fbpx

Кулинарното приключение GastronomiX 2022

Класически и иновативни техники. Утвърдени и новаторски визии. Идеи и вкусове от близко и далеч. Концепции за „Готвене с нулев отпадък“. Такъв ще е духът на Кулинарното приключение GastronomiX 2022. На 15 март ще стартира на живо в рамките на българското хорека изложение СИХРЕ. Предстоят четири дни в Интер Експо Център-София, през които професионалисти от страната и чужбина ще представят висш пилотаж във форума на висшата кулинария и гастрономическата култура.

Магьостниците на GastronomiX 2022 ще завладяват небцето, въображението и всички сетива от 15 до 18 март. Те пристигат в София по покана на организаторите от Интер Експо Център, Българска асоциация на професионалните готвачи и DiVino. Разбира се, с професионалната подкрепа на основния партньор – МЕТРО. В следващите редове Ви срещаме с участниците.

Пица, сосове и паста през Ден 1

Държим да предупредим. Програмата е толкова натоварена, че паралелно ще се провежда на две места. Едното е Основна сцена. Другото – щандът на МЕТРО, който е над 100 кв.м.

Двама български любимци – шефове Юри Велев и Веселин Дойков ще се развихрят с класическите и съвременни техники за приготвяне на сосове за паста с нулев отпадък. На сцената след това излиза Джун Йошида, разкриващ тайнствата на японското говеждо Wagyu. А шеф Георги Атанасов, ИКЕА, ще представи системата за управление на хранителни отпадъци Waste Watcher. Ще се постави и темата за липсата на персонал.

А пък ако знаете, какво предстои при щанда на МЕТРО… Там шеф Макс от Piazza Grande Burgas ще представя цялостно решение за ХоРеКа при приготвянето на пица „Класика“ и „Романа“. Шеф Юри Велев от МЕТРО Академия ще демонстрира традиционно приготвяне на барбекю.

Ден 2 – време е за сладки изкушения!

Да, тук ще говорим и за шоколад. Интригуващо, нали? Основната сцена на GastronomiX ще бъде мястото за сладки изкушения. Денят започва с шеф Реми Делет от Франция. Той ще ни представи авторския си десерт Choux. След това ще научим повече за вегетарианските трендове.

Следобедът ще продължи с опита на фреската школа. Шеф Жан-Кристоф Дюк, Compagnon du Tour de France ще ни потопи в колаборацията на модерната визия и традиционното know-how при плодовите мусове и ганаши. И в края на деня ни очаква бариста на Hausbrandt за България – Веселин Панов с идеи за кафето като социална напитка.

Но, какво ще се случва на щанда на МЕТРО? Ще има специална презентация на кафе Cagliari от бариста Джулия Бароци. Шеф Юри Велев ще представи млени меса, а шеф Макс от Piazza Grande Burgas ще продължава да споделя пица-вълшебства си.

Десерт от зеленчуци?

Да, прочетохте правилно. Такъв може да бъде създаден. И ще разберете как, на 17 март, четвъртък. Денят ще започне със затвърждаване на наученото. Пръв на “Основна сцена” се качва отново Шеф Жан-Кристоф Дюк. Веднага след него “нахлува” с техниките и познанията си шеф Хю Бутен – директорът на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт. Той ще бъде кулинарният магьосник, демонстриращ създаването на десерт от „грозни” зеленчуци. След това с шефове Робин Виляреал и Калоян Колев ще приготвяме лангустини с нулев отпадък.

Азиатската кухня ще е сред гвоздеите в програмата на МЕТРО-сцена. Шефове Робин Виляреал и Виктор Жечев ще представят екзотичната за географските ни ширини кухня. Но в street-food разновидност. А след това отново се потапяме в световете на кафето и пицата с бариста Джулия Бароци и шеф Красимир Кепенеров.

Алтернативите и нулевият отпадък

Месото има устойчиви алтернативи. Тях ще открием в последния ден на изложение СИХРЕ и форума GastronomiX. На сцена “Основна” алтернативите разкрива Петра Димитрова, Plat.Bite. Как кулинарите да транжират с нулев отпадък, в мастър клас, демонстрира Васил Златарев.

В максималното оползотворяване съсредоточават усилия и Антон Васев и Мартин Николов. Те обаче ще ни потопят в по-различна сфера – тази на ферментациите. Това ще се случва, докато на МЕТРО-сцената Веселин Дойков и Красимир Кепенеров разкриват тайните си; съответно за паста-сосовете и пицата.

Програмата ще завърши подобаващо. За това ще се погрижи Васил Златарев. Защото той ще направи може би първия Smoke barbeque workshop (ако бъркаме – извинете ни; но ние обичаме барбекю и сме готови да залагаме, че е сред първите поне в България). Ако трябва да опишем с една дума GastronomiX, то тя е “ВЪЛНУВАЩО”. Потопете се и Вие с нас. От 15 до 18 март, в рамките на изложение СИХРЕ. Мястото е Интер Експо Център, София.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече