Какво не знаете за Барбадос

Карибската островна държава Барбадос през последната седмица е в центъра на политическите страсти у нас. А опитът за съставяне на ново българско правителство едва не предизвика нова Карибска криза… Но извън политиката – какво знаете и не знаете за Барбадос? Ние ще ви помогнем с малко повече информация.

1. Тропическите плажове

Какво биха били Карибите без великолепните си плажове? Същински рай в чист вид. Барбадос е известен с това, че има някои от най-разнообразните плажове в Карибите, където можете да се отпуснете през свободното си време, да се гмуркате аедно с костенурките или да се отдадете на някои водни спортове. Опитайте плажове на западното и южното крайбрежие за по-спокойна почивка. И плажове на източния бряг, ако обичате да карате сърф.

2. Чудесно място за сърф

Карибите стават все по-популярни сред любителите на сърфа, а острови като Барбадос са на преден план. Южните и източните брегове на острова са мястото, където можете да намерите най -големите вълни, а често там се организират и състезания по сърф. От ноември до юни е най-доброто време да “яхнете” вълните, а южното крайбрежие често е предпочитано от сърфистите, които искат и бърз достъп до ресторанти и забавления. Близо до град Oistins е Freights Bay – защитен залив на южното крайбрежие, който сърфистите предпочитат заради ветровете в морето. Бранден, близо до столицата Бриджтаун, също е добро място, идеално за сърфисти от всички нива на умения. Топ дестинации за сърф са Вирсавия на източния бряг и South Point, на южния бряг. Batts Rock и Tropicana на западния бряг и Maycocks на северозапад също си заслужават. Ако отидете на тези плажове, за да наблюдавате гледката, не да сърфирате, добра идея е да вземете със себе си кошница за пикник, на която да се насладите с добра компания.

3. Барбадос е родината на рома

Ако някога е имало остров, който може да претендира, че е мястото, откъдето произхожда ромът, това е Барбадос. По-специално, дестилериите Mount Gay, където ром се прави от 1703 г. Дестилерията произвежда най-стария ром в света. На целия остров има над 1500 магазина за ром, включително и музей на рома. Независимо дали вече имате любим бранд ром, има вероятност в Барбадос да намерите по-добър.

4. Поп звездата Риана

Този факт вече е известен и у нас –  Барбадос е родното място на Риана. Тя е изминала дълъг път – сега е известна певица, автор на песни, дизайнер, актриса и лицето зад хитовата марка Fenty Beauty, една от най-популярните марки грим в света. Риана често пътува до острова за прочутия карнавален празник Crop Over и никога не пропуска да подчертае връзката си с него. „Рири“, както е известна на своите фенове, бе удостоена със званието „Извънреден и пълномощен посланик“ за Барбадос през септември 2018 г.

5. Пиратски истории

Пиратската история на Карибите е интригуваща и не всичко е просто измислена история, създадена с цел създаването на най-продавания филм. В един момент пиратите са доминирали в моретата в този регион, тероризирайки корабите. Двама от най-прословутите пирати от Барбадос са Сам Лорд и Стед Боне. Що се отнася до пиратите, Сам Лорд е бил сред по –иновативните – за да направи грабежите си край бреговете, Лорд закачвал фенери по кокосови дървета, за да обърка корабите и да си помисли, че се отправят към столицата. Мнозина биха разбили корабите си в рифовете.

Стед Боне, от друга страна, бил пират джентълмен и пенсиониран майор от британската армия. Той преминал към „тъмната“ страна през 1717 г. и дори си купил собствен пиратски кораб. Корабът му бил известен като „Отмъщението“ и отплавал от бреговете на Нова Англия. По пътя той превзел и изгорил много кораби, а по-късно се върнал в Карибите. Стед Боне се сприятелил с друг легендарен пират, Blackberry, който в един момент поел конадването на неговия кораб, но по-късно Стед си върнал управлението. В крайна сметка обаче Боне бил заловен и екзекутиран чрез обесване през 1718 г.

6. Земята на летящите риби

Летящата риба е запазен знак на Барбадос, дори този вид риба е включена в националното ястие на острова. Cou cou и летящата риба се приготвят чрез задушаване на рибата с местни подправки и други подправки и сервиране заедно с cou cou, който се прави с царевично брашно и бамя. Има обаче и много други популярни ястия, които можете да опитате, докато сте в Барбадос.

Ако прескочите до там, добър апетит!

изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More
истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
любопитно

18 януари – Световен ден на Снежния човек

Тази зима у нас не е особено снежна, поне в градовете. Но какво е зимата без снежния човек? Идеята за днешния празник – рожденият ден на снежния човек е на германския колекционер Корнелиус Граетц. И датата е избрана случайно – диницата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек. Кога е бил направен първият […]

Read More