fbpx

Коя е най-голямата коледна елха в света? Запалват светлините й днес

Днес ще светне най-голямата коледна елха в света. Губио в италианската провинция Умбрия държи рекорда за най-голямото коледно дърво в света от 1991 г.

Ако мислите, че сте видели някъде впечатляващо коледно дърво, помислете отново. Вижте това огромно коледно дърво в Губио, Италия, което обхваща над 1000 квадратни метра, включва хиляди светлини и е едно от най-емблематичните коледни дървета в света. Това е достатъчно, за да направи всяко друго коледно дърво да изглежда малко хилаво, малко жалко.

Да, значи дървото на Губио не е точно дърво. Това е светъл дисплей – макар и ослепително огромен. Всяка година на 7 декември Губио осветява планината Ингино с хиляди разноцветни светлини и няколко километра електрически кабели. Това е наситина толкова значимо събитие, че няколко папи са ръководили включването на светлините, както Франциск и Бенедикт XVI го направиха през последните години.

Губио осветява планината Ingino с дървото си от 1981 г. и може да се види от разстояние до 30 мили. От 1991 г. държи титлата в Книгата на рекордите на Гинес за „Най-голямото коледно дърво в света“.

Дървото гледа към Губио, древен средновековен град в италианския регион Умбрия. Известен със своите римски руини и исторически акведукт, той е на около два часа и половина път с кола от Рим и Флоренция.

В зависимост от вашите вкусове, дървото на Губио изглежда или напълно зрелищно, или доста грубо. И в двата случая със сигурност си заслужава да го видите със собствените си очи. Ако желаете да го посетите, светлините на дървото ще бъдат запалени тази вечер, 7 декември 2022 г. и светлинното шоу ще продължи до 12 януари 2023 г.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече