fbpx

Красивото крайбрежие на Амалфи в Италия

Построено върху стръмни скали със села, спускащи се надолу към тюркоазено Тиренско море, крайбрежието на Амалфи е един от най-живописните участъци от бреговата линия в Италия. Неговите богато украсени вили, куполни църкви, лимонови горички и терасовидни лозя са привличали посетители още от времето на римляните, а крайбрежието на Амалфи все още е популярно, независимо дали искате да се разхождате, да плувате и да плавате, или предпочитате да пазарувате, да правите слънчеви бани и да гледате слънчевия залез с коктейл в ръка. 

Къде се намира крайбрежието на Амалфи?

Крайбрежието на Амалфи е част от бреговата ивица, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство в региона Кампания в Южна Италия, на 60 километра южно от Неапол и на 20 километра от Соренто. То се простира на около 50 км, с 13 града и села, свързани с магистрала SS163 – серпентинен път, минаващ през скалите, който е един от най-спиращите дъха маршрути за шофиране в Европа.

Поредица от градове са редуват по крайбрежието – започвайки с Позитано на запад и насочвайки се на изток към Праяно, Конка дей Марини, Амалфи, Атрани, Минори, Майори, Четара и Виетри сул Маре. А горе в хълмовете зад тях са Равело, Трамонти, Фуроре и Аджерола.

Въпреки че за крайбрежието на Амалфи често се говори като за едно място, то всъщност е доста разнообразно. Всеки град има различен характер – от бляскавия Позитано с неговите плажни клубове и бутикови магазини до тихото хълмисто село Фуроре. Някои са добре познати, а други все още не достатъчно, но всички притежават много чар и естествена красота.

Колко време трябва да прекараме там?

Крайбрежието на Амалфи е популярна дестинация за еднодневни екскурзии и 24 часа са достатъчно време, за да посетите Позитано и Амалфи (не пропускайте 25-минутното пътуване с лодка между тях за страхотни крайбрежни гледки). Можете също така да добавите Равело, ако започнете рано, въпреки че времето ви на всяко място ще бъде ограничено – в крайна сметка ще прекарате голяма част от деня в движение.

Има много налични пакети за еднодневни екскурзии, ако не искате да организирате пътуването  си сами, които включват транспорт до и около крайбрежието на Амалфи с автобус, лодка или комбинация от двете – включително обиколки от Соренто, Неапол и Рим.

Но в идеалния случай ще ви трябват поне два или три дни, за да видите акцентите на крайбрежието на Амалфи, което ви дава време да посетите няколко различни селища всеки ден, да направите някои от живописните разходки из района или да прекарате време на плажа. Пренощуването също означава, че можете да видите брега в по-тихите вечери и да се насладите на прекрасните залези над залива на Неапол.

С четири или повече дни можете да разделите времето си между няколко различни града и да разгледате някои от по-малките и по-малко известни места. Или можете да добавите еднодневни екскурзии из региона до места като Соренто, Капри, Помпей и Везувий.

Кога е най-доброто време за посетете крайбрежието на Амалфи?

Крайбрежието на Амалфи има средиземноморски климат с горещо сухо лято. Средните високи температури през юли и август достигат около 29ºC, така че може да е неудобно да се разхождате, особено в средата на деня. Освен това е пиков сезон, така че ще намерите големи тълпи и трябва да резервирате настаняване и ресторанти предварително.

За да избегнете най-лошото от тълпите туристи, отидете до крайбрежието на Амалфи през пролетта (май и юни) или есента (септември и октомври). И двата сезона имат средни високи температури около 22–26ºC и са доста сухи. През април има все още дъжд понякога, но е топло с високи температури от 18ºC – въпреки че морето може да е малко хладно за плуване.

От ноември до март крайбрежието на Амалфи затихва – фериботите спират да работят, а ресторантите и хотелите затварят, особено в по-малките градове. Никога не става твърде студено с дневни върхове от 12ºC и нощни ниски от 4ºC, но валежите достигат пика си през ноември и декември със средно 11–13 дъждовни дни на месец.

Къде трябва да отседнем?

Крайбрежието на Амалфи предлага разнообразна комбинация от места за отсядане, от луксозни хотели и вили до прости къщи за гости и апартаменти под наем. Но доставките за настаняване са ограничени и това е популярно място, така че резервирайте рано, особено през лятото и през уикендите.

Най-доброто място за престой ще зависи от това какво търсите – нощен живот или спокойствие и тишина, лукс или бюджет, романтично или семейно. Това също ще зависи от това как планирате да обиколите крайбрежието на Амалфи. Ако пътувате с обществен транспорт, по-големите градове имат по-добри връзки, но ако имате кола, имате повече гъвкавост.

Тъй като крайбрежието на Амалфи е толкова разнообразно, ако ще останете за четири нощувки или повече, може да си струва да разделите времето си между две различни места, за да изпитате различните му страни.

Амалфи е най-големият град с богат избор от места за отсядане и оживени ресторанти и барове. Освен това е един от най-добре свързаните градове с добри транспортни връзки с автобус и ферибот до останалата част от крайбрежието и извън него. Или ако търсите много удобства, но искате нещо малко по-тихо, Atrani е само на 10 минути пеша по крайбрежието.

Позитано е най-модерното място на крайбрежието на Амалфи, с невероятна обстановка, умни плажни клубове, ресторанти от висок клас и най-добрия нощен живот на крайбрежието. Това е романтично място, което е популярно сред двойките и има добри транспортни връзки. Но е скъпо и много хълмисто, така че избирайте внимателно настаняването си, особено ако ще носите тежки чанти.

Равело е друго предпочитано място за романтична почивка с луксозни хотели като Villa Cimbrone. По-тихо е от Амалфи или Позитано, особено вечер, когато туристите си тръгват. Не е на брега, но местоположението му на хълма създава фантастични гледки.

След това има по-малки и по-малко известни градове на крайбрежието на Амалфи, които обикновено имат по-ниски цени и по-малко туристи, като Виетри сул МареЧетараМинори и Конка дей Марини. Праяно е друг добър избор – там има красиви залези и добри плажове наблизо, но мястото пази доста спокойна атмосфера.

Ако пътувате с деца или не обичате да изкачвате много хълмове, Майори е добра база, тъй като е един от най-равнинните градове на крайбрежието на Амалфи. По-скоро прилича на курорт и не е толкова красив, колкото другите възможности, но има най-големия пясъчен плаж в района.

Или друг вариант би бил да останете точно извън крайбрежието на Амалфи в Соренто. Той е по-голям, така че има повече възможности за настаняване, а неговите влакови, автобусни и фериботни услуги го правят добра врата към региона, особено ако планирате да посетите и места като Помпей, Капри и Иския, до които е по-трудно да стигнете от Амалфийско крайбрежие.

Какво можете да правите на крайбрежието на Амалфи?

Основната причина повечето хора да посетят крайбрежието на Амалфи са красивите му гледки и това е страхотно място за разходка, вместо да имате много атракции, които трябва да видите. Въпреки че тези, които не трябва да пропускате, са катедралата и манастирите на Амалфи, градините във Вила Руфоло и Вила Чимброне в Равело и Изумрудената пещера близо до Конка дей Марини.

Но всеки от градовете и селата има какво да види – като бароковия Дуомо във Виетри сул Маре, разрушената римска вила в Минори, винарната Мариса Куомо във Фуроре, Норманската кула в Майори и лодките за риболов на хамсия в Четара.

Добър начин да разгледате крайбрежието на Амалфи е пеша. Най-известната разходка в района е Sentiero degli Dei (Пътят на боговете). Този умерено труден 7,8-километров маршрут минава покрай скалите от Бомерано до Ночело, точно над Позитано (можете също да започнете от Праяно, ако нямате нищо против изкачването на много стълби) с широки гледки към брега и Капри.

Има и лесен 3 км Sentiero dei Limoni (Пътят на лимоните) през лимонови горички между Майори и Минори. Или 3,2-километровата разходка Valle delle Ferriere от Амалфи до Pontone, която минава през природен резерват и покрай исторически фабрики за хартия и водопади.

Освен пеша можете също да изследвате крайбрежието на Амалфи по море – вземете морски каяк, наемете лодка и плавайте по крайбрежието или се гмуркайте с шнорхел.

Какво е добре да знаем за плажовете по крайбрежието на Амалфи?

Има поредица от плажове по крайбрежието на Амалфи, но те са по-скоро каменисти, отколкото пясъчни, с повече малки скалисти заливи, отколкото дълги златни участъци.

Подобно на много места в Италия, много от плажовете в града на крайбрежието на Амалфи са частни от stabilimento balneare, така че трябва да платите, за да ги използвате, с шезлонги, чадъри и хавлии под наем и павилиони или кафенета, продаващи храна и напитки. Обикновено те струват 10–20 евро на ден, но място на първия ред в Марина Гранде на Позитано ще ви струва 35 евро.

Ако просто искате да се потопите набързо и не искате да плащате, има няколко части от безплатния обществен плаж, въпреки че мястото е ограничено и те са много заети. В Позитано има свободна зона на плажа Fornillo, а в Амалфи има Spiaggia del Porto точно покрай пристанището.

За класически плажен ден се отправете към Майори, който има най-дългия и пясъчен плаж на крайбрежието на Амалфи със слънчева светлина до следобед. Фиорд Фуроре е живописно тясно дефиле, до което се стига по море или по стълби. Cetara има красив плаж с цветни рибарски лодки. Или уединеният залив Марина ди Прая в Праяно беше един от любимите ни.

Как да стигнем до крайбрежието на Амалфи?

Най-близкото летище до крайбрежието на Амалфи е Неапол Каподичино, което е на 60 км (37 мили) на север. От Неапол можете да наемете кола и да стигнете до крайбрежието на Амалфи, да вземете частен трансфер от летището или да използвате обществен транспорт.

Можете да пътувате директно до крайбрежието на Амалфи от Неапол с обществен транспорт, като използвате ферибот или автобус. Но и двете се движат само няколко пъти на ден, така че може да ви е по-лесно да пътувате през Соренто или Салерно, където има повече възможности.

С градски транспорт директно от  Неапол

От летището в Неапол вземете Alibus до центъра на града, за да се свържете с крайбрежието на Амалфи – автобусът спира на Piazza Garibaldi (който е близо до жп гарите Napoli Centrale/Naples Garibaldi) и пристанищата Molo Beverello и Porta di Massa.

През лятото фериботите NGL и Alilauro се движат от пристанище Моло Беверело до Позитано (1 час 15 минути) и Амалфи (1 час 50 минути). Или местните автобуси на SITA свързват Неапол с Амалфи за около 2 часа, със спирки в Минори, Майори, Четара и Виетри сул Маре.

С обществен транспорт през Сорено

За да пътувате от Неапол до Соренто, има избор между влак, автобус или ферибот:

Влак: Влаковете Circumvesuviana (целогодишно) и Campania Express (само април-октомври) тръгват от гара Гарибалди в Неапол и отнемат 75 минути, за да стигнат до Соренто.

Автобус: Автобусите на Curreri Viaggi от летище Неапол до Соренто отнемат 75 минути.

Ферибот: Високоскоростните фериботи се движат от пристанище Моло Беверело до Соренто за 40 минути.

След това от Соренто можете да пътувате до крайбрежието на Амалфи с автобус или ферибот. Чести фериботи свързват Соренто с Позитано и Амалфи. Или има автобус на SITA от Соренто до Амалфи, който също посещава Позитано и Праяно. И двата маршрута отнемат един-два часа.

С обществен транспорт през Салерно

За да стигнете от Неапол до Салерно, можете да вземете директен влак от централната гара на Неапол, който отнема 40 минути. Или има автобус на SITA до Салерно, който отнема 1 час и 50 минути от летището в Неапол или 1 час и 20 минути от центъра на града.

След това TraVelMar управлява фериботи от Салерно до Позитано, Амалфи, Минори, Майори, Четара и Виетри сул Маре. Или можете да хванете автобус на SITA от Салерно до Амалфи (75 минути), който също спира в Минори, Майори, Четара и Виетри сул Маре.

Как да обиколите Амалфийското крайбрежие?

С автомобил

Изследването на крайбрежието на Амалфи с кола ви дава много гъвкавост и означава, че можете да излезете извън утъпканите пътеки. Крайбрежната магистрала SS163 се вие надолу по крайбрежието с панорамни гледки по пътя. Но неговите извивки и отвесни капки означават, че може да искате да го избегнете, ако страдате от прилошаване при пътуване или не сте фен на височините.

Това не е най-лесното място за шофиране, с натоварени, тесни пътища, пълни с автобуси, които почти могат да спрат през лятото, особено през уикендите. Паркирането е ограничено и може да бъде скъпо, особено през лятото, когато много от историческите центрове на града са затворени за движение. А инцидентите са доста чести, така че се уверете, че имате прилична застраховка.

С автобус

Местните автобуси на SITA свързват градовете и селата на крайбрежието на Амалфи, като се движат доста често седем дни в седмицата, както и отиват по-далеч до Соренто и Салерно. Някои от най-полезните маршрути за посетителите (можете да видите пълните разписания онлайн) са:

Трябва да закупите билети предварително – които могат да бъдат взети от повечето барове и магазини за тютюневи изделия – след което да ги валидирате, когато се качите в автобуса. Автобусите могат да бъдат много пренаселени през лятото и както при шофирането, очаквайте закъснения, когато пътищата са натоварени.

С ферибот

Фериботите също се движат по крайбрежието на Амалфи, което е добър начин да избегнете трафика и да получите прекрасна гледка към бреговата линия. Но те обикновено работят само от април до октомври и ако времето е добро, а през зимата има много ограничени услуги.

Няколко компании управляват фериботи между Амалфи и Позитано, които тръгват често и отнемат около 25 минути. А ако искате да стигнете до Минори, Майори, Четара или Виетри сул Маре, можете да вземете ферибот TraVelMar от Амалфи, Позитано или Салерно.

Можете също така да стигнете до Соренто, Капри и Иския с ферибот от крайбрежието на Амалфи – добра идея е да резервирате тези услуги предварително през лятото, тъй като са много натоварени, особено през уикендите. Можете да закупите билети онлайн или от билетните будки на пристанищата.

С туристическа обиколка

Ако не искате сами да организирате пътуването си до крайбрежието на Амалфи, има и селекция от пакетни обиколки. Тези целодневни пътувания включват транспорт до крайбрежието на Амалфи от Соренто, Неапол или Рим, след това обиколка на региона с автобус, лодка или комбинация от двете. Те обикновено посещават Позитано и Амалфи, а понякога добавят и Равело.

Приятни разходки по крайбрежието на Амалфи!

пътешествия любопитно

Тоя връх висок е… Историята на Шипка

Днес, 3 март, България чества 145 години от Освобждението. Знаков за този ден е връх Шипка. Шипка или познат  още като Свети Никола е връх в Стара планина с надморска височина 1326 m, разположен на изток от Шипченския проход. До 23 ноември 1951 г. върхът носи името Свети Никола, а след това до 7 октомври 1977 г. – […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Триметров алпийски рог звучи в зала “България”

На 16 март  Софийската филхармония ще представи уникална програма със солов инструмент алпийски рог. Феноменален със своята огромна тръба, която достига ръста на двама мъже, алпийският рог ще звучи за първи път в зала „България“ благодарение на италианския солист Карло Торлонтано. Диригент е известната вече и у нас италианска маестра Джанна Фрата. Програмата на вечерта включва: Бернд Алоис Цимерман […]

прочетете повече
любопитно изкуство

Бойка Матова дефилира в Париж за Dior

Едно от най-успешните лица на модна агенция “Ивет Фешън”, Бойка Матова, дефилира на ревюто на Dior по време на стартиралата Седмица на модата в Париж. Тази година Мария Грация Кюри, креативен директор на модния бранд, залага на широки поли със средна дължина, подчертана талия, флорални щампи, ръкавици и токчета. Дизайнерите се завръщат към гардероба от 50-те години на миналия век, примесен с духа […]

прочетете повече