fbpx

Кога е най-доброто време за посещение на Северна Норвегия

Независимо кога ще отидете там, Северна Норвегия предлага много красиви гледки. Ето някои препоръки за това какво можете да очаквате през всеки сезон:

пролетта

Пролетта е страхотно време да бъдете в Норвегия, докато природата се връща към живот. Това е и най-доброто време да се насладите на „зимни“ спортове, тъй като все още има много сняг и дните стават по-дълги и по-слънчеви. Имайте предвид, че възможностите за ски в Северна Норвегия са по-подходящи за скиори извън пистите и ски бягане, тъй като има малко специални ски курорти.

До края на април по-голямата част от снега се стопи, за да разкрие буен и цъфтящ пейзаж. Въпреки това някои части на Северна Норвегия, като Лофотен, могат да останат доста хладни и сурови през пролетта и цветята да започнат да цъфтят едва с наближаването на лятото. Ако се надявате да се ансладите на цъфтежа на овощните дървета, по-добре е да се отправите на юг към Хардангерфиорд.

лятото

Лятото е най-популярният сезон в Северна Норвегия. Температурите варират през летните месеци, като понякога достигат 25–30°C през деня. Подгответе се и за по-хладни дни, тъй като средните температури в някои части на Северна Норвегия, като Тромсо и Бодо, са 12°C–14°C.

Много туристи пътуват до Северна Норвегия през лятото, за да видят  среднощното слънце – природен феномен, при който слънцето грее цели 24 часа. През това време през и през нощта можете да се знимават в със спорт например – като морски каяк, конна езда и среднощен голф. По-евтините опции включват плуване в полунощ или разпъване на палатка в дивата природа – всеки в Норвегия има право да скита свободно сред природата.

есента

Есента е подходящо време за пътуване до Северна Норвегия. През септември и октомври има много слънчеви дни и много по-малко туристи. Планинските равнини и гъстите гори изглеждат особено зашеметяващи, докато дърветата се покриват с есенните си цветове.

Дневната светлина продължава до късния следобед, така че все още има време да се отдадете на много дейности на открито, като преходи и сафари сред природата. Това също е едно от най-добрите периоди на годината, за да видите северното сияние. Есента е хладен сезон, така че носете много топли дрехи и комплект водоустойчиви, в случай че небесата решат да се отворят.

зимата

През зимните месеци Северна Норвегия се превръща в мразовита тундра, като голяма част от пейзажа е покрит със сняг. Нощите стават дълги и още по-студени, като температурите често падат доста под нулата. Всъщност от средата на ноември до края на януари слънцето изобщо не изгрява на места като Тромсьо. Облечете се добре и си носете чифт терморъкавици, за да предпазите ръцете си от лютия студ.

Положителната страна е, че Северна Норвегия е много по-тиха през зимните месеци (освен по Коледа). Ще имате добър шанс да видите Северното сияние, което изглежда особено драматично през тъмните, безоблачни нощи. Освен това много видове китове се отправят към бреговете на Норвегия през студените зимни месеци. Ако резервирате сафари с китове в Анденес през януари/февруари, може да видите кашалоти, косатки и гърбати китове.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече