fbpx

Летният сезон на Софийската филхармония на две открити сцени

И тази година Софийската филхармония, подкрепена от Столична община ще зарадва почитателите на класическата музика със селектирана програма от любими на публиката творби.

Две са сцените, на които публиката ще се срещне с Националния оркестрър и неговите камерни състави: Парк-театър „Борисова градина“ и атриума на Квадрат 500. 

 На 3 юли от 20:00 ч. в Парк-театър „Борисова градина“ юе звучат шедьоври на европейската филмова музика под палката на маестро Григор Паликаров. Концертът „La Dolce Vita” включва творби от Енио Мориконе, Луис Бакалов, Стелвио Чиприани и Нино Рота. 

На същата сцена на 10 август  концерт-спектакълът „Веберови“ от Феликс Митерер ще разкаже любопитни подробности за живота на Волфганг Амадеус Моцарт.  На сцената заедно с Филхармонията ще се качат сопраното Вера Гиргинова и актьорите: Елена Атанасова, Деница Даринова, Анджелика Джамбазова и Явор Борисов. Режисьор – Борислав Петранов. 

Третият концерт в Парк-театър „Борисова градина“  е на 4 септември. „Холивуд“ ще ни потопи в света на Джон Уилямс и Вангелис. Емблематични филмови пиеси на двамата гении ще звучат в изпълнение на Националния оркестър и Националния филхармоничен хор. 

И тази година красивото открито пространство на атрума на Квадрат 500 ще посрешне камерните състави на Филхармонията. Концертите там започват в 18:30, а любезните домакини на Националната галерия предоставят достъп до експозицията на галерията за всеки, закупил билет за събитието от 10 до 18 ч. в деня на концерта. 

Програмата в Квадрат 500: 

10 юли
Струнен квартет София
Валсове, танго и евъргрийни от Йохан Щраус – баща, Карлос Гардел, Астор Пиацола и др.

17 юли
Кварто квартет – „На юг“
Творби от Паганини и Турина

24 юли, 18:30ч.
Класик Арт
и младите дарования Александър Маджаров -валдхорна ,Алина Михайлова-виолончело и Сара Пейчева -контрабас
Творби от  Й.Хайдн, В.А. Моцарт, Л. ван Бетовен, А .Вивалди, Й.М.Шпергер, С.Димов, П.Тончева, В.Георгиева

31 юли, 18:30ч.
Флейтов квартет Флаутисимо и Весела Тричкова – арфа
творби от В.А.Моцарт, К. Макмайкъл, Румен Бояджиев-син, Карл Мария фон Вебер и др. 

14 август
Дуо Ризови
Със специалното участие на Кирил Матанов – виола и Кристиана Алпиева – виолончело
Творби от Йохан Андреас Амон, Волфганг Амадеус Моцарт и Фредерик Дюверноа

21 август
Струнен квартет „Фрош“ 
Творби от Хенрик Гугецки и Роберт Шуман

28 август
Вокален състав „Славяни“
Музикален калейдоскоп с творби от различни епохи

„Споделете музиката“ се осъществява с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.

Билети за концертите са налични на касата на зала „България“, на касата на Парк-театър „Борисова градина“ и в Ивентим. 

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече