fbpx

Къде да пътуваме през март? – 2 част

Пролетта чука на вратата и е време за раздвижване след зимата (не че беше кой знае каква зима). Приготвяйте си багажа за път – приключението ви очаква! Това е втората част с идеи за пътешествия през март:

Борнео

Югоизточноазиатският остров Борнео, споделен между Индонезия, Малайзия и Бруней, формира една от най-прекрасните природни среди, които планетата Земя предлага. Най-известните му обитатели са неговите орангутани, които могат да се видят в изобилие в естествения им дом в джунглата, но има много други причини да посетите: можете да плувате с костенурки, да се изкачвате в планините и да изследвате невероятни пещери.

Норвегия

Пролетта пристига през март, поне според календара, но времето варира в цялата държава, тъй като дните стават по-дълги и температурите започват да се покачват. направете круиз сред фиордите, отправете се към планината за пролетно каране на ски или открийте столицата Осло и новия Национален музей на Норвегия, разположен на брега на града. Качете се на Rauma Railway, за който се казва, че е най-красивото пътуване с влак в Европа.

Пуерто Рико

Най-известният ром в света, Bacardi, се произвежда на този карибски остров (въпреки че едноименното семейство е първоначално кубинско), което прави сладкия, пикантен дух синоним на добрия живот тук. Наистина, барманът Рамон Мареро е изобретил пиня колада за конкурс за коктейли през 1954 г. в Пуерто Рико. (Е, донякъде, тъй като рецептата, която използваме днес, вероятно е риф на напитка, която е била употребявана тук от времето на пиратите.)

Убуд, Бали

Индонезийският остров Бали е извън страната си, ефективна автономна държава, най-вече благодарение на своята религия – индуизмът е мощна сила тук и много повече от религия, тъй като неговите предписания и практики оформят ключови елементи от ежедневния живот. Един такъв пример идва на 22 март, на балийския новогодишен фестивал Nyepi, индуисткият празник, който се наблюдава като ден на мълчание след буйния купон на Ogoh-Ogoh предишната вечер.

Местните хора изграждат тези едноименните статуи – те обикновено са чудовища и зли духове, подобния на вещица Баронг. Музиката и биенето на тенджери или тигани е част от ритуала, преди тези чучела да бъдат изгорени, за да изплашат злото, което представляват. На следващия ден очаквайте драстична промяна, тъй като думата nyepi произлиза от корен, който означава тих. Цялата страна спира, с празни пътища и затворено летище за 24-часов период на съзерцание и саморефлексия. Тази пауза е разбита на следващия ден с още една доза купони и ритуали, включително Целувката на целувките, която сдвоява неженени хора и ги предизвиква да се целунат за празнуване.

Едмънтън, Канада

Повече от 16 000 квадратни мили от канадската провинция Алберта са прерии и ключовата култура, отглеждана в този огромен район, е ечемикът. На 10 и 11 март отгледания в прериите ечемик се празнува чрез местния фестивал на занаятчийската бира (наречат го още Brewmonton). Тук има процъфтяваща сцена на занаятчийска бира най-вече благодарение на промяната в закона през 2014 г., която премахна тавана за малките производители; в резултат на това сега има повече от 100 работещи в провинцията.

Този двудневен фестивал празнува тяхната продукция с дегустации, както и семинари и демонстрации . Опитайте напитки от Alley Kat Brewing Company, малцова къща Red Shed Malting или пейл ейл от Six Corners Brew Works, управляван от баща и син.

Приятни пътешествия през март!

изкуство любопитно

Тя идва: “Кокаиновата мечка” е в кината

От петък в кината зрителите имат незабравима среща с „Кокаиновата мечка“.  Филмът е вдъхновен от истинска история от 1985 година. Наркотрафикант изхвърля кокаин на стойност милиони долари от катастрофиращ самолет и вбесеният му бос изпраща най-доверения си помощник и своя не особено способен син да намерят и да върнат изгубения наркотик. Двамата влизат в надпревара […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Къде да пътуваме през март? – 1 част

Пролетта почти е тук и е време да празнуваме нов живот с нови хоризонти. Но кои са най-добрите места за пътуване през март? Има цял един свят, който започва да се изследва – от суковете на Мароко и пълните с орангутани джунгли на Борнео и хипнотизиращите джамии на Истанбул до могъщите крепости на розовия град […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Концертът на The Weekend: На живо от Лос Анджелис – този уикенд

HBO пусна официалния трейлър за оригиналния специален концерт The Weeknd: На живо от стадион „СоФай“, който става част от съдържанието на стрийминг платформата HBO Max от тази неделя, 26 март. Изпълнението на световноизвестния музикант на стадион „СоФай“ в Лос Анджелис е записано през 2022 г., по време на първата част от турнето му „After Hours Til Dawn […]

прочетете повече