fbpx

Кеймбридж Онтарио – градът, в който снимат “Историята на прислужницата” – 1 част

Град Кеймбридж Онтарио в Канада играе голяма роля в сериала “Историята на прислужницата” – приветстван от критиката, носител на награди „Златен глобус“ и „Еми“, базиран на наградения роман на канадската писателка Маргарет Атууд. Всъщност Кеймбридж е една от основните локации за измислената република Гилеад. Да се разходим из града? Доста места ще ви се сторят познати…

Мостът Паркхил при река Гранд

С лице на юг покрай Гранд Ривър можете да видите красивия център на Кеймбридж и неговия исторически силует и мостовете. Отляво на Гранд Ривър е прочутият ресторант Cambridge Mill, Mill Race Park, Cambridge Place, отляво Cambridge Place е City Hall и Main Street Bridge. Вдясно са камбанариите на Централната презвитерианска църква и Библейската църква Грейс.

Крайбрежната алея на река Гранд

През 1974 г. градът е бил опустошен от тежко наводнение, което провокира създаването на официална програма за развитие на речния бряг. Планът е бил насочен към минимизиране на щетите, ако се случи друго такова наводнение.

Наводненията на Гранд Ривър служат като перфектен фон за „Стената“ в Гилеад. Много сцени на прислужниците и техните лели са заснети по този участък от Гранд Ривър. Има циментова пътека между Parkhill Road East покрай моста на Main Street надолу край водата. Можете да видите прочутата мелница Кеймбридж и Централната презвитерианска църква заедно с моста на главната улица на заден план.

Фермерският пазар в Кеймбридж

Фермерският пазар в Кеймбридж датира от 30-те години на 19 век, като сегашната сграда на пазара, която се намира на улица Dickson, е проектирана от архитекта Фредерик Мелиш и е построена през 1887 г.

Продължаващото използване на сградата на Фермерския пазар като пазар е уникално в Онтарио. Докато други пазари или остават само на открито, или първоначалните им сгради са преустроени за други цели, този продължава да процъфтява на старото си местоположение, в оригиналната сграда и по своето предназначение.

Сегашният Фермерски пазар включва две отделни сгради, построени по различно време. Едноетажната конструкция е вдигната през 1887 г. от зидаря Уилям Фултън под ръководството на Уилям Греъм. Двуетажната конструкция е построена през 1896 г. по проект на местния архитект Фред Мелиш. Двуетажната сграда е построена от зидар, W. Edmonds и дърводелци, W. и F. A. Scott.

На горния етаж на двуетажната сграда се помещава обществената библиотека на Галт до 1905 г. От 1907 г. горният етаж служи и като стаи за репетиции на The Galt Kiltie Band. Младежкият оркестър Galt Kiwanis също използва стаите за репетиции от 1949 до 1972 г. Стаите са превърнати в общински офиси през 1978 г.

Пазарната сграда е определена като наследствена структура през юли 1984 г. съгласно Закона за наследството на Онтарио.

Фермерският пазар замества пазара в Гилеад, където Джун и другите прислужници пазаруват хранителни стоки за домакинството си.

Кметството на Кеймбридж

Изграждането на новото кметство на град Кеймбридж беше завършено през пролетта на 2008 г. на обща стойност 21 милиона долара. Сградата беше първото общинско кметство в Канада, спечелило златно обозначение LEED. LEED означава лидерство в енергийния и екологичния дизайн и е национално призната програма за оценяване на сгради, които полагат усилия да намалят въздействието си върху околната среда. Значителен елемент, който допринася за вътрешната среда на сградата, е „зелената стена“ от 110 квадратни метра, разположена в атриума, която включва над 3000 растения от 30 различни вида. В сградата се помещават гражданските служители и административните служби на града, както и пространства и площади, предназначени за обществени събития.

Кметството на Кеймбридж е представено като екстериор на сградата на съда на Gilead, където прислужницата Офглен е обвинена и осъдена и е отведена до чакащ я ван.

адрес: 50 Dickson Street

Пазарният площад и историческото кметство

Считана за водеща за културното наследство в Кеймбридж, тази италианска обществена сграда от зъбен гранит е проектирана от H.B. Синклер и Р. Бъроуз.

Построена е през 1857 г. (най-старата снимка в архивната колекция). Часовниковата кула е добавена през 1897 г. в чест на диамантения юбилей на кралица Виктория. Първоначалната цена на сградата е 4650 паунда стерлинги. Сградата е била център на местното управление до началото на 80-те години на миналия век, когато администрацията се премества в наето пространство в Cambridge Place на Water Street. Оригиналното кметство все още стои на номер 56-58 Cambridge Street, преместено от номер 46 Dickson през 1856 г.

Днес на приземното ниво се помещават архивите на Кеймбридж, които се намират в трезор с контролиран климат, станал възможен благодарение на щедро дарение от $600 000 от Toyota през 1986 г. Офисите са разположени на втория етаж, заедно със заседателни зали и Залата на славата на града; а горното ниво е залата на Съвета на град Кеймбридж.

Сградата е претърпяла основни реставрационни работи, започващи през 2008 г., които ще бъдат завършени през 2010 г. Включено е добавянето на стъклена връзка, свързваща историческата сграда с новото кметство, и възстановяването на външните стълби на втория етаж.

Историческите зали на съвета на кметството служат като съдилище на Gilead, където слугинята Офглен е съдена и осъдена.

адрес: 46 Dickson Street

*кадри: скрийншоти “Историята на прислужницата”

пътешествия

Кеймбридж Онтарио – градът, в който снимат “Историята на прислужницата” – 2 част

Град Кеймбридж Онтарио в Канада играе съществена роля в сериала “Историята на прислужницата”. Той е една от основните локации за измислената република Гилеад. Породължава нашата разходка из града – гледайте, за да познаете някои места от сцени в сериала. Централната улица Ainslie Сърцето на центъра на Кеймбридж служи като фон за много сцени в „Историята […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Spy / Master – първият ръмънски сериал, избран за премиера на Берлинале

Spy/Master, най-новата Max Original продукция, е първият румънски сериал, избран за Берлинския международен филмов фестивал. Заснет в Букурещ и Будапеща, копродуциран от Warner TV Serie (Германия), сериалът имаше своята световна премиера в рамките 73-тото издание на „Берлинале“ на 20 февруари. От тази година Берлинският международен филмов фестивал, в сътрудничество с Deadline, въвежда награда в категорията […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Мила Робърт празнува 10 години на сцената

„Навършват се 10 години, откакто за първи път пях самостоятелно в бар”, споделя Мила. – “Много неща се промениха, супер благодарна съм за пътя си и как стъпка по стъпка се развива, няма нищо рязко, няма хитове, грамита, червени килими, радио ротации, но имапостояснтво, растеж, любопитство, много смях, мъкнене на техника, комуникация – пълни концерти, […]

прочетете повече