fbpx

Класика и съвремие – на сцената на зала “България”

На 3 ноември Софийската филхармония посреща младия диригент  Любомир Денев-син, с когото ще представят Концерт за ударни от баща му- композитора Любомир Денев.
Концертът за ударни и оркестър е написан в Норвегия през 1986. Премиерата и студийният запис за Националното радио са осъществени под диригентството на композитора със солистите от ансамбъл „Полиритмия“ Антонин Бржечка, Борис Динев и Асен Аврамов. Солисти на 3 ноември  ще бъдат са перкусионистите Калина Владовска, Мартина Митева и Мирослав Димов. 

Във втората част на вечерта Любомир Денев-син включва Втора симфония на Ленард Бърнстейн със солист обичания от родната публика македонски пианист  Дино Имери.

Ленард Бърнстейн е една от най-ярките музикантски фигури на ХХ век. Прочутият композитор, диригент, пианист, публицист и музикален пропагандатор е популярен сред най-широка аудитория. Автор на три симфонии, оратории, балети, опери и няколко мюзикъла, Бърнстейн винаги търси в музиката си, както и на сцената, общуването с широката аудитория. Неговият идеал, по собствените му думи, е „земната музика, тясно свързана с такива старомодни неща като човешките отношения…”

Втора симфония е вдъхновена от забележителната едноименна поема „Времето на тревогите: барокова еклога“ на Уистън Хю Одън. Когато се появява поемата през 1947, тя е определена като „провал“ от страна на критиката в притурката за литература на The Times. Само броени месеци след това Одън получава „Пулицър“ (1948) за нея. Бърнстейн възприема творбата като разтърсваща с „поетичната си виртуозност“ и пише втората си симфония, вдъхновен от нея. Нещо повече – той изпълнява клавирната партия на премиерата през 1949 г. 

Концерт за цигулка №3 и Коронационна меса от Моцарт ще звучат на 6 ноември под палката на маестро Урош Лайовиц. Диригентът,познат и обичан от българската публика, ще представи младия цигулар Цию Хе.

Незаслужено в сянката на Волфганг Амадеус Моцарт – гениалният композитор и великолепен изпълнител на клавишни инструменти  – остава цигуларят Моцарт. Наред с пианото, той обожавал „нежния и сочен” глас на цигулката и я олицетворявал с човешкия глас. Легендата разказва как на 4 години Амадеус, който вече с лекота свирел на клавира, поискал от баща си да има своя цигулка. Самостоятелно се научил да свири и на 6 години на един домашен концерт изненадал музикантите с желанието да се включи в триото им като „втора цигулка”. След това ги развеселил като изсвирил партията и на „първата цигулка”, преодолявайки всички трудности, въпреки неправилната постановка на пръстите. 

Третият концерт за цигулка и оркестър в сол мажор е с датировка 12 септември 1775. Може с основание да се предположи, че Моцарт е написал произведението за себе си. 
Солист в София ще бъде китайският цигулар Цию Хе – един от най-младите солисти, които дебютират в престижната зала „Музикферайн” с Виенската филхармония под диригентството на Адам Фишер през 2017 г. Тогава той е едва на 18 години. 

През 2014 г. печели I награда, представяйки Австрия на конкурса за млади музиканти „Евровизия” в Кьолн. През 2015 печели I награда на Международния конкурс „Моцарт” за млади музиканти в Джухай, Китай. През 2016 г. става победител в Международния конкурс  „Моцарт” в Залцбург и конкурса „Йехуди Менухин” в Лондон, получава II и специална  награда на Международния конкурс за цигулари „Леополд Моцарт” в Аугсбург.

В последния сезон Цию Хе свири на фестивала „Би Би Си Промс в парка” в Белфаст, дебютира на фестивала „Джордже Енеску” в Букурещ, изнася рецитали в „Концертхаус” – Виена в поредицата „Големите таланти”. Понастоящем продължава резиденцията си в „Музикферайн” –  Виена с трио „Алтенберг” и тяхната редовна концертна серия в зала „Брамс”.

Цию Хе свири на инструмент от 1688 г., изработка на Андреа Гуарнери, любезно предоставен на цигуларя от частен спонсор.

Партитурата на Коронационна меса е завършена на 23 март 1779 г. Най-вероятно тя е написана за Великденската служба, състояла се на 4 март, същата година, в катедралата в Залцбург. Тя илюстрира дарованието на Моцарт и като блестящ композитор на духовна музика. 
В изпълнението ѝ се включва Националния филхармоничен хор и солистите Елена Механджийска, Росица Павлова-Инджева, Любомир Чернев и Николай Веселинов.

Билети за концертите са налични на касата на зала България и в Ивентим

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече