fbpx

Кога е на-доброто време да отидем на Малдивите?

Малдивите са поредица от коралови атоли в Индийския океан, известни със своята комбинация от луксa на боси крака и добри условия за туризъм. Добавете към това топлия климат, като температурите рядко падат много под 27 градуса. Влажността е висока  – 80%, но това се смекчава от морския бриз, особено през нощта.

Друг бонус е, че температурите на морето се движат между много комфортните 26°C и 29°C през цялата година.

И така, кога е най-доброто време да отидете?

Малдивите имат дълъг период на страхотно време от ноември до април. Безмилостно топло и тропическо с 29°C до 31°C през цялата година, а средните дневни температури рядко падат под 24°C.

Януари до април – пиков сезон

За да избегнете краткотрайни внезапни дъждове, идете между януари и април, тъй като това обикновено са най-сухите месеци и за някои ниската влажност е благословия. Времето е идеално за плажна почивка, а и видимостта е страхотна по това време на годината – с идеални условия за гмуркачи и гмуркачи с шнорхел.

Все пак имайте предвид, че това е пиковото време, когато тълпи туристите тръгват към Малдивите. 

Май до септември – топло, но с малко дъжд

Все още е топло през четирите месеца между май и септември, но може да има бури между дългите периоди на слънчево време. Те достигат своя връх около юни. Дъждовните периоди  обикновено са кратки и няма да мине много време, кагато слънцето пак ще изгрее през облаците и ще изсуши всичко.

Ако обичате да се гмуркате с шнорхел, имайте предвид, че по това време се образува планктон и видимостта е намалена. Бонус е, че ако нямате нищо против рисковете валежи на дъжд, цените са по-ниски.

От октомври до ноември – най-доброто време за наблюдение на акули

Тези месеци предлагат топли температури и дълги периоди на слънце, но с повишен шанс за дъжд и бури. Все пак през октомври и ноември е най-вероятно да видите китови акули и манта, които идват да се хранят с планктон. Това може да е времето, когато има най-добри оферти за пътуване.

Декември – вземете отстъпка

Времето е подобно на предишните два месеца и пакетите за пътуване са добри точно преди Коледа – друг пиков период.

СЪВЕТ: За да усложнят малко нещата, имайте предвид също, че на северните атоли има най-много валежи от май до ноември; а на южните атоли – от ноември до март. Наистина няма много какво да правите, когато вали, освен да четете или пиете, или може би да се гмуркате, затова изберете внимателно своето време за екскурзия. 

пътешествия любопитно

Бегликташ, българският Стоунхендж – тайни и мистерии

Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски. Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Какви “Видения от древността” се крият из непознатата българска природа?

Журналистът и пътешественик Николай Н. Нинов, познат с изданията „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” и „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България”, се завръща в книжарниците с  „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ –  четвъртата книга от своята поредица с пътеписи, разкриваща някои от най-мистичните кътчета […]

прочетете повече