fbpx

Какво трябва да знаем, преди да отидем в Канкун

Планирате скоро пътуване до Канкун и не сте сигурни какво да очаквате? Канкун, Мексико, е красива дестинация с много неща за правене, фантастична храна и приятелски настроени хора. Но никога не може да навреди да направите малко проучване, преди да отидете на ново място. Ето 5 неща, които всеки пътешественик трябва да знае, преди да посети Канкун. Тези съвети ще ви помогнат да планирате по-добре пътуването си и да се чувствате подготвени и спокойни за вълнуващата ваканция, която ви предстои:

Канкун е подходящ за туристи и e безопасен

Първо, трябва да изясним, че Канкун е много безопасен. Въпреки че това може да не е непременно вярно за всички части на Мексико, Канкун е една от най-добрите туристически дестинации в страната. Приблизително 15 милиона души посещават Канкун всяка година и икономиката на тази област силно зависи от туристите. Така че най-популярните райони остават безопасни, което позволява на посетителите да имат добро изживяване и искат да се върнат отново.

Разбира се, както в повечето страни по света, в Канкун има улична престъпност. Трябва да избягвате затънтени улички и непознати райони, да се разхождате през нощта и да носите твърде много пари в себе си.
Разбира се, както в повечето страни по света, в Канкун има улична престъпност. Трябва да избягвате затънтени улички и непознати райони, да се разхождате през нощта и да носите твърде много пари в себе си.

Полезен съвет: Когато пресичате пътя, бъдете изключително внимателни, тъй като пешеходците нямат предимство в Мексико.

Много хора говорят английски, но научете някои испански фрази

Тъй като Канкун е толкова силно зависим от туризма, ще откриете, че много местни знаят английски. Не само, че всеки един работник в курорта или хотела ще говори английски, но и ще откриете, че това е така, ако се отдалечите от хотела си.Тъй като Канкун е толкова силно зависим от туризма, ще откриете, че много местни знаят английски. Не само, че всеки един работник в курорта или хотела ще говори английски, но и ще откриете, че това е така, ако се отдалечите от хотела си.

И все пак, винаги е учтиво и внимателно да вземете няколко фрази, преди да пътувате някъде. Това ще ви помогне, ако срещнете някой, който не говори английски. А също така ще ви поможгне да устанивете по-лесно контакт с местните жители, тъй като показва, че сте положили известно усилие в опитите си да научите езика.

Можете да платите в песо или щатски долари, но по-добре в песо

Можете да влезете в почти всеки магазин и да откриете, че приемат както щатски долари, така и песо. Всъщност повечето ресторанти ще ви донесат сметка, в която общите суми са посочени както в песо, така и в долари. Но е по-добре да плащате основно в песо. Когато плащате в долари, вероятно ще платите малко повече.

Внимавайте за подводно течение

Ваканцията в Канкун означава да прекарате доста време във водата. Канкун има някои от най-красивите плажове в света. Все пак трябва да знаете, че приливът може да бъде силен и трябва да обърнете внимание на подводното течение. За щастие Мексико има система с флагове, която помага на плажуващите да разберат нивото на опасност във водата. Жълт флаг означава, че трябва да сте внимателни, червен флаг означава, че водата е опасна, а черен означава, че не бива да влизате във водата.

Не пийте вода от чешмата

Един съвет, който трябва да имате предвид през цялото си пътуване, е да не пиете чешмяна вода. Придържайте се към пречистена или бутилирана вода, където и да отидете. За щастие, повечето курорти и хотели предоставят безплатна бутилирана вода за гостите. Дори когато миете зъбите си, не забравяйте да използвате бутилирана вода. В противен случай може да ви заболи стомаха.

Полезен съвет: Не забравяйте да попитате дали ледът във вашата напитка също е направен с пречистена вода.

пътешествия любопитно

Бегликташ, българският Стоунхендж – тайни и мистерии

Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски. Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Какви “Видения от древността” се крият из непознатата българска природа?

Журналистът и пътешественик Николай Н. Нинов, познат с изданията „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” и „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България”, се завръща в книжарниците с  „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ –  четвъртата книга от своята поредица с пътеписи, разкриваща някои от най-мистичните кътчета […]

прочетете повече