fbpx

Летище в Ирландия отмени ограничението за 100 мл течности в ръчния багаж

Експерт по пътувания прогнозира, че повече летища ще могат да заобиколят правилото за 100 мл за течности в ръчния багаж, по примера на летище Шанън.

16 години след като беше въведено, ограничението за максимален обем на течностите в ръчния багаж на пътниците в самолетите беше отменено преди дни за първи път на ирландското летище Шанън. Правилото създава неудобство за пътниците от 2006 г. насам. Тогава беше въведено като марка срещу тероризма, а отмяната му в Ирландия даде надежда, че това скоро ще се случи и на други летища по света.

Шанън въведе нова система за проверка на сигурността на пътниците в края на миналата година с инвестиция от 2,5 милиона евро.

Системата означава, че ограничението за течности над 100 мл вече не важи и пътниците могат да пътуват с по-големи количества течности, стига да се поберат в чантата на салона.

Течностите, геловете или кремовете не трябва да се поставят в запечатан прозрачен найлонов плик. От летището казаха, че новата система ще намали наполовина времето, необходимо за преминаване през охраната.

Шанън и летище Донегал въведоха технологията в Ирландия и има очаквания, че пътниците вероятно ще видят големи летища да я въвеждат през следващите 12 месеца.

Това е истински пробив и намалява много за проверка на големите опашки, които виждаме в зоните сигурността, особено след Covid.

Въпреки това, потенциалните пътници са предупредени, ако пътуват през повече от едно летище, правилото за 100 ml може да не се прилага там.

Шанън посъветва, че старите ограничения за течности могат да се прилагат в други летища, ако това летище няма същата система.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече