fbpx

Кападокия: пътешествие в един приказен свят

Кападокия, завладяващ пейзаж в централния регион на Турция в Анадола, е известен със своите странни скални образувания. Те могат да се възхищават от земята, както и от високо на борда на балон с горещ въздух.

Кападокия, исторически значим регион в централен Анадол, където човешката дейност датира най-малко от 3000 г. пр.н.е., е един от най-известните туристически обекти в Турция. Обявен е за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1985 г. Замъкът в Учисар, с голямата си мрежа от подземни жилища и криволичещи проходи, бележи най-високата гледна точка в района.

Магазини за килими стоят до щандове за сувенири, декорирани до най-малкия детайл. Тук, в алеите на Невшехир, можете да се пренесете в друго време.

Малкото градче Гьореме, разположено в средата на национален парк, предлага многобройни места за настаняване с уютни тераси на покрива. Много от тях са украсени с прекрасни, цветни възглавници – идеалното място да се любувате на балоните с горещ въздух, докато се носят над вулканичния пейзаж.

Полетът с балон над Кападокия е наистина вълшебно преживяване. Особено красиво е рано сутрин, когато изгряващото слънце къпе извисяващите се скални стълбове или приказни комини в района в сюрреалистична светлина. Едно пътуване с балон продължава между един и четири часа.

Разбира се, тази уникална обстановка е любима за моментни снимки в Instagram и други фото- и видеозаснемания – независимо дали се издигате нагоре в небето или разглеждате пейзажа на кон или камила.

Националният парк включва и този странен пейзаж, така наречената Долина на любовта. Името идва от фалическите скални образувания, които са били оформени от вятъра и времето в продължение на хиляди години.

Долината на любовта е един от световните природни куриози. Разположено в самото сърце на съвременна Турция, това природно чудо се намира на плато над хиляда метра надморска височина.

Мекият вулканичен камък туф, широко разпространен в региона, е направил възможно дори с прости инструменти да бъдат изсечени цели градове в скалата. Преследваните християни са първите, които създават своите скривалища тук през трети век. По-късно домове, църкви и цели манастири също са оформени от скалистия пейзаж.

Подземната пещерна система, която се разклонява из каменистия вулканичен пейзаж, е трудно видима отгоре. Тези, които се впускат под земята, ще открият подземна архитектура, която е уникална в света.

Пейзажът на Кападокия може да бъде изследван с балон с горещ въздух, велосипед, кон или камила, но също и с четириколка. Можете да вземете четириколесните автомобили по тесните улички на малките селца или да отидете на обиколки в националния парк около Гьореме.

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече