fbpx

Кадър за историята: Вселената – такава, каквато не сме я виждали

НАСА публикува изображение на далечни галактики, каквито са били преди 13 милиарда години, първият поглед от най-мощния телескоп, изстрелван някога в космоса, който обещава да промени нашето разбиране за зората на Вселената.

Малкият отрязък от Вселената, наречен SMACS 0723, е заснет с детайли от космическия телескоп James Webb (JWST), показващ светлината от много различни мигащи галактики, сред най-старите във Вселената. Лично президентът Джо Байдън показа изображението на събитие в Белия дом. Той нарече момента „исторически“ и каза, че предоставя „нов прозорец към историята на нашата вселена“.

„Трудно е дори да се разбере“, каза президентът на САЩ. „Това е поразително. Това е исторически момент за науката и технологиите, за Америка и цялото човечество.”

Бил Нелсън, администратор на НАСА, каза, че изображението показва светлината на галактики, огъващи се около други галактики, пътувайки милиарди години, преди да достигне телескопа. „Гледаме назад повече от 13 милиарда години“, каза той, добавяйки, че повече изображения, които ще бъдат публикувани от космическата агенция, ще достигнат по-назад, до около 13,5 милиарда години, близо до предполагаемата начална точка на самата Вселена. „Връщаме се почти в началото“, каза той.

Пускането на изображението е предварителен преглед на серия от цветни снимки с висока разделителна способност от JWST, които ще бъдат показани от НАСА днес. Те ще включват „най-дълбокото изображение на нашата вселена, правено някога“, според Нелсън.

Експерти казаха, че телескопът, който се създава три десетилетия и беше пуснат миналата година, може да революционизира нашето разбиране за космоса, като предостави подробни инфрачервени изображения на Вселената.

Телескопът за 10 милиарда долара е в състояние да надникне в атмосферата на екзопланети и да наблюдава някои от най-старите галактики във Вселената, като използва система от лещи, филтри и призми за откриване на сигнали в инфрачервения спектър, който е невидим за човешкото око. Системата досега „работи безупречно“, според Марсия Рике, професор по астрономия в Университета на Аризона.

снимки: НАСА

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече