fbpx

Красиви маршрути в Националния парк Сноудония, Уелс

Благословен с красиви природни пейзажи, Сноудония се превърна в столицата на приключенията на открито на Уелс. Но има много повече в този планински регион. Ето няколко неща за правене в Сноудония:

Стоейки на върха на Сноудън, най-високата планина в Уелс, Националният парк Сноудония се разкрива под краката ви. Лабиринт от пешеходни пътеки се извива над стръмни върхове и покрай девствени езера. Скалистите и укрепени планини изчезват в далечината и Ирландия трепти като слаб мираж над морето.

Това е земя с невероятна природна природа; красиво място за посещение в Обединеното кралство, привличащо както фотографи, така и любители на приключенията. Разходете се или изкачете драматични върхове, плувайте в девствени езера или вземете каяк сред суровите пейзажи.

Освен преживяванията на открито, има и други неща за правене в Национален парк Сноудония. Пътувайте със скрибуцащите живописни железници, посетете средновековни замъци, излежавайте се на великолепни плажове или се скитайте из странни градове.

1 – Поход и изкачване на Сноудън

Гледката от върха на Сноудън, най-високата планина в Уелс, някога беше избрана за най-добрата във Великобритания. Лабиринт от пътеки изчезват над скалисти върхове със стръмни хребети, които се извисяват над блестящи езера. За щастие, не само гледката от върха е измамна, но и пътуването до там.

Има различни туристически маршрути до върха, всеки със своя индивидуалност. Приключенците – непоклатими от височини – се катерят по тесния арêт на Crib Goch, който се спуска вертикално от двете страни, предлагайки разтърсваща сърца тръпка. Тези, които обичат да излизат извън утъпканите пътеки, се насочват към Южния хребет, страхотно изкачване без тълпите. За дълго и стабилно изкачване, Llanberis Path също е популярен начин за справяне със Snowdon.

Ако вие е за първи път, изберете пистата Pyg. Лесната за следване пътека стабилно се изкачва по U-образната крива на Snowdown, като върхът се вижда привлекателно през по-голямата част от пътя. За тези, които са по-малко сигурни обиколки с екскурзовод, се насочете или към по-лесния маршрут – или към по-нервния Crib Goch.
Ако всичко това звучи твърде много, планинската железница Сноудън минава от Ланберис нагоре по северните склонове на Сноудън чак до върха. Проверете в Snowdon Mountain Railway и резервирайте предварително.

2 – Шофирайте през дрематичния преход Llanberis

Не е нужно да обувате туристическите си обувки, за да видите вълшебната красота на Националния парк Сноудония. Просто карайте през прохода Llanberis и голяма част от неговото грандиозно величие ще се разкрие пред вас.

Пътят започва в Llanberis и се изкачва по осеяна с камъни долина до 359-метровия връх Pen-y-Pass. Това е клаустрофобично пътуване със стръмния масив Сноудън, извисяващ се над вас от едната страна и масива Глайдерау от другата.

От Pen-y-Pass ограничението на пейзажа се отваря, докато пътят продължава към Beddgelert. Наградата е великолепна гледка до върха на Snowdon и през водите на Llyn Gwynant. Няма друг подобен път в Сноудония.

3 – Разходете се по улиците на Долгелау, включен в списъка ан ЮНЕСКО

От всички градове на Сноудония, Долгелау е нашият любим. Сгушен под планината Cadair Idris, неговите 180 сгради, включени в списъка на културното наследство, са пропити с история. Изградени от сив долеритов камък и шисти, високи сгради ограждат тесни улички, в които се помещават странни независими фирми.

Т. Х. Робъртс започва живота си като търговец на железа, преди наскоро да се превърне в кафене. Дървени пейки и стъклени шкафове запазват атмосферата на предишното си аз. Кафето не беше вдъхновяващо, но тортите бяха хит.

Долгелау е плод на въображението на уелсец от Есекс и дъщеря на фермер от Артхог. Те продават подбрана селекция от чужди и уелски (да, уелски) вина, които можете да комбинирате с вкусно сирене Caws Cenarth.

За пъб с гледка е трудно да минете покрай The Royal Ship, докато Cross Keys има най-сладкото местоположение. За по-голямо трапезарско изживяване се отправете извън града към всепризнатия Cross Foxes.

4 – Посетете италианското село Пормерион

Наподобяващ италианско село, малко странният Portmeirion е проектиран и построен между 1925 и 1975 г. Къщите в пастелни цветове, големите куполи и църковните кули се издигат над централна зеленина с фонтани, цветя и гигантска шахматна дъска.

Разположен с изглед към устието на Dwyryd, той прилича повече на снимачна площадка, отколкото на истинско село, но въпреки това предизвиква възторг от богатите хора.
Култовият сериал „Затворникът“ е заснет тук през 60-те години на миналия век заедно с няколко епизода на „Доктор Кой“. Предлагат се обиколки на града или можете просто да се разходите наоколо със собствено темпо, включително покрай полуострова.

Много от къщите вече са под наем за почивка, така че можете да останете на място. Обиколките от Llandudno спират тук и включват замъка Caernarfon, както и някои специални пейзажи на Сноудония.

5 – Насладете се на забележителните гледки около Лин Огуен

Национален парк Сноудония е благословен с превъзходни гледки, но една от най-красивите зони е около Llyn Ogwen. Тук внушителни скалисти планини се извисяват над езера; огромни стени от скали създават великолепни естествени амфитеатри. Това е дом на някои от най-добрите разходки по хребети и катерене в страната с мрежа от пътеки, минаващи през стръмни хребети и подпорни върхове.

Но много от най-добрите пейзажи могат да се насладят без много усилия. Гледките от колата, докато шофирате по Llyn Ogwen, са отлични, но си струва да паркирате колата и да направите две кратки разходки.

Първо, от източния край на езерото, вървете 10 минути на север към Bryn Mawr, за да откриете, че зад вас се откриват великолепни гледки към Tryfan. Второ, от западния край на езерото, направете 15 минути пеша до Llyn Idwal за красиво езеро, заобиколено от издигащи се скални скали.

6 – Свободно плуване в красиво езеро

Плуването в дивата природа се разви през последните няколко години и има малко по-добри места, където да се насладите на тази актуална дейност от националния парк Сноудония. Езера осеят долините, предлагайки идеалното място за живописно плуване. Комбинирайте го с дълга разходка и това е страхотен и освежаващ начин да отмиете умората. Въпреки че можете да скочите в почти всяко езеро (но не и в кариери, от които излизането може да е трудно), ние имаме няколко любими.

Ако сте изкачили Snowdon от Pen-y-Pass през Crib Goch или Pyg Track, след това слезте по Miner’s Track и се потопете в Llyn Glas. Този 600-метров терн е див, очарователен, драматично разположен и изключително охладен.

Ако вашата група е разделена по достойнствата на дивото плуване, отидете до хотел Tyn Y Cornel. Разположен на ръба на Талилин, енергичните и смели могат да плуват в езерата, докато останалите могат да изпият халба на брега.

И накрая, любимото ни място е Llyn Idwal. Не само има страхотни гледки (както е описано по-горе) и прекрасен малък плаж за достъп, но има странен микроклимат, който го прави по-топъл от много други. Което, както можете да си представите, е високо оценено.

7 – Качете се на железницата Ffestiniog & Welsh Highland Railway

За по-релаксираащ възможност да се насладите на зашеметяващата природа на Сноудън, повозете се с парен влак. Има няколко различни маршрута, от които да избирате.

Създадена преди почти 200 години, железопътната линия Ffestiniog се движи по най-старата теснолинейка в света. Днес величествени парни влакове, теглещи грандиозни вагони, минават през хълмовете между Porthmadog и Blaenau Ffestiniog. В продължение на 13,5 мили влакът се придържа към ръба на планини или тунели през тях, с обсипани с цветя ливади, гористи гори и красиви езера, които свистят покрай него.

Друга възможност е да вземете Welsh Highland Railway. Движещ се в продължение на 25 мили от Портмадог през Бедджелерт до Карнарфон, този парен влак, включен в списъка на културното наследство, дава възможност за комфорт. Настанете се в трета класа (всъщност, много хубаво) или полудете малко и се насладете на първокласното обслужване във вагоните Pullman.

8 – Посетете впечатляващите замъци на Сноудония

Уелс ли е столицата на замъците на света? Ако не, трябва да е близо. Районът около Национален парк Сноудония е благословен с добре запазени отбранителни укрепления. На запад замъкът Харлех се издига гордо върху отвесна скалиста скала с изглед към морето и дюните отдолу. С планини, издигащи се отзад, това е най-зрелищният набор от крайбрежните крепости, построени от Едуард I.

Замъкът Кернарфон (на кратко разстояние с кола извън националния парк Сноудония) се намира на брега до протока Менай. Тук Едуард построява замък, градски стени и кей, всичко по едно и също време. Може да са отнели 47 години, но резултатът е масивна средновековна крепост, извисяваща се над близкото пристанище.

9 — Направете планински преход

Докато големи групи туристи се опитват да изкачат Сноудън, много по-малко са тези, които решават да извървят някои от другите великолепни преходи в Сноудония.

Разходката до Glyder Fawr и Glyder Fach от Llyn Ogwen е наистина изключителна с огромно разнообразие от интереси. Има красиво езеро, заобиколено от скални стени, главозамайващо изкачване по подходящо наречената „Дяволска кухня“, изкачване по покрит със сипеи склон и остър скален връх с невероятни гледки. В деня, когато изкачихме Сноудън, имаше опашка от хора, чакащи за снимка на върха. На следващия ден седяхме на върха на Glyder Fach и не се виждаше никой друг.

Ако се намирате в южната половина на Национален парк Сноудония, тогава се разходете по великолепната верига подкова на Cadair Idris. Маршрутът постепенно, но стабилно изкачва върховете Penygadairn и Mynydd Moel. Гледките около подковата са великолепни, а Llyn Cau е прекрасно място за диво плуване.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече