fbpx

Кучетата в снега: Защо някои го обичат, а други – не

Забелязали ли сте, че сред кучетата, също като хората,  има такива, които обожават снежните дни, a други   предпочитат да заровят главите си под завивките и да чакат снега да се стопи?

Какво е това, което кара някои кучета да скачат в свежата снежна пряспа, докато други предпочитат да е сухо и топло?  Дали става дума строго за тяхното физическио сътояние или порода или предпочитанията за времето се основават на районите, в които живеят?

Кучетата, които имат естествена дълга козина и подкосъм, са склонни по-лесно да издържат на студа. Междувременно късокосите и голите породи са по-малко толерантни към студа.  Породите като хъскита имат широки подложки на лапите и телата им са покрити с отблъскваща снега козина, заедно с по-малки уши за по-малко излагане на измръзване.

Това не означава, че всички дългокосмести кучета предпочитат да се разхождат в снега, тъй като има много по-големи, по-космати кучета, които не обичат снега.

Снегът обаче е добре дошъл за повечето кучета. Някои кученца може да се почувства странно на допир или звук, докато вървят по него, което ги кара да се плашат.  Дори и най-издръжливите кучета могат да бъдат податливи на опасности през зимата, така че бъдете внимателни.

Има много късокосмести кучета, които наистина обичат да играят в снега, въпреки че може да не издържат толкова дълго, колкото техните по-космати приятели. По-малките породи с къси крака и голи кореми може да настинат бързо и да се изморят, докато газят или скачат в дълбок сняг.  Възрастните кучета и кучетата с артрит или други здравословни проблеми също могат да бъдат по-чувствителни към студени и снежни условия. 

Трябва да имате предвид също, че участъкът в кучешкия мозък, вързан с миризмите и обонянието, е 40 пъти по-голям от нашия и е тяхното основно сетиво. Когато снегът покрие земята, той маскира интензивността и броя на ароматите, които кучето обикновено усетило. Това също може да е нежелан ефект, който снегът носи за някои животни.

Признаци, че вашето куче може да се чувства неудобно поради студа: 

  • Треперене
  • Тревожно поведение
  • Вдига лапите им от земята
  • Прегърбена поза или прибрана опашка
  • Нежелание за излизане на открито
  • Хленчене, скимтене или лай
  • Отказва да се движи/ходи навън
  • Търси места за подслон

А ако имате куче, което обича зимното време, и двамата можете да се възползвате от излизането му. Чистият въздух и движението на тялото ви подобряват кръвообращението и повишават настроението на вас и вашето куче. Ако не обичате да газите през снега с ботуши, можете да сложите по-ниски зимни обувки, като излизате с кучето. Можете да прекарате известно време заедно на снежна разходка. Енергията, която и вие, и вашето куче изразходвате, за да останете топли и да издържите на снежните условия, може да помогне за облекчаване на стреса. Освен това помага за по-доброто качество на съня в края на деня.

Докато някои кученца са създадени за тичане през снега, а други не, от нас като собственици на домашни любимци зависи да разпознаем нуждите на нашите кучета и да предприемем необходимите действия, за да ги запазим възможно най-здрави и в безопасност.

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече