fbpx

Кога е най-доброто време за посещение на Северна Норвегия

Независимо кога ще отидете там, Северна Норвегия предлага много красиви гледки. Ето някои препоръки за това какво можете да очаквате през всеки сезон:

пролетта

Пролетта е страхотно време да бъдете в Норвегия, докато природата се връща към живот. Това е и най-доброто време да се насладите на „зимни“ спортове, тъй като все още има много сняг и дните стават по-дълги и по-слънчеви. Имайте предвид, че възможностите за ски в Северна Норвегия са по-подходящи за скиори извън пистите и ски бягане, тъй като има малко специални ски курорти.

До края на април по-голямата част от снега се стопи, за да разкрие буен и цъфтящ пейзаж. Въпреки това някои части на Северна Норвегия, като Лофотен, могат да останат доста хладни и сурови през пролетта и цветята да започнат да цъфтят едва с наближаването на лятото. Ако се надявате да се ансладите на цъфтежа на овощните дървета, по-добре е да се отправите на юг към Хардангерфиорд.

лятото

Лятото е най-популярният сезон в Северна Норвегия. Температурите варират през летните месеци, като понякога достигат 25–30°C през деня. Подгответе се и за по-хладни дни, тъй като средните температури в някои части на Северна Норвегия, като Тромсо и Бодо, са 12°C–14°C.

Много туристи пътуват до Северна Норвегия през лятото, за да видят  среднощното слънце – природен феномен, при който слънцето грее цели 24 часа. През това време през и през нощта можете да се знимават в със спорт например – като морски каяк, конна езда и среднощен голф. По-евтините опции включват плуване в полунощ или разпъване на палатка в дивата природа – всеки в Норвегия има право да скита свободно сред природата.

есента

Есента е подходящо време за пътуване до Северна Норвегия. През септември и октомври има много слънчеви дни и много по-малко туристи. Планинските равнини и гъстите гори изглеждат особено зашеметяващи, докато дърветата се покриват с есенните си цветове.

Дневната светлина продължава до късния следобед, така че все още има време да се отдадете на много дейности на открито, като преходи и сафари сред природата. Това също е едно от най-добрите периоди на годината, за да видите северното сияние. Есента е хладен сезон, така че носете много топли дрехи и комплект водоустойчиви, в случай че небесата решат да се отворят.

зимата

През зимните месеци Северна Норвегия се превръща в мразовита тундра, като голяма част от пейзажа е покрит със сняг. Нощите стават дълги и още по-студени, като температурите често падат доста под нулата. Всъщност от средата на ноември до края на януари слънцето изобщо не изгрява на места като Тромсьо. Облечете се добре и си носете чифт терморъкавици, за да предпазите ръцете си от лютия студ.

Положителната страна е, че Северна Норвегия е много по-тиха през зимните месеци (освен по Коледа). Ще имате добър шанс да видите Северното сияние, което изглежда особено драматично през тъмните, безоблачни нощи. Освен това много видове китове се отправят към бреговете на Норвегия през студените зимни месеци. Ако резервирате сафари с китове в Анденес през януари/февруари, може да видите кашалоти, косатки и гърбати китове.

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More