fbpx

Как да прекарате 3 дни в Ла Специя и Чинкуе Тере

Крайбрежието на Лигурия е дом на модерното морско пристанище на Ла Специя, както и на рибарските селища Cinque Terre – запазили се като в капсула на времето. За три дни можете да ги разгледате и дори да имате време да се разходите по-надолу по бреговата линия – до грандиозните мраморни кариери на Карара. Ето как да се възползвате максимално от три дни в Ла Специя.

Ден 1: La Spezia

Модерната пристанищна зона на La Spezia опровергава очарованието на близкия стар град, възхитителен участък от алеи, тесни, с малки магазини и ресторанти от по-стари времена. Потопете се в автентичната атмосфера и красивата архитектура в стил ар нуво по главните пътни артерии и крайбрежната алея и спрете, за да разгледате забележителности като замъка Сан Джорджо и църквата Санта Мария Асунта. Следобед открийте отличната кухня на града с обиколка с храна през историческия център, спирайки в магазини за деликатеси и тратории, за да опитате местни специалитети като фокача и паста с песто или орехов сос. И накрая, можете да се включите в клас по домашно готвене или демонстрация, за да научите историята и техниките зад най-обичаните ястия на Ла Специя, последвани от семейно хранене.

Ден 2: Cinque Terre

За много пътници Ла Специя е входът към Cinque Terre. На втория си ден следвайте тълпите и посетете тази комбинация от пет възхитително цветни рибарски селища на обиколка с кола, разходка с лодка или платноходка или обиколка с електровелосипед. Повечето обиколки с екскурзовод включват спирка в едно или две от петте села – Монтеросо ал Маре, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре – и време за обяд в една от малките тратории, сгушени сред стръмните, тесни улички.

Винените ентусиасти могат да съчетаят обиколка на Cinque Terre с дегустация, за да открият отличните вина, отглеждани по терасовидните хълмове на лигурийското крайбрежие.

Ден 3: Карара

По-надолу по брега в Тоскана, мраморните кариери на Карара са една от най-уникалните забележителности в стръмните подножия на Апуанските Алпи и лесно еднодневно пътуване от Ла Специя. Посветете третия си ден на изследване на тези исторически кариери с 4WD, научавайки за бялата скала, използвана за създаването на всичко от древния римски Пантеон до Давид на Микеланджело. Вижте как масивни блокове са били изкопавани дълбоко в планините в продължение на две хилядолетия и обиколете открити, терасовидни и подземни кариери в планините над долината Colonnata. Завършете обиколката си, като опитате местния деликатес, lardo di Colonnata, традиционна “сланина”, третирана със сол и билки и отлежала в мраморни басейни на Карара.

Приятни пътешествия!

любопитно пътешествия

Хайде на баня в Банкя!

От днес банята в Банкя отваря врати за посетители. Реставрирахме Царската баня в автентичния вид на всеки детайл. Тя беше в изключително тежко състояние, оставена да се руши. От днес всеки, които желае може да използва термалната зона на минералната баня, СПА центъра, който се намира в сутерена, както и автентичните термални басейни. Банята засега […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Нов хит на Fabrizio Parisi & The Editor с певицата DIA

Духът на Пирин планина, преведен през вековете и облечен в модерно звучене и клубен бийт, оживява в новия сингъл на Fabrizio Parisi & The Editor и с гласа на певицата DIA – „Tearful“. Песента е част от първия български етно-хаус албум WIND OF EAST, а видеото към сингъла излиза днес. В “Tearful” е втъкана една […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Кога е най-доброто време да посетим Пулия?

Пулия, разположена на юг, в петата на Италия, притисната между Йонийско и Адриатическо море, се превърна в една от най-популярните ваканционни дестинации в Италия. Този район предлага древни градове с дълга история, величествени църкви, причудливи къщи трули с конични покриви, страхотни хотели масерия (тип “селски сгради”), които са преустроени от традиционни укрепени имения и много […]

прочетете повече