Как да подготвим колата си зимата

Тази седмица снегът отново ни “изненада” или поне това се разбра от непочистените пътища, тежкия трафик и многото произшествия, които се случиха поради поредния декемврийски снеговалеж. Много бързо си припомнихме, че чистенето на леда и проправянето на път през поредната натрупана купчина си е определено неприятно предизвикателство. И започваме да си задаваме въпроса, дали единствено наличието на закрит гараж би ни избавило от тези задължения? Разбира се, за всеки проблем има няколко решения, ето защо ние ще споделим някои от тях с вас.

Оборудвайте се с покривало – да, наистина изглежда крайно нелепо да “опаковате” колата си всяка вечер, точно когато сте прекарали няколко безсмислени часа в трафика и единственото, което искате, е да се приберете по-бързо у дома. Ето защо и тук има една особеност: полагайте го само ако в прогнозата е посочена вероятност за приближаваща снежна буря. Не забравяйте да сложите тежести в краищата или ако има вариант – да ги завържете или закрепите по подходящ начин. Всъщност тези съвети важат и ако искате да предпазите определена площ пред жилището си – просто трябва да откриете някакво място, на което да натрупате излишното количество сняг.

Добавете допълнително сцепление на пътя – повечето от нас искрено се надяват, че съответната община ще се погрижи за подготовката на пътя за зимни условия, но това явно няма да се случи. Ето защо, освен да оборудваме автомобила си с подходящи зимни гуми, това, което можем да направим, е да насипем по пътя малко количество пясък или морска сол, които на по-късен етап да ни помогнат да се справим със замръзналия път. Имайте обаче предвид, че натрупалият след това сняг неутрализира тази “намеса” и всичко трябва да бъде отново повторено.

Не забравяйте и чистачките – вдигането на чистачките от стъклото е всепризнат знак за неправилно паркиране. Но през зимата важат други правила: поставените нагоре чистачки имат по-голям шанс да оцелеят по време на задаващ се снеговалеж. Това действие може да ги предпази от счупване или напукване, ако по тях има образувал се лед.

Обърнете се към правилните помощници – не изчаквайте снегът да натрупа, а се оборудвайте предварително със зимна течност за чистачки, подходяща четка за почистване на сняг, като обърнете специално внимание на лопатата за сняг – изберете тази, с която ще имате най-подходящ захват. Освен това тя трябва да е изработена от сравнително здрави материали и да е наистина удобна, защото физическото натоварване в това време от годината си е наистина значително.

снимки: Unsplash
източник: hicomm.bg

изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More
истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
любопитно

18 януари – Световен ден на Снежния човек

Тази зима у нас не е особено снежна, поне в градовете. Но какво е зимата без снежния човек? Идеята за днешния празник – рожденият ден на снежния човек е на германския колекционер Корнелиус Граетц. И датата е избрана случайно – диницата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек. Кога е бил направен първият […]

Read More