fbpx

Коя е най-посещаваната хижа в Швейцарските Алпи?

Хижа Монте Роза (2883 м) в подножието на масива Монте Роза е популярна дестинация за туристи и планинари от 2009 г. насам. Впечатляваща, ултрамодерна сграда, почти самодостатъчна в осигуряването на. енергия.

Планинското убежище, управлявано от секцията Monte Rosa на SAC (Швейцарския алпийски клуб), отразява светлината и пейзажа на своята високопланинска среда буквално благодарение на ослепителната си алуминиева фасада. Методът на конструиране и свързаната с него технология са разработени от студенти в ETH Цюрих под ръководството на д-р Мейнрад К. Еберле. Сградата сама задоволява енергийните си нужди в голяма степен, а отпадъчната вода се рециклира. Хижата продължава да служи на ETH Цюрих като обект за изследвания в областта на енергетиката и строителните технологии.

След откриването си през септември 2009 г. и през следващите години самотната сграда, наричана „планински кристал“, привлече голям брой посетители заради иновативната си архитектура и дизайн. Пътуването нагоре само по себе си е приключение: маршрутът води над ледника Горнер и във високопланинска среда, с превъзходни гледки към ледниците, Матерхорн и най-високите върхове в Алпите. Но внимавайте, ледникът Горнър се променя постоянно. Изкачването нагоре включва преминаване през ледника и се счита за особено труден алпийски преход. Затова пътуването трябва да се предприема само с планински водач. Хижата е популярна сред планинарите през лятото и сред любителите на ски турнето през пролетта.

старата хижа

На 14 юли 2011 г. старата хижа Монте Роза, разположена малко под новото убежище, е разрушена от швейцарската армия. Причината: разрешението за строеж на новата хижа е дадено при условие, че старата хижа бъде премахната. По принцип не трябва да има неизползвани сгради в този изключително чувствителен регион около най-високите върхове на Алпите.

Хижа Монте Роза имам 120 легла:

  • Отворено e от средата на март до средата на май и от средата на юни до средата на септември
  • Препоръчва се планински водач (има пресичане на ледник)
  • Хижата е видима ясно от Gornergrat (информационни панели до гарата на зъбчатия влак)
  • Хижа е видима от кабинковия лифт Matterhorn glacier paradise
  • Хижа е видима от хижата Gandegg (въжена кола до Trockener Steg, пешеходна пътека). През зимата ски пистата води до Гандег.
  • Има специална изложба за хижата Монте Роза в Церматлантис, музей Матерхорн
  • Можете да изберерете Klimahörpfad (Климатична аудио пътека, с оферта за резервация)
  • Можете да ползвате Хели-ски (има оферта с възможност за резервация).

Приятно пътешествие!

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече