fbpx

Италианска приказка в три действия

Три града за една седмица
1 част – Рим

от Борислав Петров


„Да не пътуваме би било обида за интелекта ни“. Под това мото задружната ни компания от шестима души, обичащи приключенията и пътешествията, каза “чао” на България от Летище-София, за да каже “ciao” на  Италия около два часа по-късно.

Да посетиш Италия винаги е подходящо. Климатът в една от най-вдъхновяващите държави в света е мек през цялата година. И все пак, ако не отивате там на море или за посрещането на Нова година, аз препоръчвам пролетта и есента – хем не е горещо, хем не е студено, хем тълпите от туристи не са чак толкова много, колкото са през лятото и в края на декември.”

Но да се върнем на Летище-София. Беше началото на октомври. Около 7 сутринта. Оставаха ни около час и половина до полета на Ryan Air до Рим и после малко по-малко от два часа до стъпването ни във Вечния град. С ирландската лоукост компания, която бяхме избрали, самолетният билет на човек струваше около 25 евро. Билетът включваше ръчен багаж, разбирайте раница или малък сак. Срещу още няколко евро отгоре получавате право на куфар до 10-килограма. Понеже нашето италианско пътешествие включваше Рим-Флоренция и Венеция, решихме да кацнем в столицата на Италия, а седмица по-късно да летим обратно към София от Венеция.

Полетът от Венеция, по-точно от град Тревизо, на 40 км. от Венеция, към София ни струваше около 20 евро на човек – отново с ръчен багаж.
Важно уточнение: Когато летите с нискобюджетни авиокомпании, не купувайте самолетните си билети нито прекалено рано, нито прекалено късно. Обикновено най-добрите цени са 3-4 месеца преди желания полет.
Толкова за полетите. Нека само отбележа, че и двата бяха приятни и комфортни. Летяхме с популярния Boeing 737.

Време е обаче да се пренесем в Италия.

Първо действие: РИМ

Кацнахме на летище „Фиумичино“. То носи името на малкото средиземноморско градче, разположено на 20 километра от Рим. Беше малко преди 10 сутринта италианско време. Пихме по едно хубаво италианско кафе и се отправихме към автобусните шатълите, които пътуват до центъра на Рим.

Те са много и стоянките им се намират точно пред изхода на аерогарата. Еднопосочният билет струва около около 7 евро и може да се купи или от специални машини на летището с дебитна или кредитна карта, или в кеш от кондукторите, които стоят на стоянките на рейсовете.

Шатълите са през  половин час, разстоянието до Рим е пак толкова – около 30-40 минути, зависи от трафика.
Хората казват, че за вечния град не стига и седмица. Ние си бяхме предвидили само два дни. Въпреки това, успяхме да посетим най-големите забележителности, да видим Ватикана, без папата, да опитаме страхотна италианска кухня и да усетим тъмната страна на Италия – като оберат един от нас. Но за това малко по-късно.

Слязохме от шатъла на централната гара на Рим и тръгнахме да си оставим багажа, да се настаним и освежим в апартамента, който бяхме наели през сайта Airbnb. Апартаментът беше голям и комфортен, за шестима души, на 15-на минути пеша от гарата и централната част на Рим, разположен в бохемски квартал с много барове и…красива католическа катедрала, с каквито е изпълнен и целият град. Нощувката на човек излизаше около 20 евро. Важно е да уточним, че когато резервирате апартаменти през Airbnb или през Booking, също е добре да го направите поне два или три месеца по-рано. Така цената ще е значително по-евтина от сумата, която ще заплатите, да кажем, седмица преди плануваното пътешествие.

Беше още обедно време, денят беше пред нас. Освежени и заредени с добро настроение, тръгнахме на пешеходна разходка из Рим. Разбира се, отправихме се към Фонтана Ди Треви. И като типични туристи, не спирахме да се любуваме на всяка втора сграда и катедрала. И да снимаме. Вечният град е красив. Той е величествен и спиращ дъха. Освен това е мръсен, наистина доста мръсен. Отпадъците са почти навсякъде, фасовете също. Това е нещо, характерно за южните мегаполиси. Контрастът е наистина впечатляващ, просто трябва да се усети.

Фонтанът Ди Треви е една от най-красивите забележителности на Рим и няма как да не очарова всеки със своята архитектура, красота и блясък. Изграждането му започва през 18 век и е дело на известния философ и поет Никола Салви. Интересно е, че той не е имал опит като архитект. Тълпата от хора, снимащи се и хвърлящи монети във фонтана беше огромна. Нормално, макар да беше октомври, беше събота и беше по обяд. Впрочем, общината в последно време се опитва да забрани хвърлянето на монети във фонтана по екологични причини. Въпреки това, туристите не спират да го правят с вярата, че това им гарантира да се върнат отново тук. Всяка вечер общинските власти събират от Ди Треви монети за около 3 000 евро. Парите се даряват за благотворителност.

След разходката ни до впечатляващия фонтан решихме просто да се насладим на града. На неговите улици, на духа му и не на последно място – на вкусната италианска храна.
А следобед се отправихме към Ватикана.

До автономния град-държава от центъра на Рим най-бързо се стига с метрото. Проверихме коя линия да вземем, това е линия А, и след по-малко от 15 минути бяхме пред портите на града. За да влезеш вътре минаваш през скенер, досущ като на летището. Входовете обаче са много и всичко е добре организирано и става бързо. Две неща спират дъха, когато влезеш във Ватикана. Първото е Базиликата, от чийто известен балкон Папата изнася своите речи. Второто е огромният египетски обелиск, който се извисява в небето. Той е направен от розов гранит, висок е над 25 метра и е докаран тук от император Калигула през 37-а година след Христа.

Вероятно всеки, който е бил във Ватикана ще ви препоръча разходка сред ватиканските музеи, които събират повече от 20 века изкуство и история.  И, разбира се, посещение на гениалната Сикстинска капела, изрисувана от великия Микеланджело. Тези неща наистина са уникални, особено ако обичате изкуството. Този път обаче ние нямахме време за тях. По три причини. Първата е, че част от компанията вече ги бяха посещавали. Втората, че тур обиколката на ватиканските музеи, която завършва със Сикстинската капела продължава от няколко часа до цял ден. И третата – бяхме решени някой ден да се върнем отново в Рим и Ватикана, за повече време.
Иначе, комбинираното посещение на ватиканските музеи и Сикстинската капела започват от 17 евро. Те са отворени за посещение от понеделник до събота от 9 до 6. Последната неделя на всеки месец входът е безплатен.

И все пак, определено имаше какво да видим във Ватикана, макар и в следобедните часове на съботния ден.  И това беше уникалната Базилика Св. Петър. За нея вход няма, въпреки неописуемото й величие. Тук се намира известната „Пиета“ на Микеланджело – скулптурата, изобразяваща Дева Мария, държаща в скута си Исус, след свалянето му от Кръста.

Ако сте любители на смайващите гледки отвисоко и обичате селфитата, срещу 5 евро може да изкачите 550 стъпала и да стигнете до купола на Базиликата. За 7 евро може да използвате асансьор, който ви спестява половината изкачване. Да видите Ватикана и Рим от птичи поглед, определено си струва.
След всичко видяно и малко преди да напуснем Ватикана, просто се разходихме из площад „Свети Петър“ и се порадвахме още малко на красивата архитектура наоколо, както и на атрактивните облекла на усмихнатите мъже от швейцарската папска гвардия.

Когато излязохме от портите на Ватикана вече се смрачаваше. Скоро щеше да стане време за вечеря, но преди това искахме да видим още нещо – Мостът на ангелите над река Тибър, който е съвсем наблизо. Той е построен през 136 г. сл. Христа от император Адриан. Векове по-късно, през 1668 г., гениалният Жан Лоренцо Бернини извайва 10 ангелски статуи и скулптури на апостолите Петър и Павел. Върху основите на фигурите им е изписано: „Тук смирените ще получат прошка“ и „Тук гордостта ще получи възмездие“.

След като вечерта съвсем настъпи, беше време за вечеря. Пренаситени от емоции и красиви гледки, нямахме търпение да се насладим на вкусна италианска паста и хубаво вино. Избрахме малко ресторантче, близо до квартирата ни, което ни беше препоръчано от приятели. В него ходят предимно местни, кухнята и вината му са много добри, а цените двойно по-ниски от тези в т.нар. „туристически капани“. Препоръчвам и на вас съвет от познати и приятели за  ресторанти и барове, когато сте в чужбина. Разбира се, може да черпите информация и от форумите в интернет, както и от известния сайт Tripadviser.com.

Вторият ни и последен ден в Рим започна с хубаво италианско кафе, с прясно изпечени кроасани и със слънце. Привечер щяхме да отпътуваме към Флоренция, така че трябваше да гребем още и с пълни шепи от Вечния град. Беше време за Колизеума.

Взехме автобус на градския транспорт, проверихме в интернет кой ни върши работа и за 15-на минути и срещу 1, 50 евро рейсът ни отведе пред един от най-ярките символи на римската империя. Ако сте с метрото, трябва да слезете на станция „Република“.

За да влезете в Колизеума, логично, трябва да си купите билет. Цената му е 12 евро. Това става на място като първо чакате на една опашка пред касите за билети, после на втора, за да влезете вътре. Ако си купите билета онлайн, цената е 14 евро, но пропускате поне първата опашка.
Важно уточнение тук е, че около опашките обикалят всякакви странни субекти, които ще ви предложат билети на уж по-ниска цена. Не им се доверявайте обаче, това са мошеници.

Около два часа и половина ни отне чакането на двете опашки преди да влезем. То обаче си струва. Освен това, когато си в приятна компания времето минава бързо, така че няма де се оплаквам.

Когато гледаш Колизеума отвън той изглежда едновременно кротък и величествен. Когато си вътре, енергията на мястото се усеща още на влизане. Безброй тунели, помещения за диви животни, гладиаторски килии и разбира се – гладиаторската арена – за всичко това не може да се пише, трябва да се види и почувства.
След няколкочасова разходка в Колизеума, който желае може да посети и Форума, който се намира в непосредствена близост, билетът важи и за него и може да се използва в рамките на два дни. Това е мястото, на което се смята, че се е зародил Рим. Форумът представлява останки от древни храмове и колони, които буквално те пренасят в античността. Мястото те води към хълма Палатин, осеян с красиви градини, високи иглолистни дървета и старинни фонтани.

Вече беше късен следобед и трябваше да се отправим към гарата, откъдето да си купим билети за влак, който да ни отведе до Флоренция. Както знаете обаче, плановете не винаги се осъществяват по замисъл.
Предстоеше ни сблъсък с другото лице на Рим – това на крадците.
Пристигнахме на гарата и решихме да хапнем по пица на парче (което беше много вкусно) и да изпием по капучино преди да решим за колко часа да си купим билет за влака. И докато се смеехме и обсъждахме хубавото си изкарване във Вечния град, изведнъж един човек от нашата компания каза, че портфейла му го няма…

Няма да изпадам в излишни подробности, само ще ви предупредя: В Рим се краде. Краде се много. Сигурно сте го чували и си мислите, че точно на вас няма да се случи, но това не пречи да бъдете внимателни. Особено, когато пътувате в Италия.
Ние така и не разбрахме кой, кога, къде и как е извършил обира. Това може да е станало навсякъде – още пред Колизеума или вътре в него, в метрото, на някой от ескалаторите или на гарата. Портфейлът на „жертвата“ беше сложен в чантичка, която той носеше през рамо. Закопчана с цип. Почти постоянно ръката му е била върху нея. И въпреки това го обраха. Незабелязано.

По-лошото в случая е, че всички джобни пари, с които той разполагаше бяха изтеглени в кеш и в портфейла му, заедно с личната карта, дебитни и кредитни карти. И от всичко това нямаше и следа.
Съветвам ви при пътувания да държите на отделни места парите и документите си. За всеки случай, освен лична карта, носете си и международен паспорт, който също съхранявайте на отделно място. И не на последно място – не носете всичко в кеш – дръжте парите и дебитната или кредитната си карта на различни места. И най-важното: бъдете много внимателни!

