fbpx

Кападокия: пътешествие в един приказен свят

Кападокия, завладяващ пейзаж в централния регион на Турция в Анадола, е известен със своите странни скални образувания. Те могат да се възхищават от земята, както и от високо на борда на балон с горещ въздух.

Кападокия, исторически значим регион в централен Анадол, където човешката дейност датира най-малко от 3000 г. пр.н.е., е един от най-известните туристически обекти в Турция. Обявен е за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1985 г. Замъкът в Учисар, с голямата си мрежа от подземни жилища и криволичещи проходи, бележи най-високата гледна точка в района.

Магазини за килими стоят до щандове за сувенири, декорирани до най-малкия детайл. Тук, в алеите на Невшехир, можете да се пренесете в друго време.

Малкото градче Гьореме, разположено в средата на национален парк, предлага многобройни места за настаняване с уютни тераси на покрива. Много от тях са украсени с прекрасни, цветни възглавници – идеалното място да се любувате на балоните с горещ въздух, докато се носят над вулканичния пейзаж.

Полетът с балон над Кападокия е наистина вълшебно преживяване. Особено красиво е рано сутрин, когато изгряващото слънце къпе извисяващите се скални стълбове или приказни комини в района в сюрреалистична светлина. Едно пътуване с балон продължава между един и четири часа.

Разбира се, тази уникална обстановка е любима за моментни снимки в Instagram и други фото- и видеозаснемания – независимо дали се издигате нагоре в небето или разглеждате пейзажа на кон или камила.

Националният парк включва и този странен пейзаж, така наречената Долина на любовта. Името идва от фалическите скални образувания, които са били оформени от вятъра и времето в продължение на хиляди години.

Долината на любовта е един от световните природни куриози. Разположено в самото сърце на съвременна Турция, това природно чудо се намира на плато над хиляда метра надморска височина.

Мекият вулканичен камък туф, широко разпространен в региона, е направил възможно дори с прости инструменти да бъдат изсечени цели градове в скалата. Преследваните християни са първите, които създават своите скривалища тук през трети век. По-късно домове, църкви и цели манастири също са оформени от скалистия пейзаж.

Подземната пещерна система, която се разклонява из каменистия вулканичен пейзаж, е трудно видима отгоре. Тези, които се впускат под земята, ще открият подземна архитектура, която е уникална в света.

Пейзажът на Кападокия може да бъде изследван с балон с горещ въздух, велосипед, кон или камила, но също и с четириколка. Можете да вземете четириколесните автомобили по тесните улички на малките селца или да отидете на обиколки в националния парк около Гьореме.

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече