fbpx

Колоездене за начинаещи

Лятото е времето, когато караме велосипед повече от обичайното- или за да отидем на работа, или за удоволствие и често това е по-прохладен начин за предвижване,  с естественото охлаждане от  въздушната струя. Но знаем ли как да караме велосипеда безопасно?

Колоезденето изглежда нещо просто – като че ли всичко, което трябва да направите, е да въртите педалите. Понякога обаче това може да се окаже големо изпитание, ако сте начинаещ велодсипедист. 

Но след като направите първия тур, със сигурност ще бъдете привързани към усещането за свобода, приключение и забавление.  Първите стъпки са по-лесни, отколкото изглежда, и ние ще ви разкрием една малка тайна: дори не е нужно да носите плътно прилепнали дрехи. За да ви помогнем, събрахме няколко съвета, които трябва да знаете, преди да започнете да карате велосипед, за да можете уверено да излезете на пътя.

1. Изберете правилния велосипед

Много важно е да изберете правилния велосипед. Въпреки че има всякакви видове велосипеди, тук говорим специално за велосипедите, подходящи за пътя. Това е най-често срещаната и достъпна форма на колоездене за начинаещи, а леките велосипеди – с тесни гуми и ефективна геометрия на каране – са създадени, за да ви помогнат да се ориентирате по асфалтирани велосипедни алеи и градски улици.

Изберете велосипед, който отговаря на вашия бюджет и стил на каране. Ще го ползвате само през уикенда? Ще спортувате с него? Планирате ли евентуално да карате на дълги разстояния или да се включите в състезания? След като си отговорите на тези въпроси, направете своя избор.

Точно както избирате перфектния чифт маратонки, така трябва първо да оразмерите велосипеда си. Застанете над горната тръба и оставате около сантиметър „хлабина” между тялото ви и рамката. Ако това ви звучи чуждо, със сигурност някой експерт във вашият магазин за велосипеди може да ви помогне.

2. Снабдете се с необходимото оборудване

Намирането на перфектния велосипед е само половината от уравнението. Има и някои важни части от екипировката, без които не трябва да тръгвате на път. Новият шлем е най-важният и трябва да се носи през цялото време, докато карате. Каските имат срок на годност, така че е по-добре да сте в безопасност, затова си купете нова, ако се налага, вместо да посегнете към  старата, висяща в гаража. Новите каски отговарят на стандартите за безопасност, така че изпробвайте всички и изберете най-подходящата за вашата глава, стил и бюджет.

Какво още ви е нужно? Комплектът за колоездене (трико, подплатени шорти или къси панталони и чорапи) е по-аеродинамичен и удобен  от останалите спортни дрехи. Материалът отвежда потта и помага за регулиране на телесната температура; прилепналата форма намалява протриването; а подплатената седалка предпазва чувствителните зони от вибрации на пътя. Фланелките се предлагат в състезателна или нормална форма и безкрайни цветове и апликации.

Въпреки че ви предлагаме да започнете своето колоездене със стандартни плоски педали и спортни обувки, в крайна сметка може да искате да преминете към обувки за шосейни велосипеди и педали без клипове. Тази комбинация обувка-педал помага за да се подобри ефективността на педалите и управлението на велосипеда.

Други важни елементи са някои инструменти (лостове за гуми, мини помпа, резервни тръби и мулти-инструмент) и бутилка за вода или две. Можете също така да изберете велосипеден компютър, който е полезен за проследяване на пробега и навигацията по маршрута.

3. Създайте си навици

Първите няколко разходки може да са трудни – тялото ви се приспособява към стреса от съвсем нова дейност. Но както всички неща в живота, истинският напредък се постига, когато се придържате към него в дългосрочен план. Първата стъпка е да превърнете колоезденето в навик. Не очаквайте това да стане по магически начин – утре да се събудите изцяло нов  човек и да започнете да карате без проблем на дълги разстояния. Започнете от кратките дистанции.

Когато решите да се качите на велосипеда, подредете комплекта си, напълнете бутилките си и напомпайте гумите преди тръгване. Предварителната подготовка е нещо много важно.

4. Бъдете в безопасност

Вече споменахме колко е важно да носите каската, докато карате, но има още нещо, което ще ви помогне да останете в безопасност на велосипеда си, особено по време на глобална пандемия. На доста места здравните власти препоръчат носенето на маска за лице на  обществените места, където другите мерки за социална дистанция са трудни за поддържане.

Когато карате сами, винаги носете основния мулти-инструмент, форма за идентификация, пари в брой и телефона си в случай на спешност. Колкото и да мразим да го признаем, понякога не всички пътувания вървят по план – дано не се озовете встрани от пътя след катастрофа или след механична повреда и да имате нужда от помощ.

5. Намерете своя стил на каране

Когато прекарвате все повече време на седалката, ще научите повече за личния си стил и предпочитания за каране. Може би обичате да карате несъстезателно с група или предпочитате да се отправите към самостоятелно приключение. Може би откривате, че копнеете да се състезавате или просто искате да използвате велосипеда си, за да пътувате всеки ден до работа. Има безброй начини да се возиш и да се наслаждаваш на карането – просто са необходими малко опити и грешки, за да намерите своя.

Приятно каране!

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който беше отличен в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече