fbpx

Как да прекарате 3 дни в Ла Специя и Чинкуе Тере

Крайбрежието на Лигурия е дом на модерното морско пристанище на Ла Специя, както и на рибарските селища Cinque Terre – запазили се като в капсула на времето. За три дни можете да ги разгледате и дори да имате време да се разходите по-надолу по бреговата линия – до грандиозните мраморни кариери на Карара. Ето как да се възползвате максимално от три дни в Ла Специя.

Ден 1: La Spezia

Модерната пристанищна зона на La Spezia опровергава очарованието на близкия стар град, възхитителен участък от алеи, тесни, с малки магазини и ресторанти от по-стари времена. Потопете се в автентичната атмосфера и красивата архитектура в стил ар нуво по главните пътни артерии и крайбрежната алея и спрете, за да разгледате забележителности като замъка Сан Джорджо и църквата Санта Мария Асунта. Следобед открийте отличната кухня на града с обиколка с храна през историческия център, спирайки в магазини за деликатеси и тратории, за да опитате местни специалитети като фокача и паста с песто или орехов сос. И накрая, можете да се включите в клас по домашно готвене или демонстрация, за да научите историята и техниките зад най-обичаните ястия на Ла Специя, последвани от семейно хранене.

Ден 2: Cinque Terre

За много пътници Ла Специя е входът към Cinque Terre. На втория си ден следвайте тълпите и посетете тази комбинация от пет възхитително цветни рибарски селища на обиколка с кола, разходка с лодка или платноходка или обиколка с електровелосипед. Повечето обиколки с екскурзовод включват спирка в едно или две от петте села – Монтеросо ал Маре, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре – и време за обяд в една от малките тратории, сгушени сред стръмните, тесни улички.

Винените ентусиасти могат да съчетаят обиколка на Cinque Terre с дегустация, за да открият отличните вина, отглеждани по терасовидните хълмове на лигурийското крайбрежие.

Ден 3: Карара

По-надолу по брега в Тоскана, мраморните кариери на Карара са една от най-уникалните забележителности в стръмните подножия на Апуанските Алпи и лесно еднодневно пътуване от Ла Специя. Посветете третия си ден на изследване на тези исторически кариери с 4WD, научавайки за бялата скала, използвана за създаването на всичко от древния римски Пантеон до Давид на Микеланджело. Вижте как масивни блокове са били изкопавани дълбоко в планините в продължение на две хилядолетия и обиколете открити, терасовидни и подземни кариери в планините над долината Colonnata. Завършете обиколката си, като опитате местния деликатес, lardo di Colonnata, традиционна “сланина”, третирана със сол и билки и отлежала в мраморни басейни на Карара.

Приятни пътешествия!

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който получи номинации в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече