Легендата за ждрелото на река Ерма

Трънското ждрело или Ждрелото на река Ерма е каньоновиден пролом на река Ерма в Западна България, на около 3,5 км северно от град Трън.

В геоложко отношение ждрелото е изградено от здрави варовици, образувани преди около 200 млн. години в морски басейн. В основата си е съвсем тясно и реката образува карстови улеи и малки водопади. До средната си част стените му са отвесни, а широчината им не надвишава 10 – 15 м. Извисяващите се над реката канари се наричат Църквището и Жилав камък. Самото ждрело представлява дълбока над 120 м теснина с дължина 150 м. Образувало се е в продължение на хиляди години при ерозионен процес от въздейстието на реката, която постепенно си е проправяла път през скалата.

Трънското ждрело е свързано с местна легенда за невъзможната любов между двама влюбени – богата девойка и беден младеж. Майчина клетва ги проклела и те се превърнали в две скали от двете страни на река Ерма, така че да са винаги близо един до друг, но никога заедно. Водите на реката били подхранвани от сълзите на двамата разделени.

Мястото е изключително живописно, лесно достъпно и в близост до столицата. От град Трън до Трънското ждрело разстоянието е 3 км, като има поставени напътстващи табели. От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина 13 км, като преминаването по цялата ѝ дължина отнема около 8 часа. Не се препоръчва посещението на обекта във влажно или мъгливо време. По целия маршрут са препоръчителни затворените и стабилни обувки, тъй като камъните са хлъзгави дори в сухо време. По цялата екопътека няма извори с питейна вода.

През реката има мост, откъдето се вижда ждрелото от другата му страна. След него се препоръчва да се върнете обратно, но може да се продължи от другата страна на моста с много стръмно изкачване по скалите чак до подножието на зъберите Църквището и Жилав камък. Тази част от пътеката обаче вече не е благоустроена и е много трудна. Отгоре се излиза на открито място в с обзорна площадка с хубава гледка към района.

През 1961 г. ждрелото е обявено за природна забележителност с площ от 9 хектара. Трънското ждрело на река Ерма е под номер 39 в 100-те национални обекта на Българския туристически съюз. Печат може да бъде поставен в механа Ерма на километър преди ждрелото и в туристическия информационен център на град Трън.

изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More
истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
любопитно

18 януари – Световен ден на Снежния човек

Тази зима у нас не е особено снежна, поне в градовете. Но какво е зимата без снежния човек? Идеята за днешния празник – рожденият ден на снежния човек е на германския колекционер Корнелиус Граетц. И датата е избрана случайно – диницата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек. Кога е бил направен първият […]

Read More