fbpx

Летище в Ирландия отмени ограничението за 100 мл течности в ръчния багаж

Експерт по пътувания прогнозира, че повече летища ще могат да заобиколят правилото за 100 мл за течности в ръчния багаж, по примера на летище Шанън.

16 години след като беше въведено, ограничението за максимален обем на течностите в ръчния багаж на пътниците в самолетите беше отменено преди дни за първи път на ирландското летище Шанън. Правилото създава неудобство за пътниците от 2006 г. насам. Тогава беше въведено като марка срещу тероризма, а отмяната му в Ирландия даде надежда, че това скоро ще се случи и на други летища по света.

Шанън въведе нова система за проверка на сигурността на пътниците в края на миналата година с инвестиция от 2,5 милиона евро.

Системата означава, че ограничението за течности над 100 мл вече не важи и пътниците могат да пътуват с по-големи количества течности, стига да се поберат в чантата на салона.

Течностите, геловете или кремовете не трябва да се поставят в запечатан прозрачен найлонов плик. От летището казаха, че новата система ще намали наполовина времето, необходимо за преминаване през охраната.

Шанън и летище Донегал въведоха технологията в Ирландия и има очаквания, че пътниците вероятно ще видят големи летища да я въвеждат през следващите 12 месеца.

Това е истински пробив и намалява много за проверка на големите опашки, които виждаме в зоните сигурността, особено след Covid.

Въпреки това, потенциалните пътници са предупредени, ако пътуват през повече от едно летище, правилото за 100 ml може да не се прилага там.

Шанън посъветва, че старите ограничения за течности могат да се прилагат в други летища, ако това летище няма същата система.

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More