fbpx

Легендата за ждрелото на река Ерма

Трънското ждрело или Ждрелото на река Ерма е каньоновиден пролом на река Ерма в Западна България, на около 3,5 км северно от град Трън.

В геоложко отношение ждрелото е изградено от здрави варовици, образувани преди около 200 млн. години в морски басейн. В основата си е съвсем тясно и реката образува карстови улеи и малки водопади. До средната си част стените му са отвесни, а широчината им не надвишава 10 – 15 м. Извисяващите се над реката канари се наричат Църквището и Жилав камък. Самото ждрело представлява дълбока над 120 м теснина с дължина 150 м. Образувало се е в продължение на хиляди години при ерозионен процес от въздейстието на реката, която постепенно си е проправяла път през скалата.

Трънското ждрело е свързано с местна легенда за невъзможната любов между двама влюбени – богата девойка и беден младеж. Майчина клетва ги проклела и те се превърнали в две скали от двете страни на река Ерма, така че да са винаги близо един до друг, но никога заедно. Водите на реката били подхранвани от сълзите на двамата разделени.

Мястото е изключително живописно, лесно достъпно и в близост до столицата. От град Трън до Трънското ждрело разстоянието е 3 км, като има поставени напътстващи табели. От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина 13 км, като преминаването по цялата ѝ дължина отнема около 8 часа. Не се препоръчва посещението на обекта във влажно или мъгливо време. По целия маршрут са препоръчителни затворените и стабилни обувки, тъй като камъните са хлъзгави дори в сухо време. По цялата екопътека няма извори с питейна вода.

През реката има мост, откъдето се вижда ждрелото от другата му страна. След него се препоръчва да се върнете обратно, но може да се продължи от другата страна на моста с много стръмно изкачване по скалите чак до подножието на зъберите Църквището и Жилав камък. Тази част от пътеката обаче вече не е благоустроена и е много трудна. Отгоре се излиза на открито място в с обзорна площадка с хубава гледка към района.

През 1961 г. ждрелото е обявено за природна забележителност с площ от 9 хектара. Трънското ждрело на река Ерма е под номер 39 в 100-те национални обекта на Българския туристически съюз. Печат може да бъде поставен в механа Ерма на километър преди ждрелото и в туристическия информационен център на град Трън.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More