fbpx

Кадър за историята: Вселената – такава, каквато не сме я виждали

НАСА публикува изображение на далечни галактики, каквито са били преди 13 милиарда години, първият поглед от най-мощния телескоп, изстрелван някога в космоса, който обещава да промени нашето разбиране за зората на Вселената.

Малкият отрязък от Вселената, наречен SMACS 0723, е заснет с детайли от космическия телескоп James Webb (JWST), показващ светлината от много различни мигащи галактики, сред най-старите във Вселената. Лично президентът Джо Байдън показа изображението на събитие в Белия дом. Той нарече момента „исторически“ и каза, че предоставя „нов прозорец към историята на нашата вселена“.

„Трудно е дори да се разбере“, каза президентът на САЩ. „Това е поразително. Това е исторически момент за науката и технологиите, за Америка и цялото човечество.”

Бил Нелсън, администратор на НАСА, каза, че изображението показва светлината на галактики, огъващи се около други галактики, пътувайки милиарди години, преди да достигне телескопа. „Гледаме назад повече от 13 милиарда години“, каза той, добавяйки, че повече изображения, които ще бъдат публикувани от космическата агенция, ще достигнат по-назад, до около 13,5 милиарда години, близо до предполагаемата начална точка на самата Вселена. „Връщаме се почти в началото“, каза той.

Пускането на изображението е предварителен преглед на серия от цветни снимки с висока разделителна способност от JWST, които ще бъдат показани от НАСА днес. Те ще включват „най-дълбокото изображение на нашата вселена, правено някога“, според Нелсън.

Експерти казаха, че телескопът, който се създава три десетилетия и беше пуснат миналата година, може да революционизира нашето разбиране за космоса, като предостави подробни инфрачервени изображения на Вселената.

Телескопът за 10 милиарда долара е в състояние да надникне в атмосферата на екзопланети и да наблюдава някои от най-старите галактики във Вселената, като използва система от лещи, филтри и призми за откриване на сигнали в инфрачервения спектър, който е невидим за човешкото око. Системата досега „работи безупречно“, според Марсия Рике, професор по астрономия в Университета на Аризона.

снимки: НАСА

пътешествия любопитно

Бегликташ, българският Стоунхендж – тайни и мистерии

Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски. Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Какви “Видения от древността” се крият из непознатата българска природа?

Журналистът и пътешественик Николай Н. Нинов, познат с изданията „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” и „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България”, се завръща в книжарниците с  „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ –  четвъртата книга от своята поредица с пътеписи, разкриваща някои от най-мистичните кътчета […]

прочетете повече