fbpx

Кога да отидем на Мадагаскар

Ако сте любител на природата или начинаещ фотограф, Мадагаскар е вашето място. На този огромен и пищен остров 90% от всички животински и растителни видове са абсолютно уникални. Освен това има оживена има богат културен календар, фестивали и празници през цялата година.

Мадагаскар обхваща площ от почти 600 000 кв км, което го прави четвъртия по големина остров в света. Ще намерите всичко – от покрити с гори плажове и равнинни тропически гори до полусухи пустини и активни вулкани. Затова климатът е доста разнообразен и моделите на времето не винаги са лесни за прогнозиране.

Сезоните не са толкова ясни в Мадагаскар, така че ще ви предложим примерно ръководство за пътуване, фокусиращо се върху най-добрите месеци за туризъм до този удивителен остров.

януари – март

Въпреки че можете да посетите Мадагаскар през първите три месеца на годината, вероятно ще се намокрите много. През януари валежите могат да достигнат до 340 мм, а през февруари има висок риск от циклони, особено в североизточната част на острова. Март все още е част от пиковия дъждовен сезон, въпреки че има по-малка опасност да попаднете в циклон.

Въпреки че може да се насладите на евтино и почти безплатно туристическо изживяване през тези месеци, много хотели, хижи и национални паркове ще бъдат затворени поради непредвидимото време и многото кал. Това не е най-доброто време да се възползвате максимално от това, което Мадагаскар може да предложи. Ако искате да избегнете туристите и в същото време нямате нищо против малко дъжд, април и декември са много по-добри за това.

април юни

След 3 месеца валежи, април идва като облекчение за жителите на Мадагаскар. Въпреки че все още може да има превалявания, има и много слънчева светлина – идеалната комбинация, която да примами дивата природа на острова от скривалищата й.  Това е страхотно време на годината да наблюдавате както влечуги, така и лемури, които се възползват максимално от буйния пейзаж. Повечето от националните паркове ще бъдат отворени до началото на април.

Май е един от най-добрите месеци за посещение на Мадагаскар, тъй като все още не е висок сезон. Пейзажът е пищен и жизнен и лемурите ще бъдат в разгара си, тъй като вече не се крият от дъжда. Цените на хотелите все още не са пикови и ще е сравнително лесно да се намерите места за отсядане.

Нещо повече, краят на май бележи времето за най-голямото културно събитие на Nosy Be за годината: фестивалът Donia. Празнувайки единството и културата, фестивалът се провежда в продължение на няколко дни и включва местна музика, танци и спорт.

До юни средните валежи бързо намаляват, въпреки че все още може да има изненадващ дъжд.  Флората е особено впечатляваща по това време на годината и гърбатите китове започват да се връщат на брега на Ил Сент Мари. Юни също е идеалното време за посещение на югозападната част на острова (идете до Националния парк Isalo), който става невероятно горещ през летните месеци. Ако сте в планините, през юни започва прибирането на реколтата от ориз, което е впечатляваща гледка.

юли септември

Юли бележи началото на пиковия туристически сезон на Мадагаскар, така че е препоръчително да резервирате всичко предварително, за да избегнете разочарованието. Това е разгарът на зимата на Мадагаскар, така че температурите падат до по-хладните 15-20°C и също така е много по-сухо. Това означава, че условията са идеални за преход през тропическите гори. През юли те кипят от живот, въпреки че някои малки видове ще бъдат в хибернация. Юли също е идеално време за наблюдение на гърбати китове, тъй като те са се заселили на брега за зимата.

Температурите през август също са прохладни и това е времето, когато същества като лемурите джуджета и хамелеоните влизат в хибернация. Ако пътувате до Мадагаскар през август, ще можете напълно да се насладите на разглеждането на брега. Остров Царабанджина в Носи Бе предлага страхотни възможности за гмуркане с шнорхел.

Септември носи по-високи температури и по-спокойна атмосфера. Децата се връщат на училище в началото на месеца, така че по улиците е много по-тихо. Хиберниращите същества също стават отново активни, благодарение на повишаването на температурата, така че наистина получавате най-доброто от двата свята. Това е и пикът на сезона за размножаване на птици на Мадагаскар. Много от местните птици имат ефектно оперение и уникални характеристики и може да откриете, че наблюдаването им е един от акцентите на вашето пътуване.

октомври – декември

С прекрасни топли температури и много малко дъжд, октомври е отлично време за пътуване до Мадагаскар. Това е и месецът на бебетата лемури. Вече само на няколко седмици, те очарователно се вкопчват в гърба на майките си, докато се люлеят през дърветата. Резерватът Andasibe е отлично място за разглеждането им.

Температурите се повишават още повече през ноември (около 28°C) и всички видове диви животни са извън хибернация. Птиците все още са в размножителния си период, така че това е наистина страхотен месец за наблюдение на флората и фауната. Възможностите за гмуркане с шнорхел са в изобилие и има безброй тропически риби в крайбрежните райони като Царабанджина и Ифати.

Декември е най-горещият месец в Мадагаскар, той е и началото на влажния сезон. Най-добре е да пътувате до южната част на острова, където е по-хладно и по-сухо. Едно от предимствата на по-високите валежи е, че хамелеоните, змиите и гущерите стават по-активни, така че това е чудесна възможност за фотографите да направят някои екшън снимки.

Ако не се притеснявате да ви намокри малко дъжд,  декември е чудесно време да пътувате до Мадагаскар – просто не забравяйте да опаковате водоустойчиви дрехи, както и плажните си аксесоари.

пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More
пътешествия изкуство любопитно

Снимай на Витоша и спечели – фотоконкурс за ученици

Дирекцията на Природен парк „Витоша” обявява игра с награди. Ако обичате природата, Природен парк „Витоша“ и фотографията и сте дете или ученик до 12-ти клас, или в семейството ви има такъв, взимайте фотоапарата и раницата и участвайте в играта с награди „Открий и снимай!”. Условия на играта. Снимайте се с най-малко 8 от обектите, описани по-долу. Изпратете снимките си до 31 юли […]

Read More
пътешествия любопитно

ТОП 10 Dog-Friendly ваканции

2 част Днес ви представяме останалите 5 дестинации, на които можете да отидете заедно с домашния си любимец. Ейвън, Колорадо Планината Бийвър Крийк не е просто рай за скиорите, тя е и дом на Риц-Карлтън Bachelor Gulch. Направете обиколка с екскурзовод с вашия домашен любимец или поглезете кучето си с домашно приготвено меню. Независимо дали […]

Read More