест на Катрин от Браганса, съпругата на крал Чарлз II, но става популярна като Пикадили от 1743 г. Пикадили Съркус е създаден през 1819 г., на кръстовището с Риджент Стрийт, който тогава се строи по плана на Джон Наш на мястото на къща и градина, принадлежащи на лейди Хътън; кръстовището тогава е било известно като Regent Circus South (точно както Oxford Circus е бил известен като Regent Circus North) и не е се е наричало Piccadilly Circus до средата на 1880-те, с възстановяването на Regent Street Quadrant и изграждането на Shaftesbury авеню. В същия период районът губи своята кръгла форма.

Чарлз Дикенс-младши пише през 1879 г.: „Пикадили, голямата пътна артерия, водеща от Хеймаркет и Риджент Стрийт на запад до ъгъла на Хайд парк, е най-близкото подобие на  парижки булевард, с който Лондон може да се похвали.”

Метростанция Piccadilly Circus е открита на 10 март 1906 г. по линията Bakerloo и на линията Piccadilly през декември същата година. През 1928 г. гарата е широко преустроена, за да се справи с увеличаването на трафика. Първите електрически реклами на кръстовището се появяват през 1910 г., а от 1923 г. електрическите билбордове са поставени на фасадата на Лондонския павилион. Електрическите улични лампи обаче не заменят газовите до 1932 г. Circus се превръща в еднопосочно кръгово на 19 юли 1926 г. Светофарите са монтирани за първи път на 3 август 1926 г.

По време на Втората световна война много клубове в Уест Енд обслужват американски войници, базирани във Великобритания. Тогова много проститутки обикалят района с войниците.

В началото на 60-те години е решено кръгът да бъде преустроен, за да се осигури по-голям трафик. През 1962 г. лорд Холфорд представя план, който предвижда да създаде “двуетажен” Piccadilly Circus; горната част  била издигната пешеходна зала, свързваща сградите около периметъра на кръга, а долната била само за движение на автомобили, като повечето от приземните пешеходни зони било планирано да се премахнат, за да се позволи по-голям поток от превозни средства.

Piccadilly Circus е бил мишена на ирландски републикански терористи многократно. На 24 юни 1939 г. става експлозия, въпреки че не са причинени наранявания.На 25 ноември 1974 г. бомба ранява 16 души. Бомба с тегло 2 фунта избухна на 6 октомври 1992 г., ранявайки петима души. В края на 90-те години все в повечето централни части на града повечето кошчета за боклук бяха със заварени капаци, защото терористите слагаха бомбите именно в тях.

Мемориалният фонтан на Шафтсбъри на Piccadilly Circus е издигнат през 1893 г. в чест на благотворителните дейности на Антъни Ашли Купър, 7-ми граф на Шафтсбъри. Два пъти е  свалян от кръга и веднъж – преместен от центъра. Първият път беше през 1922 г., за да може новата метростанция на Чарлз Холдън да бъде построена точно под нея. Фонтанът се завръща през 1931 г. По време на Втората световна война фонтанът е премахнат за втори път и заменен с рекламни табла. Върнат е отново през 1948 г. Когато кръгът е подложен на реконструкция в края на 80-те години, целият фонтан е преместен от центъра на кръстовището в началото на Shaftesbury Avenue до сегашната си позиция в югозападния ъгъл.

пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
пътешествия любопитно

4 луксозни изживявания в Лондон

Без съмнение, в английската столица можете да правите много неща. Дори само ако се разхождате, ще видите голям брой забележителности. Но тук ще ви предложим някои „по-изискани” преживявания в Лондон: 1. Насладете се на чай в Harrods Няма как да не усетите лукса, когато сте в Harrods на чай. От крехки сандвичи през прясно изпечени […]

Read More