Добрата новина в тази история е, че останалата част от компанията ни разполагаше с достатъчно пари, както и с дебитни карти, така че нямаше да допуснем остатъкът от пътешествието ни да бъде помрачено от този инцидент. Лошата новина беше, че ограбеният вече нямаше лична карта, не си носеше и международен паспорт. Тоест, нямаше как да излети от Венеция за България няколко дни по-късно.
Трябваше да действаме бързо.
След като говорихме с един от полицаите – карабинери на гарата, той само поклати рамене и каза, че това, което можем да направим е да подадем заявление, че сме ограбени в някой полицейски участък, но най-добре да забравим за парите.

По-важното в случая беше да се обадим на българското посолство и да разберем как нашият човек да се сдобие с нов документ са самоличност. Намерихме в интернет телефона на българското посолство в Рим и се обадихме на дежурния номер. Беше неделя, смрачаваше се и няколко часа по-късно трябваше да се настаним в предварително резервиран и платен апартамент във Флоренция…
От посолството любезно ни обясниха, че единственият вариант на нашия ограбен приятел да се върне в България след няколко дни е да отиде на място в посолството, да заплати сумата от 50 евро и да му бъде направен временен пасаван. Това става в рамките на няколко часа, само че в работен ден. На нас обаче не ни се оставаше повече в Рим, нямахме и излишни пари за хотел тук, още повече, че вече бяхме заплатили нощувките си във Флоренция. Така че, решихме да заминем и в някои от следващите дни приятелят ни да се върне в Рим и да оправи нещата си в посолството.

Най-накрая решихме да си купим билет за влак. Вариантите тук са два – пътуване с държавните железници на Италия (www.trenitalia.com) – с обикновен влак или с високоскоростен. Вторият вариант е  пътуване с влак-стрела от италианските частните железници (www.italotreno.it), които са собственост на шефа на Ферари и са повече от бързи и удобни.

Хубавото при високоскоростния влак е, че освен много луксозен, той пести време, защото се движи със средна скорост между 200 и 300 километра в час. Лошото е, че билетите за него за много скъпи, когато се купуват в последния момент. Ако се сдобиете с тях предварително и онлайн, цената може да ви излезе само 10 или 15 евро. В последния момент обаче може да достигне и до 40, 50 евро и нагоре. Впрочем, същото се отнася и за пътуване с обикновените италиански влакове. Това бяха нека, които не бяхме предвидили.
Така или иначе, преглътнахме парите, които ще изхарчим и се наредихме на една от машините за билети. И още една изненада – следващият влак-стрела тръгваше късно вечерта, а цената на обикновения влак, който отпътуваше за Флоренция след около час и с който щяхме да пътуваме близо 4 часа, вместо 60-те минути със скоростния, ни се видя прекалено висока – вече беше над 40 евро за билет.Решихме да проверим вариант с автобус. Автогарата се намира в непосредствена близост до гарата и се оказа, че следващият рейс за Флоренция тръгва след половин час. И при автобусите, ако си закупиш билет няколко дни по-рано, цената му е ниска – едва 7-10 евро. В последния момент вече беше над 20 евро, но и това ни се видя добре. Купихме си билети и след малко потеглихме.

Италианските автобуси са чисти, нови и удобни. Вътре имат тоалетна, безплатен интернет и стюард, от когото можеш да си поръчваш храна и напитки. Магистралите и пътищата в Италия са чудесни и след около 3 часа и половина най-накрая пристигнахме във Флоренция. Беше малко след 10 часа вечерта…

Прочетете втора част тук –

Прочетете трета част тук –

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Един ден в музея Рагнарок в Роскилде

Ragnarock Museet for pop, rock & ungdomskultur е датски музей, посветен на „поп, рок и младежка култура“, разположен в Роскилде, град на около 20 мили западно от Копенхаген, известен също като мястото на известния годишен музикален фестивал в Роскилде. Разположен на мястото на бивш циментов завод, музеят се помещава в емблематична “златна” сграда, проектирана съвместно […]

прочетете повече