fbpx

Летният сезон на Софийската филхармония на две открити сцени

И тази година Софийската филхармония, подкрепена от Столична община ще зарадва почитателите на класическата музика със селектирана програма от любими на публиката творби.

Две са сцените, на които публиката ще се срещне с Националния оркестрър и неговите камерни състави: Парк-театър „Борисова градина“ и атриума на Квадрат 500. 

 На 3 юли от 20:00 ч. в Парк-театър „Борисова градина“ юе звучат шедьоври на европейската филмова музика под палката на маестро Григор Паликаров. Концертът „La Dolce Vita” включва творби от Енио Мориконе, Луис Бакалов, Стелвио Чиприани и Нино Рота. 

На същата сцена на 10 август  концерт-спектакълът „Веберови“ от Феликс Митерер ще разкаже любопитни подробности за живота на Волфганг Амадеус Моцарт.  На сцената заедно с Филхармонията ще се качат сопраното Вера Гиргинова и актьорите: Елена Атанасова, Деница Даринова, Анджелика Джамбазова и Явор Борисов. Режисьор – Борислав Петранов. 

Третият концерт в Парк-театър „Борисова градина“  е на 4 септември. „Холивуд“ ще ни потопи в света на Джон Уилямс и Вангелис. Емблематични филмови пиеси на двамата гении ще звучат в изпълнение на Националния оркестър и Националния филхармоничен хор. 

И тази година красивото открито пространство на атрума на Квадрат 500 ще посрешне камерните състави на Филхармонията. Концертите там започват в 18:30, а любезните домакини на Националната галерия предоставят достъп до експозицията на галерията за всеки, закупил билет за събитието от 10 до 18 ч. в деня на концерта. 

Програмата в Квадрат 500: 

10 юли
Струнен квартет София
Валсове, танго и евъргрийни от Йохан Щраус – баща, Карлос Гардел, Астор Пиацола и др.

17 юли
Кварто квартет – „На юг“
Творби от Паганини и Турина

24 юли, 18:30ч.
Класик Арт
и младите дарования Александър Маджаров -валдхорна ,Алина Михайлова-виолончело и Сара Пейчева -контрабас
Творби от  Й.Хайдн, В.А. Моцарт, Л. ван Бетовен, А .Вивалди, Й.М.Шпергер, С.Димов, П.Тончева, В.Георгиева

31 юли, 18:30ч.
Флейтов квартет Флаутисимо и Весела Тричкова – арфа
творби от В.А.Моцарт, К. Макмайкъл, Румен Бояджиев-син, Карл Мария фон Вебер и др. 

14 август
Дуо Ризови
Със специалното участие на Кирил Матанов – виола и Кристиана Алпиева – виолончело
Творби от Йохан Андреас Амон, Волфганг Амадеус Моцарт и Фредерик Дюверноа

21 август
Струнен квартет „Фрош“ 
Творби от Хенрик Гугецки и Роберт Шуман

28 август
Вокален състав „Славяни“
Музикален калейдоскоп с творби от различни епохи

„Споделете музиката“ се осъществява с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.

Билети за концертите са налични на касата на зала „България“, на касата на Парк-театър „Борисова градина“ и в Ивентим. 

пътешествия истории от кухнята любопитно

10 от най-добрите ресторанти в Мумбай, Индия

1 част Мумбай – градът на мечтите. Известен с това, че е средище на звездите на Боливуд, градът е и рай за любителите на храната. От старинни ирански кафенета до някои от най-добрите ресторанти в света, Мумбай има всичко. Можете да намерите всичко от традиционна персийска кухня до по-континентална и международна. Ето 20 от най-добрите […]

Read More
изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник „Александър Невски“ започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. През 2025 година в тях ще се включат събития в Ню Йорк, Париж и – разбира се – Виена, родното място на големия композитор. „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ ще […]

Read More