fbpx

Коронацията на Чарлз III: 6 май 2023 в Лондон

Коронацията на крал Чарлз III ще се състои в събота, 6 май 2023, в Уестминстърското абатство, съобщиха от Бъкингамския дворец. Камила, кралицата-консорт, ще бъде до краля и също ще бъде коронована на историческата церемония.

Крал Чарлз стана монарх, след като майка му, покойната кралица, почина, но коронацията ще отбележи символично честване на новото му управление. С много паради и ритуали кралят ще бъде помазан за суверен и на главата му ще бъде поставена корона.

Коронацията догодина ще бъде първата от почти 70 години – последната е за Елизабет II през юни 1953 г. – и първата в събота след Едуард VII през 1902 г. Все още не е известно дали ще има добавен допълнителен банков празник или ще бъде преместен към уикенда на коронацията, като банковият празник вече е планиран за по-рано тази седмица в понеделник, 1 май. Бъкингамският дворец посочва, че церемонията ще съчетае древното и модерното – като каза, че ще бъде “вкоренена в дългогодишни традиции”, но също така ще “отразява ролята на монарха днес и ще гледа към бъдещето”. Камила, кралицата-консорт, ще бъде коронована като част от службата, на подобна, но по-обикновена церемония.

Крал Чарлз ще бъде на 74 по време на коронацията – най-възрастният, който е коронован като нов монарх. Датата съвпада и с четвъртия рожден ден на неговия внук Арчи, син на принц Хари и Меган.

Коронациите се провеждат в Уестминстърското абатство в Лондон повече от 900 години, като средновековната църква е декор на церемония, която е смесица от религиозна и конституционна символика.

Короноването на Елизабет II продължи почти три часа, но кралски източници предполагат, че церемонията догодина ще бъде по-кратка, по-разнообразна и с много по-малък брой гости.

Очакванията са, че на 6 май 2023 британската столица отново ще бъде изпълнена с местни жители и множество туристи от целия свят, дошли, за да станат част от кралските тържества.

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече