fbpx

Красивите местности в Уелс от сериала “Пактът”

Ако сте гледали Сезон 1 на британската крими драма “Пактът” по HBO Max, няма как да не сте забелязали красивия виадукт, край който е къщата на полицейския инспектор Макс Прайс.

“Пактът” е заснет на зашеметяващи места в Уелс, включително виадукта в Мертир Тидфил и местен уелски пъб. Криминалната поредица от шест епизода е с участието на Лора Фрейзър от “Breaking Bad” и звездата на “Coronation Street” – Джули Хезмъндхалг.

Когато шеф на местна пивоварна е намерен мъртъв, се задейства верига от събития, която въвлича четирима от служителите му в крехък пакт на мълчание, обвързан с тайна, която ще промени живота им завинаги. И ще доведе до абсолютно неочаквани обрати в историята на градчето…

Написан от Пит МакТай, “Пактът” започва да се снима в малко студио в Кардиф и се възползва от „епичните места и невероятните гледки на Уелс както на екрана, така и зад камерата“.

Използвани са различни локации в Уелс – от резервоара Понтстисил до улица Уайткрос в Монмаут. Но много зрители се питат къде е зашеметяващият виадукт, който служи като спиращ дъха фон на много сцени от сериала. Той се намира в Мертир Тидфил.

Писателят Пит МакТай казва: „Нашите разнообразни, кинематографични места в Уелс са почти герои сами по себе си; красотата и мрачността на горите, медената топлина на пивоварната, прохладното величие на имението на Еванс и мащабът и заплахата на надвисналите виадукти добавят както производствена стойност, така и атмосфера.”

Виадуктът Cefn-coed

Виадуктът Cefn-coed е третият по големина виадукт в Уелс. Тази огромна извита структура някога е пренасяла железопътния възел Brecon and Merthyr Tydfil Junction Railway и сега е част от пътеката Taff Trail – тя е маршрут 8 от Националната велосипедна мрежа, която минава между Кардиф и Брекон. Виадуктът предлага на пешеходците и велосипедистите превъзходна гледка към Taf Fawr, тъй като се спуска над множеството бентове в долината.

Кратка история и любопитни факти

Виадуктът Cefn-coed е дълъг 235 м и висок 36,6 м. Това е структура от рустиран варовик от петнадесет арки, разположени на крива . Високите, тънки кейове и парапети са изградени с наредени скални варовикови блокове с неправилен размер. Полукръглите арки са от тухла с дължина 12,1 м.

Изграждането му започва през 1865 г. Завършен е през завършен през септември 1866. Свирепа буря нанася значителни щети през 1881, ремонтиран е наново през 1927.

1961 – Пътническите услуги между Merthyr и Ponsticill са прекратени, товарният трафик продължава да се движи по линията.

1966 г. – Преустановява се товарният трафик и се затваря линията.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече