fbpx

Как да подготвим колата си зимата

Тази седмица снегът отново ни “изненада” или поне това се разбра от непочистените пътища, тежкия трафик и многото произшествия, които се случиха поради поредния декемврийски снеговалеж. Много бързо си припомнихме, че чистенето на леда и проправянето на път през поредната натрупана купчина си е определено неприятно предизвикателство. И започваме да си задаваме въпроса, дали единствено наличието на закрит гараж би ни избавило от тези задължения? Разбира се, за всеки проблем има няколко решения, ето защо ние ще споделим някои от тях с вас.

Оборудвайте се с покривало – да, наистина изглежда крайно нелепо да “опаковате” колата си всяка вечер, точно когато сте прекарали няколко безсмислени часа в трафика и единственото, което искате, е да се приберете по-бързо у дома. Ето защо и тук има една особеност: полагайте го само ако в прогнозата е посочена вероятност за приближаваща снежна буря. Не забравяйте да сложите тежести в краищата или ако има вариант – да ги завържете или закрепите по подходящ начин. Всъщност тези съвети важат и ако искате да предпазите определена площ пред жилището си – просто трябва да откриете някакво място, на което да натрупате излишното количество сняг.

Добавете допълнително сцепление на пътя – повечето от нас искрено се надяват, че съответната община ще се погрижи за подготовката на пътя за зимни условия, но това явно няма да се случи. Ето защо, освен да оборудваме автомобила си с подходящи зимни гуми, това, което можем да направим, е да насипем по пътя малко количество пясък или морска сол, които на по-късен етап да ни помогнат да се справим със замръзналия път. Имайте обаче предвид, че натрупалият след това сняг неутрализира тази “намеса” и всичко трябва да бъде отново повторено.

Не забравяйте и чистачките – вдигането на чистачките от стъклото е всепризнат знак за неправилно паркиране. Но през зимата важат други правила: поставените нагоре чистачки имат по-голям шанс да оцелеят по време на задаващ се снеговалеж. Това действие може да ги предпази от счупване или напукване, ако по тях има образувал се лед.

Обърнете се към правилните помощници – не изчаквайте снегът да натрупа, а се оборудвайте предварително със зимна течност за чистачки, подходяща четка за почистване на сняг, като обърнете специално внимание на лопатата за сняг – изберете тази, с която ще имате най-подходящ захват. Освен това тя трябва да е изработена от сравнително здрави материали и да е наистина удобна, защото физическото натоварване в това време от годината си е наистина значително.

снимки: Unsplash
източник: hicomm.bg

пътешествия любопитно

Вижте Окото на земята – най-известното езеро в Хърватия

Това прекрасно езеро има невероятни форма и цвят и е един от изворите на най-дългата река в Далмация – Цетине. Реката изминава около 101 км, преди да се влее в Адриатическо море. Водите му текат в подножието на Динара, най-високият планински масив в Хърватия. Известно е като „Окото на земята“ поради силната си прилика с […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Историята на прислужницата”: Сезон 6 – кога да го очакваме?

Всички знаем, че финалният, 6-и сезон на “Историята на прислужницата” ще се появи в един момент на платформата на Hulu, но кога – все още не е ясно. За момента хората от услугата за стрийминг изобщо не са казали почти нищо за това кога сериалът ще се върне в ефир, още повече – не се […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече