fbpx

Коледа в Казахстан? Да – през януари!

Централноазиатската държава Казахстан е деветата по големина държава в света и се намира на еднакво разстояние от Тихия и Атлантическия океан. Границата й със съседните държави – Узбекистан, Туркменистан, Китай и Русия, Казахстан е смесица от горещи пустини, замръзнала тундра, тучни ливади и безкрайна степ. Ако се чудите: „Празнуват ли Коледа в Казахстан?“ ние имаме отговора. Прочетете, за да научите повече за тази живописна земя:

Страна, която е предимно мюсюлманска, Казахстан няма много мащабни коледни празници, но тук празнува Нова година с толкова усърдие, както западните държави празнуват Коледа. В Казахстан не празнуват Коледа на 25 декември, а на 7 януари, всяка година. Обикновено 25 декември не е официален празник в Казахстан и ще намерите хора, които се занимават с обичайните си задължения на празничния за Запада 25 декември.

Най-доброто време за посещение в Казахстан

Най-доброто време за посещение в Казахстан е в месеците от януари до март, тъй като ще можете са се насладите на снежната красота на зимните месеци. Затова се уверете, че носите достатъчно топли дрехи, тъй като през зимата страната става смразяващо студена.

Коледа, най-красивото време от годината, се празнува много по-различно в Казахстан в сравнение с други страни. Посещението на Казахстан към края на декември ще ви даде възможност да усетите казахската култура и традиции чрез празнуването на Нова година, нещо, което няма да изпитате в никоя друга държава.

Коледа в Казахстан: най-добрите неща за правене

За да се насладите на успокояваща и безпроблемна ваканция, разгледайте тези най-добри неща за правене в страната и научете за местата, които трябва да посетите.

  1. Астана

Столицата на Казахстан, Астана, почти винаги е покрита със снежна пелена през зимата. С началото на декември градът се покрива със сняг и започва да се подготвя за Коледа. Хората започват да вадят своите новогодишни елхи, новогодишни феи, снежни човеци и казахстанския Дядо Коледа или Снежния баща, както го наричат ​​тук.

Можете също да посетите църквите в Астана и да присъствате на църковна служба, след което можете да хапнете традиционна храна с вашите приятели. Когато се разхождате по улиците на Астана около Нова година и Коледа, ще видите Снежния баща, нежно наричан Аяз Ата от казахите, придружен от по-млада снежна девойка, която кара хората да танцуват от радост. Не забравяйте да направите няколко снимки с тях, запечатайки спомените си от Коледа в Казахстан.

Православната Коледа

Православната Коледа се празнува на 7 януари всяка година в чест на раждането на Господ Исус от повечето православни християни, живеещи в Казахстан. Причината е, че на тази дата е Коледа според Юлианският календар, който православните използват повече от хиляда години, докато останалият свят премина към григорианския календар, който отбелязва датата на Коледа като 25 декември.

Православните коледни празници в Казахстан обикновено започват с четиридесетдневен пост. През тези четиридесет дни практикуващите християни се въздържат от консумация на каквото и да е месо. Краят на Великия пост се отбелязва на 6 януари с първата звезда на небето, символизираща раждането на Исус.

Коледа, празнувана на 7 януари в Казахстан, е известна още като Старата Коледа.
Православните християни не вярват твърде много в традицията на подаръците в сравнение със западната култура на коледни подаръци.

Коледните традиции

Бялата кърпа се използва на масите за вечеря, за да символизира плата, в който Бебето Исус беше увит, когато се роди, много казахи също поставят свещи на масите за хранене като символи на светлината, които отбелязват раждането на Исус Христос. Много хора също украсяват масите си за хранене със слама, за да изобразят простотата на мястото, където е роден Исус Христос. Това със сигурност е нещо, което не можете да си позволите да пропуснете. Така че, докато планирате Коледа тук, не забравяйте да я отпразнувате като местните.

Коледният празник

След дълъг пост, който се провежда преди Коледа, семействата се събират, за да се насладят на сложна коледна трапеза, която включва месо и много сладки изкушения под формата на сладкиши. Коледните маси в Казахстан са пълни с шоколади, плодове, ядки, баурсак (подобно на западните понички), салати и традиционно ястие, наречено плов, което се състои от ориз, телешко и моркови, подправени с кимион. Много ресторанти в Казахстан също организират специални коледни празници и брънчове, където можете да избирате от цяло печено свинско и пуешко, докато пиете малко хубаво вино. За десерт можете да се насладите на топли вафли, меки торти и сладкиши.

Коледа в Казахстан: местни традиции

За да отпразнуват Нова година и Коледа в Казахстан, малките деца обикновено рецитират стихове и коледни песни, които се превеждат на казахски и руски от английски.
Когато Казахстан беше част от СССР, като част от тяхната политика, всички религии бяха забранени и тогавашното правителство направи новогодишните празненства много важни в страните членки. Именно поради тази традиция на СССР Нова година все още се отдава толкова голямо значение в Казахстан дори и днес.

Както вече стана дума, Казахстан празнува Коледа на 7 януари. Обикновено всички казахи имат едноседмична ваканция след Нова година. Това е официален празник, на който всички казахи се събират, за да празнуват Коледа.

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече