fbpx

Къде да пътуваме през март? – 1 част

Пролетта почти е тук и е време да празнуваме нов живот с нови хоризонти. Но кои са най-добрите места за пътуване през март? Има цял един свят, който започва да се изследва – от суковете на Мароко и пълните с орангутани джунгли на Борнео и хипнотизиращите джамии на Истанбул до могъщите крепости на розовия град Джайпур в Индия. За ваше щастие, всички тези отлични идеи са включени в този списък с препоръки, а има и още. Приготвяйте си багажа за път – приключението ви очаква!

Копенхаген

Разположена на два крайбрежни острова, столицата на Дания създава отлична градска почивка през март. Ще искате да се наслоите – температурите не са склонни да надвишават 5C/41F – но това е малка цена, която трябва да платите, за да избегнете тълпите от туристи, които се спускат по-късно през годината. Повечето от основните атракции са отворени, от Националния музей на Дания до двореца Амалиенборг.

Маракеш

Ако оставим настрана приятните алитерации, има някои огромни плюсове да посетите мароканския Маракеш през март. Дневните температури се движат около приятните 22C/72F, идеални за град, който започва да се изследва пеша, с изкусителен лабиринт от улички в рамките на стените на древната Медина (да не говорим за огромния обществен площад, Jemaa el-Fna, на сърцето на всичко). Изгубете се в един от най-добрите пазари в света и се потопете в атмосферата на сергиите за улична храна на гореспоменатия площад, щом падне вечерта.

Юкатан, Мексико

Славният мексикански щат Юкатан има повече неща от световна класа за разглеждане, правене и преживяване, отколкото някои цели държави, а март е страхотно време да го посетите. Излежавайте се на райските плажове (изберете от Тулум, Плая дел Кармен, Ривиера Мая или близкия остров Козумел), изследвайте древни руини на маите, разходете се из оживени градове със зашеметяваща колониална архитектура и се гмурнете в прекрасни сеноти (лазурни дупки).

Джайпур, Индия

Джайпур, известен още като „Розовия град“ поради червеникавия оттенък на сградите си, е един от най-добрите акценти в Индия, а мартенските температури (около 30C/86F в най-горещата част на деня) го правят още по-приятен. Атракциите за разглеждане включват невероятно впечатляващите дворци Хава Махал и Джал Махал (последният се намира в средата на езеро) и крепостта Нахаргарх, която е една от най-добрите в страна, където всъщност има много конкуренти.

Истанбул

Един от най-очарователните градове в света, Истанбул е с един крак в Европа и с един в Азия, с могъщия пролив Босфора, който разделя града на две. Докато азиатската страна си заслужава да бъде посетена, повечето атракции могат да бъдат намерени в европейската част, от Синята джамия и Капалъ чарши до Света София, двореца Топкапъ и много, много други. Март като цяло е приятно време, със слънчеви дни и меки температури.

пътешествия любопитно

Къде да пътуваме през март? – 2 част

Пролетта чука на вратата и е време за сеедзимно раздвижване. Приготвяйте си багажа за път – приключението ви очаква! Това е втората част с идеи за пътешествия през март: Борнео Югоизточноазиатският остров Борнео, споделен между Индонезия, Малайзия и Бруней, формира една от най-прекрасните природни среди, които планетата Земя предлага. Най-известните му обитатели са неговите орангутани, […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Тя идва: “Кокаиновата мечка” е в кината

От петък в кината зрителите имат незабравима среща с „Кокаиновата мечка“.  Филмът е вдъхновен от истинска история от 1985 година. Наркотрафикант изхвърля кокаин на стойност милиони долари от катастрофиращ самолет и вбесеният му бос изпраща най-доверения си помощник и своя не особено способен син да намерят и да върнат изгубения наркотик. Двамата влизат в надпревара […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Концертът на The Weekend: На живо от Лос Анджелис – този уикенд

HBO пусна официалния трейлър за оригиналния специален концерт The Weeknd: На живо от стадион „СоФай“, който става част от съдържанието на стрийминг платформата HBO Max от тази неделя, 26 март. Изпълнението на световноизвестния музикант на стадион „СоФай“ в Лос Анджелис е записано през 2022 г., по време на първата част от турнето му „After Hours Til Dawn […]

прочетете повече