fbpx

История и съвременност във Валета, Малта

Независимо дали сте приключенски пътешественик, турист, отдаден на историята на изкуството, плажуващ турист с раница или планирате седмична ваканция от по-висок клас, Валета е идеалната дестинация за всеки тип пътешественици.

Валета е столица на Малта, разположена на най-големия остров в малката държава. Името на италиански е La Valetta и често може да се види изписано на български и като Ла Валета.

Нощен живот, барокова архитектура, градини, от оживените улици на St John Street до обиколка с лодка до палацо от 16-ти век, тук има безброй неща за правене и много повече места, където да отидете. Ето някои забележителности, които ви препоръзваме във Валета:

Разгледайте викторианския пазар Is-Suq Tal-Belt

Is-Suq Tal-Belt е чудо от викторианската епоха от 19 в. Разходете се, за да разгледате хранителния пазар, пазарувайте местни артефакти, направени от местни занаятчии или просто разгледайте. Малтийското име се превежда като „Градски пазар“.

Разгледайте катедралата “Св. Йоан”

Римокатолическата катедрала е една от забележителностите във Валета, посветена на Св. Йоан Кръстител. Построена e от рицарите. Направете крачка назад във времето с пешеходна обиколка или гледайте  уличното шоу, организирано в двора. Не забравяйте да зърнете единствения подписан шедьовър на Караваджо.

Върнете се назад във времето с малтийска гондола

Синоним на преживяването с венецианска гондола е разходката с Dgħajsa през Гранд Харбър. Оживените гребни лодки ще ви отведат от бряг до бряг и ще ви оставят в Трите града — Виториоза, Сенглеа и Коспикуа — трио укрепени градове, където безвремието е запазило историята. За разлика от Венеция, разходките на Dgħajsa са по-малка като туристическа атракция и са по-евтини.

Вино и вечеря в TrabuxuИ

Приятна атмосфера с нотка на парижки декор и картини, които ви примамват, това място ще ви накара да се спрете и да хапнете, само за да останете по-дълго тук, не бива да подминавате бистрото Trabuxu.  Седнете с фина чаша червено, докато четете средиземноморското меню, препоръчваме ригатони с буза от дива свиня или попитайте за агнешко, дори ако не е в менюто.

Насладете се на духа на Валета с разходка по улица Република

Всеки град има тази една улица, която олицетворява местния дух, познава историята и улавя самата същност на дестинацията. Във Валета това е дългата 1 км улица Република, която се простира от градската порта до форт Сейнт Елмо. Тази улица не само е главната артерия на града, но  оживеният калдъръм е и дом на безброй магазини, ресторанти и кафенета, предлагащи поглед към културите на Малта.

Отпуснете се в горната и долната градина Барака

Славата на източната част на Валета, градините Горна и Долна Барака близо до Siege Bell, е мястото, където привидно спира суетата на града, със спокойствието на безпрепятствените панорамни гледки и разпръснатите градини, осеяни със забележителни паметници.

Горната Барака, разположена близо до Кастилия Плейс, е мястото, където можете да видите церемонията на стрелба с оръдия, а лифтът Upper Barrakka свързва центъра на града с Гранд Харбър. Градините Долна Барака се намират точно над бастиона на Сейнт Чирстофър, където можете да наблюдавате как кораби отплуват от пристанището, докато похапвате традиционни сладкиши край брега.

Отидете до Музея на играчките

Музеят на играчките в Малта на улица Република във Валета връща посетителите в 50-те години на миналия век, когато започва революцията на тези дрънкулки. Експозицията включва всичко – от колички от  кибритена кутия до кукли, всичко от колекцията на Винсент Браун. Той създал това място през 1998 г., след като посетил подобен музей в Англия и се вдъхновил да започне своя колекция.

Прекарайте един следобед на крайбрежната улица на Валета

Друга грандиозна алея, която е пример за бароковата архитектура, е крайбрежната улица на Валета, която може да се похвали с 250-годишни складове и три забележителности: пристана Пинто, търговския комплекс Forni и църквата на бягството в Египет. Зелените балкони и оживените заведения винаги са изпълнени с местни хора и туристи. Когато дойде време да се отпуснете след натоварения ден, има ренонимари  ресторанти, където да се насладите на мултикултурна кухня с екзотични ястия.

Посетете театър Manoel

Историята на това място за сценични изкуства може да се проследи до 1731 г., когато Великият магистър Фра Антонио Маноел де Вилена поискал изграждането на театъра. Синият таван, огромният позлатен полилей и перфектната  акустика са аст от магическите елементи на Manoel. Независимо дали става дума за опера или музикално представление, не забравяйте да гледате шоу на живо в тази безценна малтийска сграда. https://www.teatrumanoel.com.mt

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече