fbpx

Коя е най-посещаваната хижа в Швейцарските Алпи?

Хижа Монте Роза (2883 м) в подножието на масива Монте Роза е популярна дестинация за туристи и планинари от 2009 г. насам. Впечатляваща, ултрамодерна сграда, почти самодостатъчна в осигуряването на. енергия.

Планинското убежище, управлявано от секцията Monte Rosa на SAC (Швейцарския алпийски клуб), отразява светлината и пейзажа на своята високопланинска среда буквално благодарение на ослепителната си алуминиева фасада. Методът на конструиране и свързаната с него технология са разработени от студенти в ETH Цюрих под ръководството на д-р Мейнрад К. Еберле. Сградата сама задоволява енергийните си нужди в голяма степен, а отпадъчната вода се рециклира. Хижата продължава да служи на ETH Цюрих като обект за изследвания в областта на енергетиката и строителните технологии.

След откриването си през септември 2009 г. и през следващите години самотната сграда, наричана „планински кристал“, привлече голям брой посетители заради иновативната си архитектура и дизайн. Пътуването нагоре само по себе си е приключение: маршрутът води над ледника Горнер и във високопланинска среда, с превъзходни гледки към ледниците, Матерхорн и най-високите върхове в Алпите. Но внимавайте, ледникът Горнър се променя постоянно. Изкачването нагоре включва преминаване през ледника и се счита за особено труден алпийски преход. Затова пътуването трябва да се предприема само с планински водач. Хижата е популярна сред планинарите през лятото и сред любителите на ски турнето през пролетта.

старата хижа

На 14 юли 2011 г. старата хижа Монте Роза, разположена малко под новото убежище, е разрушена от швейцарската армия. Причината: разрешението за строеж на новата хижа е дадено при условие, че старата хижа бъде премахната. По принцип не трябва да има неизползвани сгради в този изключително чувствителен регион около най-високите върхове на Алпите.

Хижа Монте Роза имам 120 легла:

  • Отворено e от средата на март до средата на май и от средата на юни до средата на септември
  • Препоръчва се планински водач (има пресичане на ледник)
  • Хижата е видима ясно от Gornergrat (информационни панели до гарата на зъбчатия влак)
  • Хижа е видима от кабинковия лифт Matterhorn glacier paradise
  • Хижа е видима от хижата Gandegg (въжена кола до Trockener Steg, пешеходна пътека). През зимата ски пистата води до Гандег.
  • Има специална изложба за хижата Монте Роза в Церматлантис, музей Матерхорн
  • Можете да изберерете Klimahörpfad (Климатична аудио пътека, с оферта за резервация)
  • Можете да ползвате Хели-ски (има оферта с възможност за резервация).

Приятно пътешествие!

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече