fbpx

Кога е най-доброто време да посетим Пулия?

Пулия, разположена на юг, в петата на Италия, притисната между Йонийско и Адриатическо море, се превърна в една от най-популярните ваканционни дестинации в Италия. Този район предлага древни градове с дълга история, величествени църкви, причудливи къщи трули с конични покриви, страхотни хотели масерия (тип “селски сгради”), които са преустроени от традиционни укрепени имения и много бароков блясък.

Освен това има умерен средиземноморски климат с мека зима и горещо лято и средно 300 слънчеви дни в годината, което го прави дестинация за всички сезони.

Пролет

Пролетта пристига рано в Пулия и по това време обикновено е топло и слънчево, като температурите се повишават до началото на 20tC до края на април. Oще повече се повишават през май. Друго предимство на посещението по това време е липсата на туристически тълпи, което е удобство да разгледате градове като Лече, Галиполи, Алберобело или Бари, които са много обичани от чуждестранните гости.

Лято

Лятният сезон в Пулия продължава от края на май, когато вече е топло – ягодите и прасковите зреят – до края на септември. През юли и август италианците на почивка наводняват Пулия и въпреки че това е най-многолюдното време, районът е изпълнен и с фестивали за храна, концерти и други грандиозни музикални събития. Можете дори да научите местен танц като тарантела или пицика – на един от многото музикални и танцови фестивали, които се провеждат в историческите градове и селата по плажа.

Август обикновено е най-горещият месец в годината с температури понякога достигащи 31°C. Водите на Адриатическо море се затоплят до най-приятната температура около 20 градуса, което е идеално за тези, които обичат да плуват в морето.

Есен

Спокойното време е от октомври до април. Малко е твърде хладно за плуване, тъй като водата е вече е студена и може да има дъждове. Това е добър момент да се насладите на моменти в уютно кафене край камината.

Хотелите са много по-евтини, понякога една трета от цените през летните месеци, което означава, че ще можете да харчите повече за храна. И това е добре, защото есента е време за прибиране на реколтата и по това време кухнята на Пулия е най-добрата. През този период магазините са по-празни, цените са паднали, има повече свободни места в ресторантите, а храната е по-обилна и най-прясна.

Зима

Зимните месеци могат да бъдат малко дъждовни, но като цяло са меки, със средни температури около 12-15°C.

Ако студът е проблем, пропуснете февруари. По това време температурите падат до най-ниските си стойности (най-ниската е 7°C). Ако го направите обаче, ще пропуснете и Carnevale di Putignano – най-старият и колоритен карнавал в региона.

През зимните месеци пейзажът все още е красив и животът е съсредоточен във вътрешността, може би в планините и със сигурност далеч от плажовете. Районът е подходящ за преходи, конна езда и колоездене.

пътешествия любопитно

Три нови директни полета до Сейшелите през 2023 г.

Първите директни полети за 2023 година от България до Сейшелските острови ще стартират от януари. Екзотичната дестинация става все по-достъпна и предпочитана от българите. Самолетните билети са вече в продажба, като чартърите ще свързват София с най-големия остров на Сейшелите – Махе. Те ще се реализират със съдействието на сейшелския туроператор 7South, българските им партньори […]

прочетете повече
любопитно

Откриха Планетариум в София

Пред Центъра за съвременни изкуства “Топлоцентрала” в София беше открит първият в столицата планетариум. Съоръжението, наречено Андромеда, е с височина 4,6 м и диаметър на купола 5 м. Капацитетът на посещения е до 15 души. Най-нетърпеливите посетители ще могат да го посетят още днес, 26 ноември, а работното му време ще е от 11,00 часа […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Гръцката верига Greek Pride е без аналог с хотели от 1 до 5 звезди

С разнообразието си от различни категории хотели и места за настаняване една от водещите хотелски вериги на Балканите – Greek Pride Hotels, е финалист за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. Международно жури от експерти от Балканските страни оценява номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в […]

прочетете повече