fbpx

Кино за пътешественици през август

Филми за пътешествия ще отведат зрителите до познати и непознати дестинации. От безкрайните пясъци на Сахара, през прашните пътища на Етиопия и хладната красота на Исландия до красивите културни паметници на Исфахан  – „Кино за пътешественици” ще покаже 17 филмови пътешествия в рамките на 15 дни. Прожекциите са от 1 август до 15 август, всяка вечер в „Културен център G8” и „Евро синема”.

Четири филма ще имат своите ексклузивни премиери по време на „Кино за пътешественици” в София.

На 1 август зрителите ще видят „Сами из Азия” – вълнуващото пътешествие на Илайджа Пост и възрастния му чичо, което започва от непознатите кътчета на Китай,  преминава през Лаос и Тайланд, и стига до спиращия дъха храмов комплекс Ангкор Ват в Камбоджа.

Преди прожекцията на филма Мариана Панайотова ще разкаже за своя престой в Източен Китай. Нандзин.

На 4 август премиерно ще бъде показан филмът „От Кейптаун до Кайро с влак” на южноафриканеца Ник Шоу, който предприема предизвикателството да стигне от Кейптаун до Кайро с наземен транспорт, основно влакови композиции. Пътешествието му преминава през ЮАР, Мозамбик, Зимбабве, Замбия, Танзания, Кения, Етиопия, Судан и Египет.

Преди прожекцията зрителите ще се срещнат с Георги Златев, който заедно с Маргарита и Цветин Шущаркови, е пътувал от Египет, през Судан до Етиопия. Публиката ще може да си закупи и книгата на семейство Шущаркови „Палецът на свободата”, в която двамата разказват за вълнуващите пътешествия на „Вълшебния керван”.

На 10 август Здравко Григоров и Ангел Хаджийски ще разкажат за пътуването си из Приднестровската молдовска република, а след това зрителите ще видят филма „Крепост”, представящ отблизо Приднестровието. 30 години след краха на СССР, в Европа все още има място, където гордо се извисява и е на почит бронзовата статуя на Ленин. Тук всички си спомнят с носталгия за добрите стари времена на Съветския съюз и все още старото правило за забрана да се правят снимки по ж.п. гарите е в пълна сила.

На 13 август ексклузивно ще бъде показан филмът „Спомени от Изтока”. Пътуване из Далечния изток в миналото и настоящето, в монголската тундра и модерния японски мегаполис, през спомените на преродена монголска душа, намерила покой в едно финландско тяло.

Ден преди началото на прожекциите от програмата, на 31 юли, в „Културен център G8” ще се състои вечер на Япония, по време на която Здравко Григоров и Ангел Хаджийски ще разкажат за своите приключения в Страната на изгряващото слънце, а ексклузивно ще бъде показан филмът „Глътка чай”.

Цялата програма на “Кино за пътешественици” може да бъде намерена в интернет.

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече