fbpx

Копенхаген – световна столица на архитектурата 2023

Копенхаген става Световна столица на архитектурата през 2023 г. На 5 май 2020 г. Финансовият комитет в град Копенхаген, председателстван от кмета Франк Йенсен, прие да бъде обявен за следващата Световна столица на архитектурата на UIA/ЮНЕСКО през 2023 г.

Копенхаген е едва вторият град, който носи тази титла, като първият – Рио де Жанейро, я пое през 2020 г. Това стана в резултат от сътрудничеството между UIA (Международния съюз на архитектите) и ЮНЕСКО. Титлата Световна столица на архитектурата съвпада със Световния конгрес на архитектите на UIA, който ще се провежда в Копенхаген от 2 до 7 юли 2023 г. Конгресът се провежда веднъж на всеки 3 години.

„Развълнувани сме, че Копенхаген става Световна столица на архитектурата на ЮНЕСКО/UIA за 2023 г.“, коментира Томас Воние, президент на UIA. „Копенхаген е идеалният град за следване на Рио де Жанейро, предлагайки на света фантастичен контраст в начина, по който архитектурата помага на големите глобални градове да се справят с различните предизвикателства на градския живот на XXI век“, добави той.

„Архитектурата засяга всички общества. Пандемия от COVID-19 ни показва как архитектурата и дизайнът могат да ни помогнат да се адаптираме по време на криза и да променим бъдещето към по-добро. Архитектурата може да помогне на общностите да се възстановят и изградят наново, прилагайки уроци, които помагат да се избегнат бъдещи здравни и екологични катастрофи. Архитектурата е голяма сила за социално благо, когато проектираме и строим отговорно“, коментира още Томас Воние.

СВЕТОВНАТА СТОЛИЦА НА АРХИТЕКТУРАТА И СВЕТОВНИЯ КОНГРЕС НА АРХИТЕКТИТЕ

Титлата Световна столица на архитектурата ще помогне за развитието на богата културната програма в Копенхаген през 2023 г.

Световният конгрес на архитектите се провежда в Копенхаген по-късно тази година, от 2 до7 юли. Очаква се за форума да простигнат между 10 иц15 000 професионалисти, темата е „Устойчиво бъдеще – не оставяйте никого зад себе си“.

„Искаме да съберем архитектите и хората, за които създават архитектурата – надяваме се титлата на Копенхаген като Световна столица на архитектурата да отвори диалог и професионалистите, участващи в конгреса на UIA, да се вслушат. Искаме да демократизираме архитектурата и да отговорим на социалните нужди чрез архитектура, като същевременно защитаваме планетата“, заяви Натали Мосин, президент на UIA 2023 CPH и съпредседател на Комисията на UIA по целите на ООН за устойчиво развитие.

Така че – дори да не сте архитекти – можете да стягате куфарите за Копенхаген. Ще бъде интересно в датската столица през 2023.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече