fbpx

Любопитни факти за Новата година, които може би не знаете

Не е тайна, че настъпването на новата година отдавна е свързано с всякакви новогодишни традиции. Хората по целия свят отделят време, за да приготвят храни за късмет, да направят перфектния тост с шампанско в полунощ и да се облекат в любимите си блестящи тоалети – напълно в духа на празника.

Но има много факти около новогодишна история, за които може би не знаете. Например, как се е появила идеята за Бебешката Нова година? Или кога е било първото пускане на топката на Таймс Скуеър? Как се е появил празникът и как се празнува по света? Е, преди да се отдадете на търсене в Google, ние събрахме някои от най-любопитните новогодишни факти.

01

Над 50 тона боклук остават на Таймс Скуеър след новогодишните тържества. Това са доста конфети за почистване!

02

Конфетите, пуснати на Таймс Скуеър, съдържат тайни послания. На тях са изписани желанията на хиляди хора. През 2015 г. “wishfetti” стана част от традицията. Хората пишат своите желания за новата година и ги изпращат на Стената на желанията на Таймс Скуеър (или онлайн) и тези желания се превръщат в конфети, които падат върху тълпата в полунощ.

03

Много бразилци посрещат Нова година на плажа. Счита се за късмет да си пожелаеш седем желания, докато прескачаш седем вълни — така че можеш да разчиташ на едно добро старо новогодишно плажно парти в Рио де Жанейро!

04

Ако чуете да се чупят чинии в Дания в новогодишната нощ, това се счита за късмет.
Датчаните имат традиция да хвърлят чинии по входната врата на домовете на семейството и приятелите, за да приветстват късмета за новата година.

05

Повечето новогодишни обещания не се приемат твърде сериозно. Близо 80% от решенията, взети в началото на годината, се забравят до февруари. Така че не се притеснявайте, ако трябва да рестартирате!

06

Можете да благодарите на папата, че нашата нова година започва на 1 януари. Григорианският календар е въведен през октомври 1582 г. от папа Григорий XIII като ревизирана версия на Юлианския календар. Бяха нужни почти 350 години, докато светът се присъедини. Турция не направи смяна до 1927 г.

07

Причината януари да се нарича януари всъщност е доста дълбока. Смята се, че месецът е кръстен на римския бог Янус, но истината всъщност се корени в латинската дума “ianua”, което означава врата. Името е избрано, за да символизира отварянето на нова врата, което се случва, когато започне новата година.

08

Бебешката Нова година всъщност е много стара. Бебешката Нова година е символ на празника от около 600 г. пр. н. е., започвайки от древна Гърция, когато бебе е разхождано наоколо в кошница в чест на Дионисий, богът на плодородието (и виното). Бебето представлява прераждането, което се случва в началото на всяка нова година.

09

Първото новогодишно парти на Таймс Скуеър е било организирано за вестник. Годишната традиция за събиране на Таймс Скуеър за Нова година започва като парти за отпразнуване на откриването на сградата на New York Times през 1904 г. Присъствали са над 200 000 души.

10

Въпреки че купоните продължавали, топката не падала до 1907 г. Преди това се използвали фойерверки за посрещане на новата година, но те били забранени, защото горящи въглени са падали върху тълпата. По-сигурне било топката да бъде спускана. Това е ежегодна традиция, с изключение на времето на Втората световна война. Военновременните ограничения са поставили традицията на пауза през 1942 и 1943 г. Вместо това празнуващите на Таймс Скуеър са пазили минута мълчание в полунощ.

11

Теглото на топката на Таймс Скуеър. Оригиналната топка е направена от 700 паунда желязо и дърво. По-късно е била намалена до само 400 паунда от ковано желязо, преди да преминат към алуминиева рамка през 1955 г. Топката получи своя нов облик през 2000 година, когато Waterford си партнира с Philips Lighting, за да създаде блестящия LED дисплей.

12

Вместо с топка, Маями, Флорида посреща новата година с портокал. Отглеждането на Mr. Neon, 35-футовия метален плод, покрит със слънчеви очила, е традиция от над 30 години.

13

…докато в Кю Уест, Флорида, драг кралица се спуска в обувка. Имитаторката на име Суши е спусната от бар на покрива с гигантска червена обувка на висок ток. И това се случва от 1996 г.

14

Хърши, Пенсилвания, изпраща огромна целувка, за да посрещне новата година. Други градове в Пенсилвания имат традиции, които възпроизвеждат имената им. В Mechanicsburg изпускат гаечен ключ. В Дилсбърг правят туршия.

15

Американците изпиват около 360 милиона чаши пенливо вино на Нова година. Тапите могат да излетят от бутилката със скорост от 25 мили в час, така че е най-добре да отваряте бутилките под ъгъл от 45 градуса (далеч от себе си и другите).

16

На древните римляни се приписва традицията на новогодишната целувките заради техния фестивал Сатурналии. Това в бил празник в чест на Сатурн, бога на времето, където всички социални норми са били загърбвани. Много от празненствата са повлияли на коледните и новогодишни празници, когато християнството превзе Римската империя.

17

Островната държава Кирибати посреща новата година първа. Кирибати, известен също като остров Коледа, се намира в централната част на Тихия океан. Те празнуват в цялата нация в манеаба или къща за събрания на всяко село, където се провеждат всички социални и политически дейности.

18

…докато Американските Самоа са едно от последните места за посрещане на новата година. Това всъщност е предпоследното място за празнуване на новата година след остров Бейкър и Хауланд, които са необитаеми. Някои туристи се възползват от часовата разлика, като летят от Самоа до Американска Самоа, за да празнуват два пъти.

19

Нова година е ужасяваща за децата в Акита, Япония. Има местна традиция, наречена Namahage, при която възрастни мъже се обличат като демони, за да изплашат децата и да ги карат да се държат за родителите си. Те ходят от къща на къща и крещят неща като „Има ли плачливи вкъщи?“ или “Има ли непослушни деца наоколо?”

20

Ако живеете в Италия, носенето на червено бельо се счита за късмет. Смята се, че носенето на червено бельо на Нова година ще донесе късмет през следващата година. Също така се смята за цвят на плодовитостта, така че за тези, които се надяват да заченат, се счита за двоен късмет.

21

Гроздето също носи късмет. Испанските домакинства продължават традицията да зарязват 12 зърна грозде през първите 12 секунди на новата година. Гроздето представлява всеки месец от годината. Говори се, че всичко това е започнало като маркетингова тактика за винопроизводителите, които искат да продадат повече грозде през зимата.

22

Древните вавилонци са празнували Нова година през март. Някога новата година е съвпадала с настъпването на пролетта. 12-дневен фестивал, наречен Акиту, отбелязвал събитието, което било повече за молитва, отколкото за да изпросите среднощна целувка.

23

А Етиопия посреща новата година на 11 септември. Техният календар започва през осмата година от новата ера (когато започва нашето броене на годините). Този слънчев календар, извлечен от египтяните, се състои от 13 месеца.

24

Французите изобретили нов календар по време на революцията. Френският републикански календар е използван по време на революцията и 12 години след това, за да отрази „новата ера на свобода“ в страната. Той е проектиран с помощта на десетична система и е възобновен за кратко отново по време на Парижката комуна през 1871 г.

25

Антарктика е домакин на годишен новогодишен музикален фестивал. Ежегодният музикален фестивал IceStock на Anarctica може да е един от най-готините начини за прекарване на Нова година. Събитието се провежда на гара Макмърдо, когато местното население се увеличава до над 1200 души през летните месеци.

Готови ли сте вече за Новата година?

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече