fbpx

Летни олимпийски игри в Париж през 2024, епично тържество по река Сена

Олимпийските игри 2024 ще бъдат забележително събитие, благодарение на историческото и ослепително място, където ще се проведат – Градът на светлините, Париж.

Точно един век беше нужен, за да се завърнат Олимпийските игри в Париж, Франция. И това ще се случи на 26 юли 2024 г. Последно домакинствани на Париж беше през 1924 г.

Свидетелство за спортно майсторство и единство, Олимпийските игри за първи път няма да бъдат ограничени до един стадион, а вместо това ще се проведат в самото сърце на града – на река Сена.

Целият град ще бъде превърнат в огромен олимпийски стадион над Сена, а кейовете ще бъдат трибуните за зрители. Игрите и артистичните представления ще се провеждат навсякъде: по мостовете, около паметниците и над реката.

Междувременно Париж е навсякъде около тези събития – историческите места като Pont Louis, Théâtre du Châtelet, Pont Neuf, Monnaie de Paris, Musée du Louvre и най-важното – всичко ще се случва на и около река Сена.

Целта на домакинството на игрите около Сена е да накара парижаните да се свържат с реката – гордостта и радостта на града. Когато бреговете на реката бяха отворени за пешеходци през 2016 г., това върна на парижани тяхната красива река. Сега те вече могат да се наслаждават на разходки покрай бреговете й или да спортуване, без да се притесняват от трафика.

Покрай кейовете и под мостовете на Сена, на този грандиозен и исторически фон, атлетите ще бъдат превозени от величествена флотилия, състояща се от над 160 лодки. Игрите ще следват 6-километров параден маршрут по река Сена, минаващ от Pont d’Austerlitz до Pont d’Iéna.

Не ни остава нищо друго, освен да очакваме 26 юли 2024 г.

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More