fbpx

Кога е най-доброто време да посетите Шри Ланка?

Шри Ланка е 25-ият по големина остров в света, с брегова линия, осеяна с палми –  докъдето стига погледът ви.

Тропическият остров Шри Ланка е сгушен в южния край на Индия между Бенгалския залив и Лакадивско море.  В комбинация с температури, които се движат около 27°C (80°F) през цялата година, благодарение на непосредствената си близост до екватора, Шри Ланка има какво да предложи на почитателите на слънцето – когато не вали.

Времето на острова се определя от два ключови сезона на мусоните и тъй като те се редуват, Шри Ланка може да се разглежда като дестинация за целогодишна почивка. Защото, когато заливът Аругум на източното крайбрежие е твърде опасен за сърфиране в морето на западното крайбрежие край Калпития, където са сините китове, е чудесна алтернатива. Тоест, винаги има място, което е сухо през цялата година, но планирайте пътуването си около тези месеци, за да избегнете дъждовни плажни дни.

Най-доброто време за посещение на западното и южното крайбрежие и хълмистите брегове е от декември до март, докато най-доброто време на източното крайбрежие е от април/май до септември.

От октомври до март – най-доброто време за посещение на западното и южното крайбрежие

Въпреки че температурите са доста постоянни:  27°–29°C през цялата година, този регион преживява сезона на мусоните в Яла от април до септември. Тогава най-влажните месеци са април, май и юни. Повечето от плажните хотели са разположени в този район.

Ако искате да прекарате време на плажа, отидете там през месеците между октомври и март, които обещават най-доброто време – въпреки че не може да се изключи някой порой.

Ако искате да плувате спокойно в морето, тогава планирайте почивката си от януари до март, когато морето е спокойно. Друго предимство е, че през тези месеци е най-вероятно да забележите сини китове и кашалоти.

Купонджиите трябва да отидат там през април за фестивала „Нова година“ на Синхала и Тамил Наду. Това бележи края на сезона на прибиране на реколтата в Шри-Ланка за сингалския народ. Фестивалът обикновено продължава около седмица и е домакин на редица социални и гастрономически събития – забавленията са в изобилие!

Юли е началото на традиционните фестивали Esala, като първият се провежда в Катарагма. Празниците са възпоменание на първите учения, дадени от Буда. Посетете събитието на Kataragama и ще можете да станете свидетели на бисквитки, слонове, барабанисти на Hewisi и хора на кокили Borukakul Karayo.

Алтернативно, август е домакин на втория от фестивалите Esala, този път обаче се провежда в региона на Канди. Той продължава десет дни и, подобно на Катарагама, предлага танцьори, жонгльори, музиканти, огнедишащи артисти и пищно украсени слонове за тези, които желаят да се включат. Не пропускайте да опитате местните деликатеси, които се предлагат, включително бамя и цвете от банан.

Март – най-доброто време за посещение на Централните хълмове

Централните хълмове са планински район, разположен в южната централна част на Шри Ланка. Хълмистият район с триъгълна форма достига над 300 м височина и обхваща около 20 на сто от общата площ на острова.

Поради своето местоположение и надморска височина Централните хълмове са са прохладни през цялата година и с наистина по-ниски температури от крайбрежните райони  – средно около 15°C. От януари до март обикновено е най-слънчевото и сухо време. Най-влажните месеци обикновено са октомври и ноември.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Един ден в музея Рагнарок в Роскилде

Ragnarock Museet for pop, rock & ungdomskultur е датски музей, посветен на „поп, рок и младежка култура“, разположен в Роскилде, град на около 20 мили западно от Копенхаген, известен също като мястото на известния годишен музикален фестивал в Роскилде. Разположен на мястото на бивш циментов завод, музеят се помещава в емблематична “златна” сграда, проектирана съвместно […]

прочетете повече