fbpx

Историята на Piccadilly Circus – сърцето на Лондон

Piccadilly Circus e ключово кръгово кръстовище в центъра на Лондон. Построен е през 1819 г. Днес свързва Пикадили, Риджънт Стрийт, Шафтсбъри Авеню, Хеймаркет, Ковънтри Стрийт (напред до Лестър Скуеър) и Гласхаус Стрийт. Намира се в близост до големите търговски и развлекателни зони в Уест Енд. Статутът му на главен пътен възел направи Piccadilly Circus  оживено място за срещи и туристическа атракция сама по себе си. Кръгът е известен със своята видеостена и неонови табели, монтирани на ъгловата сграда от северната страна, както и с мемориалния фонтан на Шафтсбъри и статуята на Антерос (за която популярно, макар и погрешно, се смята, че е на Ерос).

Под площада се намира метростанция Piccadilly Circus, част от системата на лондонското метро. Площадът е подобен на Таймс Скуеър в Ню Йорк.

Като пътна артерия, за пръв път се появява през 1626 г. като Пикадили Хол, кръстена на къща, принадлежаща на Робърт Бейкър, шивач, известен с продажбата на пикадили – термин, използван за различни видове яки. Улицата е известна като Португалска улица през 1692 г. в чест на Катрин от Браганса, съпругата на крал Чарлз II, но става популярна като Пикадили от 1743 г. Пикадили Съркус е създаден през 1819 г., на кръстовището с Риджент Стрийт, който тогава се строи по плана на Джон Наш на мястото на къща и градина, принадлежащи на лейди Хътън; кръстовището тогава е било известно като Regent Circus South (точно както Oxford Circus е бил известен като Regent Circus North) и не е се е наричало Piccadilly Circus до средата на 1880-те, с възстановяването на Regent Street Quadrant и изграждането на Shaftesbury авеню. В същия период районът губи своята кръгла форма.

Чарлз Дикенс-младши пише през 1879 г.: „Пикадили, голямата пътна артерия, водеща от Хеймаркет и Риджент Стрийт на запад до ъгъла на Хайд парк, е най-близкото подобие на  парижки булевард, с който Лондон може да се похвали.”

Метростанция Piccadilly Circus е открита на 10 март 1906 г. по линията Bakerloo и на линията Piccadilly през декември същата година. През 1928 г. гарата е широко преустроена, за да се справи с увеличаването на трафика. Първите електрически реклами на кръстовището се появяват през 1910 г., а от 1923 г. електрическите билбордове са поставени на фасадата на Лондонския павилион. Електрическите улични лампи обаче не заменят газовите до 1932 г. Circus се превръща в еднопосочно кръгово на 19 юли 1926 г. Светофарите са монтирани за първи път на 3 август 1926 г.

По време на Втората световна война много клубове в Уест Енд обслужват американски войници, базирани във Великобритания. Тогова много проститутки обикалят района с войниците.

В началото на 60-те години е решено кръгът да бъде преустроен, за да се осигури по-голям трафик. През 1962 г. лорд Холфорд представя план, който предвижда да създаде “двуетажен” Piccadilly Circus; горната част  била издигната пешеходна зала, свързваща сградите около периметъра на кръга, а долната била само за движение на автомобили, като повечето от приземните пешеходни зони било планирано да се премахнат, за да се позволи по-голям поток от превозни средства.

Piccadilly Circus е бил мишена на ирландски републикански терористи многократно. На 24 юни 1939 г. става експлозия, въпреки че не са причинени наранявания.На 25 ноември 1974 г. бомба ранява 16 души. Бомба с тегло 2 фунта избухна на 6 октомври 1992 г., ранявайки петима души. В края на 90-те години все в повечето централни части на града повечето кошчета за боклук бяха със заварени капаци, защото терористите слагаха бомбите именно в тях.

Мемориалният фонтан на Шафтсбъри на Piccadilly Circus е издигнат през 1893 г. в чест на благотворителните дейности на Антъни Ашли Купър, 7-ми граф на Шафтсбъри. Два пъти е  свалян от кръга и веднъж – преместен от центъра. Първият път беше през 1922 г., за да може новата метростанция на Чарлз Холдън да бъде построена точно под нея. Фонтанът се завръща през 1931 г. По време на Втората световна война фонтанът е премахнат за втори път и заменен с рекламни табла. Върнат е отново през 1948 г. Когато кръгът е подложен на реконструкция в края на 80-те години, целият фонтан е преместен от центъра на кръстовището в началото на Shaftesbury Avenue до сегашната си позиция в югозападния ъгъл.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Един ден в музея Рагнарок в Роскилде

Ragnarock Museet for pop, rock & ungdomskultur е датски музей, посветен на „поп, рок и младежка култура“, разположен в Роскилде, град на около 20 мили западно от Копенхаген, известен също като мястото на известния годишен музикален фестивал в Роскилде. Разположен на мястото на бивш циментов завод, музеят се помещава в емблематична “златна” сграда, проектирана съвместно […]

прочетете повече