fbpx

Трябва да се види: Бремен

Спомняте ли си приказката на Братя Грим за Бременските музиканти?

Потънал в история, но с целия шум на съвременен европейски град, живописният Бремен в северозападна Германия е пълен с уникални неща, които да видите и правите.

Преминавайки през река Везер, която се влива в Северно море, Бремен е известен с грандиозните сгради, които ограждат пазарния площад и се простират до основните му булеварди и жилищни улици. Но въпреки че това е град, който излъчва европейския чар на Стария свят, Бремен също е и динамичен съвременен град, както се вижда от неговия натоварен нощен живот и културни сцени.

Вижте градската катедрала

Доминираща на централния пазарен площад на Бремен е катедралата Свети Петър или катедралата Бреме, както е известна още, която има 1200-годишна история. Изградена със смесица от архитектурни стилове – романски, готически и части от по-късното готическо възраждане, катедралата има наистина спираща дъха визия. Двойка 89-метрови кули разчупват силуета на Бремен и ако се осмелите да влезете вътре, можете да се изкачите на южната кула за изключителни гледки към града отвисоко.

Адрес: Sandstraße 10-12 / пн-събота 10:00-17:00 ч. нд 11:30-17:00 ч.

Разгледайте кметството в ренесансов стил

Друг архитектурен празник за очите е кметството на Бремен, забележителност на ЮНЕСКО за световно наследство и широко смятана за една от най-красивите граждански сгради в Европа. С привличаща вниманието каменна зидария и великолепни издълбани статуи, прикрепени към фасадата й, можете да прекарате часове, гледайки сградата отвън. Но посетителите не трябва да пропускат възможността да надникнат вътре, където официалният туристически офис на Бремен прави обиколки с екскурзовод. Потърсете пищно украсената Горна зала и най-старото буре с вино в Германия в избата.

Адрес: 232 Main Street / понеделник-вторник и четвъртък 8:00-17:30 ч. сряда 8:00-12:00 ч. Петък 8:00-17:00 ч. Затворено събота-нед

Посетете музеите

Посветен на изкуството и културната история, музеят Focke предлага уникален поглед върху богатото наследство на Бремен. Състоящ се от основна сграда, четири исторически къщи и изложбена зала, както и близката вятърна мелница Mühle Oberneuland, музеят съдържа артефакти, които обхващат около 1200 години. Освен постоянна колекция, тук се организират редовни изложби за градска история, изкуства и занаяти, дизайн, фотография и художествени колекции, свързани с градската и културната история. Музеят също така е домакин на разнообразна програма от събития за всички възрасти, от беседи и четения до тематични обиколки с екскурзовод и образователни събития.

Адрес: Schwachhauser Heerstraße 240 / сряда-нд 10:00-18:00 вторник 10:00-21:00 ч. Затворен понеделник

Не пропускайте и Музеян на Лудвиг Розелиус. Сгушен в края на Böttcherstraße, музеят разполага с частната колекция на едноименния немски търговец на кафе Лудвиг Розелиус, включително съкровищница от любопитни неща и изкуство, обхващащи ранното средновековие до 17 век. Сред тях са различни литургични орнаменти, ренесансови картини, скулптури и религиозни статуи, с най-забележителните произведения на изкуството, включително Портретът на Лукас Кранах на Мартин Лутер и Катарина фон Бора, съпругата му.

Адрес: 6-10, Böttcherstraße / вторник-нд 11:00-18:00 ч. Затворен понеделник

Разгледайте най-стария квартал на Бремен

С лабиринт от малки къщи и тесни улички, кварталът Schnoor е не само красив за разглеждане, но е и най-старият квартал на града, който някога е служил като негов средновековен център. Посетителите, които желаят да изследват добре запазените останки от известното минало, могат да направят това, като се присъединят към обиколка с екскурзовод на Schnoor. Придружени от експертен водач, ще видите сгради, датиращи от 15 век, къщи от дърво с чаени стаи и примери за барокова и ренесансова архитектура. По време на едночасовата обиколка вашият водач ще разкрие истории за някогашните жители на града и някои интересни факти.

Вижте историческия музикален часовник

Една от най-привличащите окото – и натоварваща ушите – забележителности в Бремен е Къщата на Glockenspie, чиято история датира от началото на 20 век. Тогава кафе-баронът Лудвиг Розелиус купува редица сгради на същата улица, където е неговият бизнес с кафе. Заедно със скулптор на име Бернхард Хьотгер, той започва да променя фасадите на много от сградите, за да покаже северното надмощие и да отдаде почит на велики изследователи и завоеватели. На върха на една от тези сгради звънят камбани, наредени на въртящ се панел вляво от глокеншпила, който изобразяваше Христофор Колумб, американския актьор Лейф Ериксън и двама известни немски изследователи. Сградата е била разрушена по време на Втората световна война, но днес е напълно обновена, привличайки възхитените погледи на всеки, който мине покрай нея.

Адрес: Boettcherstr. 4

Разгледайте изоставена фабрика за подводници

Малко страни правят паметници като Германия, а U-Boot Bunker Valentin, сгушен на река Везер в предградието на Бремен Рекум, е един от най-забележителните. Построена е за конструирането на немски подводни лодки по време на Втората световна война, като над 6000 души са загубили живота си тук поради съюзническикте въздушни атаки и ужасните, опасни условия на труд, в които са били поставени работниците. Днес колосалната структура, която никога не е била завършена, може да бъде посетена и разгледана от тези, които искат да научат повече за ужасите на националсоциализма.

Адрес: Rekumer Siel / вт-пет 10:00-16:00 нд 10:00-16:00 Затворено, събота и понеделник

Открийте тъмната страна на Бремен

Подобно на повечето градове, Бремен има своите тайни и посетителите са поканени да ги изследват, като се присъединят към обиколката на Dark Side of Bremen. В рамките на 2 до 2,5 часа ще научите всичко за криминалното минало на града, от Средновековието до 21 век, като историите на най-известните местни мошеници и престъпници. Ще посетите също местата за присъди и екзекуции и ще чуете смразяващи кръвта истории за всякакви злодеяния, убийства и кражби. Не е за хора със слаби сърца!

Научете всичко за изкуството на варенето на бира

Според легендата всяка минута се отварят около 3000 бутилки бира Beck’s. Всеки, който посети Бремен, скоро ще открие неговата богата бирена култура, като варенето на бира се е извършвало в града от 11 век. Днес това е домашната пивоварна Beck’s Brewery, седалището на Behemoth Behemot за производство на бира, където посетителите могат да се присъединят към обиколки и да получат представа за изкуството на пивоварството. Освен да разглеждат музея, посетителите могат да видят и магазина за съставки и пивоварната, силозите за малц и резервоарите за ферментация и съхранение. Два късометражни филма и презентация в киното завършват обиколката, но все още не грабвайте якето си – идва време за дегустация….

Качете се на борда на истинска подводна лодка

Само четири германски подводни лодки са останали от техния разцвет в нацисткия флот, но единствената все още плаваща е Wilhelm Bauer. Строителството на кораба приключва точно когато Втората световна война е към края си и е пуснат в експлоатация като учебен кораб почти веднага. През 1945 г. корабът е потопен на дъното на Балтийско море, но 12 години по-късно е изваден, ремонтиран и превърнат в тестова лодка за новите германски военни. През това време подводната лодка е прекръстена на Wilhelm Bauer. Днес тя е постоянно акостирана в Бремерхафен, на около час път с кола северно от Бремен, където служи като кораб музей, който посетителите могат да разгледат сами.

Адрес: Hans-Scharoun-Platz 1 / пн-нд 10-18 ч

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече